Το εστιατόριο Άνετον μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας
Επισκεφθήκαμε το νέο Άνετον και δοκιμάσαμε το μενού, όπου πρωταγωνιστούν φρέσκα και αυθεντικά ελληνικά υλικά.
Το εστιατόριο Άνετον στο Μαρούσι έχει διαγράψει μια 15χρονη επιτυχημένη ιστορία στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, με βασικό χαρακτηριστικό την πρωτοτυπία. Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του στα βόρεια προάστια, ο συνδημιουργός του εστιατορίου Δημήτρης Φωτόπουλος μετέφερε πρόσφατα το Άνετον στο κέντρο της Αθήνας, διατηρώντας τη φρεσκάδα στις ιδέες.
Στον καινούργιο χώρο, που μόλις άνοιξε, εντυπωσιάζει η τοιχογραφία με τα γεωμετρικά σχέδια σε αποχρώσεις γκρι, λευκού και ροζ παστέλ που δημιούργησε ο Ισπανός καλλιτέχνης Jose Ballerzosa και απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται έχοντας δίπλα το φαγητό της. Στο κέντρο, η μπάρα σερβίρει μια ποικιλία από εξαιρετικά κοκτέιλ διά χειρός Λεωνίδα Πετρόπουλου, αλλά σου δίνει και τη δυνατότητα να γευματίσεις παίρνοντας θέση στα δερμάτινα στουλ.
Στο μενού του εστιατορίου πρωταγωνιστούν φρέσκα και αυθεντικά ελληνικά υλικά: άγρια χόρτα, πρόβειος κιμάς, λαχανικά εποχής, ποικιλία μανιταριών, φρέσκα ψάρια. Η αναζήτηση των καλών πρώτων υλών ανάλογα με την εποχή δίνει στον σεφ και συνιδιοκτήτη Βασίλη Ζώη έμπνευση και φαντασία που αναδεικνύονται μέσα από τη δημιουργικότητα.
Το διαπιστώνεις ευθύς στο πιάτο που προσγειώνεται στο τραπέζι με τα τσιγαριαστά χόρτα εποχής με μυρωδικά και φρέσκο κρεμμυδάκι, στην κορυφή του οποίου παίρνει θέση τηγανητό αυγό μάτι που γαρνίρεται με κρουτόν φέτας και ενισχύεται με σάλτσας ντομάτας με πιπεριά Φλωρίνης (€9). Ωραίο και γευστικό φαγητό! Θυμίζει σπιτικό φαγητό, αλλά ταυτόχρονα είναι δημιουργικό και μαγειρεμένο με τεχνική.
Ακολουθούν τα ρολάκια που γεμίζονται με τυρί Μετσόβου και παστουρμά και συνοδεύονται με τσάτνεϊ αχλάδι με κύμινο (€9) – πλούσια γεύση, εθιστική. Εντυπωσιακή είναι η άφιξη στο τραπέζι της τάρτας με κολοκύθα, καπνιστό μπέικον, κατσικίσιο τυρί, στην κορυφή της οποίας κυματίζει, σαν «φλόγα», μους από βασιλομανίταρα (€12).
Μπορεί το φαγητό να προσφέρει μια εφήμερη απόλαυση, δεν παύει όμως να συνεισφέρει στην απόλαυση των αισθήσεων. Η επιλογή κρίνεται δύσκολη στα κυρίως πιάτα, θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.
Υποκύψαμε στην πληθωρική νοστιμιά που προσφέρει το αρνίσιο μπιφτέκι, το οποίο συνοδεύεται με χόρτα εποχής και πλούσιο σε γεύση αυγολέμονο φτιαγμένο μαστόρικα (€14), ένα διαφορετικά δοσμένο φρικασέ, όπου η απλότητα της ελληνικής κουζίνας δημιουργεί συναισθήματα οικειότητας και ξυπνά παιδικές μνήμες.
Εξαιρετικό αποδείχτηκε και το φιλέτο μυλοκόπι που ψήνεται σε μαντέμι και συνοδεύεται με απαλή και ανάλαφρη κρέμα σελινόριζας, πικάντικη σαλάτα πλιγούρι με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τσίλι και κρέμα αβοκάντο (€24). Το σέρβις έχουν αναλάβει ευγενικοί νέοι, πάντα πρόθυμοι να καλύψουν τις επιθυμίες σου.
Η οινική λίστα, φτιαγμένη με άποψη από τη σομελιέ Μαρία Νίκα, προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και λίγες ετικέτες από τον παγκόσμιο που θα κρατήσουν συντροφιά στο μεσημεριανό ή βραδινό μενού.
Για το τέλος, ο σεφ θα σε γλυκάνει με τιραμισού διαφορετικής προσέγγισης, όπου σοκολατένιο παντεσπάνι καλύπτεται με μασκαρπόνε αρωματισμένη με βανίλια και γαρνίρεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σκόνη κακάο.
Η γευστική μοντέρνα κουζίνα που προτείνει το εστιατόριο Άνετον είναι ξεχωριστή κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει αποκτήσει πολλούς και διαχρονικούς θαυμαστές.
Άνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 210 8066700