Αν υπάρχει ένα πρόσωπο στην Κίνα που κουβαλάει με ζέση τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας προσδοκώντας να σπάσει -κάποια στιγμή- τα ταμπού, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιτυχημένη επιχειρηματία Τζίτζι Τσάο. Το κάνει ακόμη και κόντρα στις διαταγές του πατέρα της.
Η ιστορία της Τζίτζι Τσάο είναι παλιά. Πριν από πέντε χρόνια είδε το φως της δημοσιότητας και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ρήγματα στη συντηρητική κοινωνία της Κίνας. Προερχόμενη από πλούσια οικογένεια, ο πατέρας της, Σεσίλ Τσάο, είναι γνωστός μεγιστάνας, αλλά επιτυχημένη επαγγελματικά και η ίδια, δεν κατάφερε να διασπάσει τον σκληρό πυρήνα της Κίνας που δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα σε καμία εκδοχή της.
Η Τζίτζι είναι λεσβία. Δεν ζει εν κρυπτώ, δεν επιθυμεί να κατασιγάσει τις επιθυμίες της. Ο πατέρας της, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε παντί τρόπω να αποτρέψει τα σχέδια ευτυχίας της κόρης της. Με τη δύναμη που του παρείχε ο πακτωλός των χρημάτων που διέθετε, έκανε δημόσια πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους άνδρες.
Η προσφορά του (σ.σ.: εκείνος την ονόμασε «προίκα) ήταν η πλέον ανοίκεια: ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την κόρη του να αλλάξει γνώμη ως προς τη σεξουαλική της προτίμηση. Ο «νικητής» θα έφευγε με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100 εκ. ευρώ. Μάλιστα, στη συνέχεια αύξησε κι άλλο την «προσφορά» του για να δελεάσει ακόμη περισσότερους από τους 20.000 υποψήφιους που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον.
Η Τζίτζι, όμως, δεν κατέστειλε τον αγώνα της και, σίγουρα, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του πατέρα της. Αντιθέτως, παντρεύτηκε την αγαπημένη της Σον Ιβ και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε μια διακριτή φιγούρα στην κινεζική LGBT+ κοινότητα. Το γράμμα που έστειλε δημόσια στον πατέρα της δηλώνοντάς του ευθαρσώς πως πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι λεσβία, έγινε «σημαία ελπίδας» για τα μέλη της κοινότητας των γκέι.
Μιλώντας στο Quartz, η Τζίτζι εξηγεί: «Το Χονγκ Κονγκ είναι μια άκρως συντηρητική πόλη και το επάγγελμα του πατέρα μου (σ.σ.: πωλητής ακινήτων) είναι η επιτομή του συντηρητισμού, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πατριαρχικά πρότυπα της περιοχής. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, στο Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος των γηραιότερων. Έχουν απόλυτη εξουσία στους νέους. Είναι πολύ τυπικό να βλέπεις 40αρηδες να ζουν ακόμη με τους γονείς τους και να εξαρτώνται άμεσα από αυτούς. Κάπως έτσι, σε ένα τόσο αυστηρό περιβάλλον, η δική μου περίπτωση λειτούργησε ως παράδειγμα. Επέτρεψε σε όλους εμάς που είμαστε μέλη της LGBT+ οικογένειας να γίνουμε αυτομάτως ορατοί».
Η Ταϊβάν είναι η μοναδική χώρα στην Ασία που δέχεται τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών - είναι η εξαίρεση σε έναν κανόνα που δεν επιτρέπει στους γκέι να διεκδικούν ακόμη και τα πλέον συμβατικά δικαιώματά τους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το γράμμα της Τζίτζι προκάλεσε μια μικρή επανάσταση, καθώς έβαλε στη δημόσια συζήτηση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων - όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως.
Η Τζίτζι χαίρεται για το γεγονός ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα, το οποίο ολοένα και περισσότερο δυναμώνει και αποκτάει περισσότερους υποστηρικτές. Αίφνης, έγινε η δημόσια φωνή των «αδύναμων» και δεν διστάζει να κάνει λόγο για την ανάγκη της ισότητας και της ισοτιμίας στους χώρους εργασίας. Κάτι που το έκανε πράξη πρώτη στη δική της εταιρία.
Κάπως έτσι ίδρυσε την οργάνωση «Big Love Alliance», σκοπός της οποίας είναι να προωθεί τα θέματα της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας. Επίσης, είναι πρέσβειρα της οργάνωσης «Aids Concern», αλλά και ειδικός σύμβουλος στο πρόγραμμα «Being LGBTI in Asia», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η πιο σημαντική «ιδιότητά» της, όμως, είναι αυτή του μέλους της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Χονγκ Κονγκ. Κοινώς: όταν ο Θεός ευλογεί τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.
σχόλια