Nu Greek

Εξαιρετικές γεύσεις σε αναπάντεχους συνδυασμούς από έναν μετρ της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 11.3.2010 | 01:17

Όταν τον πρωτογνωρίσαμε στον πρώτο του εστιατόριο στον Κορυδαλλό ο Αλέξανδρος Καρδάσης είχε πρoκαλέσει αίσθηση. Γρήγορα έβαλε καινούργια πρόκληση στον εαυτό του, φέρνοντας το Αθήρι πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, δείχνει να έχει κερδίσει και αυτό το στοίχημα.

«Πειραματίζομαι συνεχώς και δοκιμάζω νέες γεύσεις μέχρι να βρω τις ισορροπίες», λέει ο Αλέξανδρος Καρδάσης, στην κουζίνα του οποίου ανθίζει η δημιουργική ελληνική κουζίνα. Υπάρχει πάθος που συνδυάζεται με γνώση. Υπάρχει και εμπειρία από τη θητεία του σεφ δίπλα στον σπουδαίο Robuchon στο Παρίσι αλλά και στον «δικό μας» εξαίρετο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ο Αλέξανδρος Καρδάσης εξαργυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μαγειρική εμπειρία του, συνδυάζοντας γνώσεις και τεχνικές. Όχι μόνο στα λόγια του αλλά και στα μάτια του ανακαλύπτεις το πάθος του για τη μαγειρική.

Το γευστικό πιάτο με γίγαντες ιδανικά μαγειρεμένους με καυκαλήθρες, αρωματικά μυρώνια, άγρια μανιτάρια και καβουρμά δίνει αφορμή για συζητήσεις. «Οι νέοι δεν τρώνε τους γίγαντες. Προτιμούν το μπιφτεκάκι, εκτός κι αν ψάχνονται με τις γεύσεις και τα υλικά», λέει σκεπτικός ο σεφ που παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις προτιμήσεις των πελατών.

Μου αρέσει που στα πιάτα του ανακαλύπτεις μυρωδικά, προϊόντα τοπικά αλλά και αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, όπως η ταραμοσαλάτα, που τη συνδυάζει με σαλάχι και τη ραντίζει με λάδι άνηθου. Καλοφτιαγμένο πιάτο, με το λεμόνι να ισορροπεί όμορφα, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις. Σε ποτήρι του μαρτίνι ήρθε ο τραχανάς, που έκανε καλή παρέα με το καβούρι και το σχοινόπρασο, αρωματισμένος με λάδι μαϊντανού. Προσωπικά, θα ήθελα τον τραχανά πιο «ζωντανό», λιγότερο μαγειρεμένο.

Το ραβιόλι γεμισμένο με μοσχαρίσια ουρά γάλακτος και άγρια μανιτάρια σε κονσομέ λαχανικών είναι χειροποίητο, αλλά δεν είναι η αέρινη ζύμη που θα το απογείωνε.

Εξαιρετικό και πεντανόστιμο αποδείχθηκε το μπούτι αρνιού μαγειρεμένο σε κενό αέρος, που σε κάθε μπουκιά ξεδίπλωνε τη μεστή γεύση του. Ωραία και η συνοδευτική σαλάτα του πιάτου με βαλεριάνα και σάλτσα αρωματισμένη με θυμάρι.

Ο Αλέξανδρος Καρδάσης καταφέρνει να συντονίζει τη φαντασία του με το καλό χέρι και να προχωρεί ένα βήμα παραπέρα τις κλασικές συνταγές. Τα πιάτα του, απλά, χωρίς στόμφο, κρατούν τις ιδανικές ισορροπίες και καταλήγουν σε απολαυστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον όμορφο και χαλαρό χώρο του νεοκλασικού κτιρίου όπου στεγάζεται το Αθήρι βρίσκεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, από φιλικές παρέες μέχρι τραπέζια που φωνάζουν από μακριά ότι πρόκειται για επαγγελματική συνάντηση.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon