Αν αυτή ήταν η κόρη σου, θα ήθελες να χρησιμοποιεί τις αντρικές τουαλέτες;

Αν αυτή ήταν η κόρη σου, θα ήθελες να χρησιμοποιεί τις αντρικές τουαλέτες; Facebook Twitter
15
Αν αυτή ήταν η κόρη σου, θα ήθελες να χρησιμοποιεί τις αντρικές τουαλέτες; Facebook Twitter

Η φωτογράφος Meg Bitton κάνει μια εύστοχη παρέμβαση ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη νομοθεσία στη Βόρεια Καρολίνα που αναγκάζει τα μέλη της transexual κοινότητας να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που αντιστοιχούν στο φύλο που είναι γραμμένο στα πιστοποιητικά γέννησης τους.

Σε μόλις μια μέρα, η θέση της  φωτογράφου έχει συγκεντρώσει χιλιάδες likes και μοιράζεται μέσω social media ως ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην ομοφοβία και την καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων αυτών. Φυσικά και υπήρξαν αρκετά αρνητικά και προσβλητικά σχόλια κάτω από τη φωτογραφία, αλλά η μητέρα του κοριτσιού και η φωτογράφος αποφάσισαν να μην τα διαγράψουν και να αφήσουν να φανεί η ρητορική μίσους.

"Αν αυτή ήταν η κόρη σας, θα νιώθατε άνετα να τη στείλετε στο μπάνιο των ανδρών; Ούτε εγώ!." έγραψε η φωτογράφος η οποία καλεί τον κόσμο να δείξει κατανόηση απέναντι στους άλλους και να συμπεριφέρονται όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι να τους συμπεριφέρονται αν ήταν στη θέση τους.

" Η Corey Maison είναι transgender.  Γεννήθηκε με ανδρική ανατομία, αλλά με θηλυκή ταυτότητα φύλου. Σύμφωνα με τους νέους νόμους, θα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί αντρικές τουαλέτες. Εγώ δεν θα ένιωθα άνετα να τη στείλω στις τουαλέτες μαζί με τους άντρες, αν ήταν η κόρη μου." προσθέτει η φωτογράφος.

H μικρή που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει σύμβολο κατά της νομοθεσίας είχε γίνει γνωστή από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο. Η 14χρονη τότε Corey, καθισμένη στο καναπέ του σπιτιού της ακούει τη μαμά της να της ανακοινώνει πως "της έχει μια έκπληξη πίσω από τα μαξιλάρια".

 

Μετά από δυόμιση χρόνια αναμονής και μεγάλη γραφειοκρατία, ο θεραπευτής της έδωσε το ΟΚ ώστε να ξεκινήσει ορμονική θεραπεία HRT (Hormone Replacement Therapy).

Μόλις η Corey ανοίγει τη σακούλα και βλέπει τις ορμόνες, ξεσπά σε κλάματα, σηκώνεται αμέσως να αγκαλιάσει τη μαμά της και τη συνέχεια περιγράφει η Erica, στο ποσταρισμένο βιντεάκι στο Youtube. "Συγγνώμη έπρεπε να κλείσω την κάμερα γιατί κλαίγαμε κι οι δυο και παραμιλούσαμε σαν χαζές".

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: «Δεν υπάρχουν τρανς παιδιά, κανένα παιδί δεν γεννιέται σε λάθος σώμα»

Lgbtqi+ / Επιμένει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: «Δεν υπάρχουν τρανς παιδιά, κανένα παιδί δεν γεννιέται σε λάθος σώμα»

Η απάντησή της σε χρήστη που ανέφερε πως θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμή της για καλό» και ότι η «μισητή εστίασή της στα τρανς παιδιά είναι οδυνηρή και περιττή»
THE LIFO TEAM
«Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

Lgbtqi+ / «Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

«Το επεισόδιο ήταν τόσο όμορφο και έδειχνε σε όσους αισθάνονται μόνοι και χωρίς αγάπη, ότι ''υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που σε καταλαβαίνουν''», καταγγέλλει πρώην προσωπικό της Pixar
THE LIFO TEAM
Βρετανία: ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικοί που εκδιώχθηκαν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 70.000 λίρες

