Η Meta αφαίρεσε δεκάδες αναρτήσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων λόγω «τεχνικού σφάλματος»

Η Meta αφαίρεσε δεκάδες αναρτήσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων λόγω «τεχνικού σφάλματος» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Unsplash
0

Η Meta παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε μη προσβλητικές αναρτήσεις ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, λόγω «τεχνικού σφάλματος».

Εκατοντάδες χρήστες του Facebook και του Instagram που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ανέφεραν πως είδαν τις αναρτήσεις τους να εξαφανίζονται από τα προφίλ τους, χωρίς καμία εξήγηση. Μάλιστα, χαρακτήρισαν τις δημοσιεύσεις αυτές εντελώς «αθώες», συμπληρώνοντας πως δεν έλαβαν καμία εξήγηση από τη Meta για τις διαγραφές τους.

Το αυστραλιανό ΛΟΑΤΚΙ+ ειδησεογραφικό πρακτορείο QNews, κατήγγειλε δε πως μεταξύ άλλων επηρεάστηκαν οι αναρτήσεις του queer εκδοτικού οίκου «OutInPerth». Από τις κοινότητες «Black Pride Western Australia» και «Out South West» αφαιρέθηκαν επίσης διαφημιστικές αναρτήσεις, οι οποίες αφορούσαν την υπηρεσία παροχής συμβουλών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Τα άτομα και οι οργανώσεις από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι αναρτήσεις τους, στη συνέχεια έλαβαν από τη Meta προειδοποιήσεις, ότι είχαν «μοιραστεί ή αναδημοσιεύσει κακόβουλο λογισμικό» που «αντιβαίνει στα κοινοτικά πρότυπα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο». Ωστόσο τώρα ο κολοσσός των social media, επιβεβαίωσε πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αντίθετα, οι αναρτήσεις αφαιρέθηκαν λόγω «τεχνικού σφάλματος».

Το QNews πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος της Meta ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά δεν ανέφερε λεπτομερώς τι οδήγησε στο ζήτημα ή τι θα κάνει η Meta για να μην ξανασυμβεί. Το Κέντρο Διαφάνειας της Meta, υποστήριξε ότι οι πλατφόρμες της χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να βοηθήσουν στην αφαίρεση «παραβατικού περιεχομένου».

Πληθαίνουν τα «λάθη» της Meta σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

«Η Meta δεν μας έδωσε καμία πληροφορία, πέρα από ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο που λέει ότι ''είσαι πρόβλημα, σου αφαιρέσαμε τις αναρτήσεις, σταμάτα να είσαι πρόβλημα''. Θα θέλαμε οπωσδήποτε να ακούσουμε τη Meta. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός κοινοτικών ομάδων και οργανώσεων που όλοι θέλουν μια απάντηση», ανέφερε ο εκδότης του «OutInPerth» στο ABC.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το εποπτικό συμβούλιο της Meta επέκρινε την εταιρεία για την αποτυχία της να αφαιρέσει ένα γραφικό βίντεο που έδειχνε δύο άνδρες στη Νιγηρία, οι οποίοι φαίνεται ότι δέχθηκαν επίθεση επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. Διαπίστωσε ότι το να επιτραπεί στο βίντεο να παραμείνει στο Facebook για πέντε μήνες, δημιουργούσε «κίνδυνο άμεσης βλάβης για τους άνδρες εκθέτοντας την ταυτότητά τους, δεδομένου του εχθρικού περιβάλλοντος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Νιγηρία».

Μήνες αργότερα, το βίντεο είχε προσελκύσει 3,6 εκατομμύρια προβολές, αναφέρθηκε αρκετές φορές και εξετάστηκε από ανθρώπινους συντονιστές, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας. Σε απάντηση, η Meta δήλωσε ότι η ανάρτηση «έμεινε κατά λάθος».

Με πληροφορίες από Pink News

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