«L'abbuffata» στα ιταλικά σημαίνει φαγοπότι
Όλη η νοστιμιά της ιταλικής κουζίνας στα πιάτα αυτού του πειραιώτικου εστιατορίου
Η ιταλική κουζίνα έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, όμως στο εστιατόριο Abbuffata, που σημαίνει «φαγοπότι», η κυρία της κουζίνας, η Δέσποινα, το κάνει πραγματικότητα.
Μόλις διαβείς το κατώφλι του ιταλικού εστιατoρίου στον Πειραιά, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό αρχοντικό του 1928, αμέσως καταλαβαίνεις την οικεία αίσθηση. Η Δέσποινα είναι πρόσχαρη οικοδέσποινα, φιλόξενη, και η κουζίνα της χαρούμενη. Η Ιταλίδα γιαγιά της τη μύησε στα μυστικά της νοστιμιάς του τόπου της.
Η σούπα Ρapa al Ρomodoro (€6), με καταγωγή από τη Φλωρεντία, επαινέθηκε από τις πρώτες κουταλιές. Φρέσκια ντομάτα, ζυμωτό ψωμί και ρίγανη – τόσο απλά, αλλά με τόση τέχνη φτιαγμένη.
Το προζυμένιο ψωμί, τα ζυμαρικά αλλά και τα γλυκά, όλα περνούν από τα χέρια της Δέσποινας που ακολουθεί, όπως οι παλιές νοικοκυρές, τον κύκλο των εποχών. «Βάζω την ψυχή μου όταν μαγειρεύω» λέει με πάθος και σερβίρει μέσα σε τηγάνι σπαγγέτι με φρέσκα θαλασσινά (€17). Τροφαντές καραβίδες, γαρίδες και μύδια, όλα φρέσκα, με al dente ζυμαρικό.
Το ραβιόλι με γέμιση σπανάκι και σάλτσα φρέσκιας τρούφας (€18) είναι καλοφτιαγμένο και απολαυστικό πιάτο. Η σπαλομπριζόλα από τα Ιωάννινα προσγειώθηκε στο τραπέζι πάνω σε ξύλινο πλατό και συνοδεύεται με πουρέ πατάτας και χοντρό αλάτι. Ευωδιαστή και ψημένη με μαεστρία, αποκαλύπτει βαθιά νοστιμιά.
Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε. Η Δέσποινα είναι μαστόρισσα στα γλυκά και γι’ αυτό στο ισόγειο έχει φτιάξει ένα κουκλίστικο περιβάλλον που σερβίρει τσάι και καφέ συνοδεία χειροποίητων ιταλικών γλυκών.
Το ζωηρόχρωμο γλυκό του κουταλιού βερίκοκο, γνωστό και ως καΐσι, σερβιρισμένο στο δαντελωτό πιατάκι, είναι γευστικότατο. Υπέροχος ο μπαμπάς με ρούμι και γλυκό κεράσι (€6).
Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα. Να πάτε στο Αbbuffata επειδή ο χώρος είναι ωραίος και επειδή όχι μόνο θα φάτε καλά αλλά θα αισθανθείτε ότι σας περιποιήθηκαν αληθινά.