Lgbtqi+ / Βρετανία: ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικοί που εκδιώχθηκαν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 70.000 λίρες

Εκατοντάδες στρατιωτικοί που λόγω της «απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας» υπέστησαν κακοποιητική συμπεριφορά στις ένοπλες δυνάμεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική αποκατάσταση
LIFO NEWSROOM
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Γκουέχι: Έγραψε «Αγαπώ τον Ιησού» πάνω σε περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ+

Lgbtqi+ / Μαρκ Γκουέχι: Έγραψε «αγαπώ τον Ιησού» πάνω σε περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο ποδοσφαιριστής έγραψε «Αγαπώ τον Ιησού» πάνω στο περιβραχιόνιο που δόθηκε σε όλους τους συλλόγους της Premier League στα πλαίσια εκστρατείας που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στον αθλητισμό, προκαλώντας ωστόσο πλήθος αντιδράσεων
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Κάνω την εξής σκέψη...υπάρχει νόμος που που απαγορεύει να πάμε σε οποιες τουαλέτες θέλουμε;Στην Ελλάδα τουλάχιστον δν τίθεται τέτοιο θέμα,κλείνει η πόρτα και λύνεται το πρόβλημα..!Και ποιός ελέγχει τέλος πάντων πούπαει ο καθένας;Πρόβλημα νομίζω μπορεί να δημιουργηθεί σε άλλες περιπτώσεις πχ η μητέρα μου είναι νοσηλεύτρια και μου περιέγραψε περίπτωση ασθενή με βιολογικό φύλο το αντρικό που ήταν υποχρεωμένη να βρίσκεται στον αντρικό θάλαμο παρόλο που λειτουργούσε ως γυναίκα...σιγουρα ένιωθε άβολα και έξω από τα νερά της!!Το δίλεπτο της τουαλέτας δεν είναι τίποτα..
Στις ΗΠΑ, σε αρκετές πολιτείες, βλακωδώς υπάρχει τέτοια νομοθεσία, ναι, που επιβάλλει να πηγαίνεις τουαλέτα εκεί που συνάδει το φύλο με αυτό του πιστοποιητικού γέννησης σου, ή χειρότερα, "με τα γονίδια σου" (γιατί ο μέσος άνθρωπος έχει κάνει εξέταση καρυότυπου, επίσης οι άνθρωποι με ΧΧΥ γονίδια πχ δεν έχουν δικαίωμα στο κατούρημα).
Αυτό που για να προωθηθεί ένα τόσο δίκαιο και ευαίσθητο θέμα, πρέπει να φωτογραφήσουμε ένα ανήλικο σαν π@?^@&@κι εμένα με ξεπερνάει. Η χαρά του παιδεραστή.
Αυτό που κάτι άκυροι προβληματίζονται σχετικά με το που κάνει ο καθένας την ανάγκη του δε το καταλαβαίνω. Ανοιχτές είναι δηλαδή οι τουαλέτες και έρχεται κόσμος και τους βλέπει;Έχω τη λύση για όλους και θα με ευχαριστείτε: κλείστε τη πόρτα και μη κρυφοκοιτάτε από τη κλειδαρότρυπα. Το λύσαμε;
Πρόκειται για έναν νόμο που θεσπίστηκε στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ,όπου τα transgender άτομα είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν στην τουαλέτα ανάλογη με το φύλο που αναγράφεται στην ταυτότητά τους.Ο προβληματισμός έχει να κάνει,φαντάζομαι,στην αναμονή πριν μπεις στην τουαλέτα,όπου ολοι θα ξέρουν οτι είσαι transgender και θα νιώθει το άτομο,εξω από τα νερά του.
Τα κορίτσια τα δικά μου δεν πάνε στις τουαλέτες και αν χρειαστει (μια φορα στα 2 χρόνια) έχουν μαθει να πηγαίνουν όπου είναι καθαρά και οχι με βάση τι λέει η πόρτα με εμένα έξω απο όποια πόρτα διαλέξουν. Οταν θα μεγαλώσουν που θα μπορουν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους πάλι στις πιο καθαρές θα πηγαίνουν και αν σε κάποιες χώρες αυτο δεν επιτρέπεται, δεν θα πηγαίνουν σε αυτες τις χώρες
Διαβάζω τον @Χαρμίδη ότι έχει άποψη και ότι μόνο στην εφηβεία θα μπορέσει ένα παιδί να είναι σίγουρο για το φύλο του; Από που και ως που μπορεί κάποιος να κρίνει κάτι ενώ το ίδιο το παιδί το βιώνει και το νιώθει απ τη στιγμή που καταλαβαίνει ότι υπάρχει;Θα μιλήσω καθαρά εμπειρικά, ένιωσα ότι κάτι διαφορετικό ότι είμαι γκέι απ' την στιγμή που ήμουν 5-6 χρονών. Το ότι το καταπίεσα με τα χρόνια και στην εφηβεία είχε να κάνει με την κοινωνία και με το να αντιληφθώ ότι δεν θα πρέπει να νιώθω έτσι γιατί η θρησκεία το έλεγε γιατί ο κόσμος γιατί, γιατί... Εάν η κοινωνία μας ήταν ανοιχτή στα lgbt θέματα δεν θα συζητούσαμε τώρα για το κοριτσάκι παραπάνω. Χαίρομαι που η οικογένειά της την στηρίζει και που αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με ειλικρίνεια και όχι να το κρύψει κάτω απ το "χαλάκι"...Αναρωτιέμαι πόσο πιο ευτυχισμένη θα ήμουν και εγώ εάν η κοινωνία που μεγάλωνα ως παιδί είχε τον ανάλογο σεβασμό.
Άλλα αντ'άλλων. Το ότι κάποιος νιώθει διαφορετικός από μικρός και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους είναι ένα πράγμα. Το να σπεύδεις να προδικάσεις πράγματα και να κολλήσεις ταμπέλες σε σχέση με το φύλο σε ηλικίες που ο άνθρωπος ακόμα έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να διαμορφωθεί είναι ένα άλλο. Επιπλέον η ταυτότητα φύλου δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το να αλλάξεις φύλο προϋποθέτει επεμβάσεις, λήψη ορμονών σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου κτλ. Δεν είναι παίξε γέλασε. Και όπως είπα υπάρχουν αναφορές ανθρώπων που δεν χρειάστηκε να τα περάσουν όλα αυτά γιατί συμφιλιώθηκαν με το βιολογικό τους φύλο στην εφηβεία τους όπως και άλλων που στην εφηβεία αισθάνθηκαν ακόμα πιο παγιδευμένοι και δυστυχείς μέσα σε αυτό. Όμως αυτά είναι πράγματα που δεν μπορεί να τα προδικάσει κανένας.Κι επειδή κι εγώ έχω προσωπική εμπειρία, διαφορετικός μπορεί να αισθανόμουν από μικρός, όμως ότι η διαφορετικότητα έγκειται στον σεξουαλικό προσανατολισμό αυτό άρχισα να το συνειδητοποιώ σταδιακά μόνο από την εφηβεία και μετά.
Η συγκεκριμένη κοπέλα αυτοπροσδιορίζεται η ίδια ως τέτοια και από ό,τι φαίνεται παίζει να ΄χει και πολλή δυσφορία ως ο,τιδήποτε άλλο (HRT πολύ πολύ πολύ σπάνια δίνεται σε ανήλικα, και αυτηνής της δόθηκε στα 14 της). Όταν είδε τα οιστρογόνα, έβαλε τα κλάματα από συγκίνηση. Είναι προφανές το τι είναι και το τι νιώθει, από τα ΔΙΚΑ ΤΗΣ λεγόμενα και τις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ πράξεις (μία από τις οποίες είναι το να έχει ζητήσει να κοινοποιηθεί η φωτογραφία της και να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο).Και μετά από όλα αυτά επιμένεις να μην της "κολλάμε" "ταμπέλες"
Εμένα ούτε κόρη μου είναι, ούτε τίποτα. Δεν έχω την τρομερή ευθύνη να φροντίζω παιδιά, αλλά νομίζω ότι η μικρή έχει ήδη αρκετούς μπελάδες στη ζωή της, οπότε είναι απάνθρωπο να της απαγορεύουμε και την είσοδο στις γυναικείες τουαλέτες. Εμάς δηλαδή θα μας άρεσε να τρώμε εκατό κιλά bullying την ημέρα και από πάνω να μας δημιουργούν προσκόμματα στη μετάβασή μας στο... μέρος; Αυτός ήταν ένας απλοϊκός συλλογισμός, που θα μπορούσε να γίνει από κάποιον προπάππο μας. Ίσως όμως να μπορεί να δώσει τη λύση.
Ισχύει και για τα αποδυτήρια αυτό που λες ή μόνο για τους τουαλέτες; Δεν αφήνουμε τις αμερικανιές λέω εγώ;Προσωπικά δεν βλέπω πως μια φουλ ετεροσεξιστική διαφήμιση βοηθάει τους τρανς. Το παιδί αυτό δεν είναι απλώς κορίτσι - την έχουν μετατρέψει σε κούκλα του Ντίσνεϊ. Δεν καταλαβαίνω με βάση ποια λογική μια αλλαγή φύλου θεωρείται «επιτυχημένη» μόνο όταν το αποτέλεσμα θυμίζει μοντέλο σε περιοδικά. Αφήνω στην άκρη πόσο παρακινδυνευμένο είναι να προδικάζεις την ταυτότητα φύλου ενός παιδιού πριν περάσει την εφηβεία. Υπάρχουν ένα σωρό αναφορές ανθρώπων που συμφιλιώθηκαν με το βιολογικό τους φύλο μόνο μετά την εφηβεία. Επιπλέον εφόσον το συγκεκριμένο παιδί σίγουρα δεν είναι ανατομικά κορίτσι (ακόμα) οι γονείς του θα το στείλουν να γδύνεται στα σχολικά αποδυτήρια των κοριτσιών; Οι γονείς των υπόλοιπων κοριτσιών επιτρέπεται να έχουν άποψη για το θέμα ή μήπως τα υπόλοιπα κορίτσια δεν έχουν δικαιώματα;Η αναπαραγωγή μιας ακόμα μεταμοντέρνας αμερικάνικης υστερίας σε τόσο ευαίσθητα θέματα που λύνονται καλύτερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μόνο κακό μπορεί να κάνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά σε τέτοια θέματα.
Ναι φυσικά ισχύει και για τα αποδυτήρια. Όταν αναφέρομαι στην ωριμότητα μιας κοινωνίας εννοώ να δούμε τις αιτίες για τις οποίες υπάρχουν οι διαχωρισμοί σε τουαλέτες και αποδυτήρια. Είναι λόγοι ασφαλείας; Θεωρούνται όλοι οι άνδρες εν δυνάμει βιαστές; Δεν είναι σεξισμός και προκατάληψη αυτό;Στην Σκανδιναβία κάνουν σάουνα γυμνοί μαζί άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα αυτό θα ήταν σκέτη τρέλα. Ποια από τις δύο κοινωνίες είναι πιο ώριμη;Κάποτε έκαναν μπάνιο στην θάλασσα χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες και μάλιστα φορούσαν ρούχα ολόκληρα.Σήμερα αυτό είναι αστείο.Την αμερικανιά δεν τη βλέπω. Η αμερικάνική κοινωνία είναι από τις πιο πουριτανικές και μόνο κάποιες μικρές προοδευτικές μειοψηφίες προσπαθούν να σπάσουν τα συντηρητικά ταμπού.Θα ήθελα πολύ, πάντως, να επιχειρήματα για την ύπαρξη ξεχωριστών τουαλετών και αποδυτηρίων.
"Αφήνω στην άκρη πόσο παρακινδυνευμένο είναι να προδικάζεις την ταυτότητα φύλου ενός παιδιού πριν περάσει την εφηβεία."Καταρχάς αυτή είναι μια πρακτική που δεχόμαστε για τα cis παιδιά, οπότε και το θεωρώ τουλάχιστον υποκριτικό να έχουμε αρνητική στάση όταν μιλάμε για τα τρανς παιδιά.Στη συνέχεια, δεν βλέπω ποιος είναι ο κίνδυνος εδώ. Οι περισσότεροι τρανς έφηβοι/ες που έχουν ξεκινήσει την ιατρική μετάβαση τους χρησιμοποιούν puberty blockers, φάρμακα που μπλοκάρουν δηλαδή την εξέλιξη του σώματος τους στην εφηβεία. Πέρα απ' οτι για να εγκριθείς γι' αυτή τη θεραπεία υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που ακολουθείται (βλ. WPATH Standards of Care), η όλη διαδικασία είναι αναστρέψιμη εφόσον ως ενήλικοι/ες αλλάξουν γνώμη (σπάνια περίπτωση για παιδιά που έχουν εγκριθεί γι' αυτό τους είδους την θεραπεία), οπότε πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Οι περιπτώσεις που εγκρίνονται για κανονική ορμονοθεραπεία (HRT) είναι ελάχιστες και βιώνουν τέτοια δυσφορία σώματος που μπορεί να είναι και κίνδυνος για την ζωή τους, οπότε και η θεραπεία είναι μονόδρομος."Επιπλέον εφόσον το συγκεκριμένο παιδί σίγουρα δεν είναι ανατομικά κορίτσι (ακόμα) οι γονείς του θα το στείλουν να γδύνεται στα σχολικά αποδυτήρια των κοριτσιών;"Ναι. Τα σχολεία που έχουν τρανς μαθητές συνήθως ακολουθούν κάποιες διαδικασίες ώστε να σιγουρευτεί η ιδιωτικότητα όλων (π.χ. υπάρχουν ατομικοί θάλαμοι με κουρτίνες για να γδυθεί κάποιος/α) ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα."Οι γονείς των υπόλοιπων κοριτσιών επιτρέπεται να έχουν άποψη για το θέμα ή μήπως τα υπόλοιπα κορίτσια δεν έχουν δικαιώματα;"Προφανώς και έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους. Το να διώξουν μια κοπέλα που δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες από τα αποδυτήρια του φύλου της δεν το έχουν ως δικαίωμα. Την ίδια υστερία την έχουμε δει και στο παρελθόν για τις φυλετικές μειονότητες και τα άτομα με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό και ποτέ η συντηρητική πλευρά δεν δικαιώθηκε."Η αναπαραγωγή μιας ακόμα μεταμοντέρνας αμερικάνικης υστερίας [...] δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά σε τέτοια θέματα."Αυτά τα θέματα λύνονται ορθά μονάχα εφόσον υπάρξει δημόσιος διάλογος γι' αυτά. Έτσι και μόνο μαθαίνουμε τι λέει η επιστήμη, έτσι καταρρίπτονται μύθοι και αδικίες. Το οτι τα τρανς άτομα στερούνται ακόμη βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και βιώνουν διακρίσεις καθημερινά είναι ακριβώς αποτέλεσμα της νοοτροπίας "να τα συζητήσουμε κρυφά/βάλε το θέμα κάτω απ' το χαλί". Η ίδια η τρανς κοινότητα αποζητεί τον δημόσιο διάλογο και θεωρώ πως γνωρίζουμε καλύτερα το ζήτημα απ' όσους είστε απ' έξω.Όσο για τα (τρανς) παιδιά, είναι αδύνατο να μην εμπλακούν μιας κι εδώ αμφισβητούνται και τα δικά τους δικαιώματα και η σωματική και ψυχική τους ασφάλεια.