Ο Μάθιου Σέπαρντ δολοφονήθηκε, επειδή ήταν γκέι: τώρα οι γονείς του έχουν ένα μήνυμα για την Αμερική του Τραμπ

0

Η ιστορία του Μάθιου Σέπαρντ είναι από εκείνες που δύσκολα ξεχνιούνται: δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια με τον πλέον βάρβαρο τρόπο, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ούτε η κλειστή κοινωνία του Ουαϊόμινγκ ξέχασε ούτε όμως και οι γονείς του. 

Η Τζούντι και ο Ντένις Σέπαρντ εδώ και αρκετό καιρό εκφράζουν την αγωνία τους για τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις, τη ρητορική μίσους εναντίον ομοφυλοφίλων και τον δρόμο που έχει πάρει η νομοθεσία στις ΗΠΑ του Τραμπ. Και δεν έχουν άδικο: μόνο κατά τη διάρκεια του 2017 δολοφονήθηκαν 52 ομοφυλόφιλοι άνθρωποι, αριθμός που ξεπερνά κατά 86% το ποσοστό των αντίστοιχων θυμάτων το 2016 

Η δολοφονία του δεν υπήρξε απλώς ένα τραγικό δίδαγμα για τις μη ανεκτικές κοινωνίες, αλλά νόμος που πέρασε το 2009 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν ο νόμος Μάθιου Σέπαρντ που συμπεριλάμβανε τα εγκλήματα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού στα ευρύτερα εγκλήματα μίσους. 

Ακριβώς 20 χρόνια μετά τη στυγερή εξόντωσή του οι γονείς του στην Αμερική των διακρίσεων και των ρατσιστικών επιθέσεων κάνουν μια αποτίμηση των όσων έχουν αλλάξει απέναντι στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους εναντίον τους. 

«Προσπαθούσε να ζήσει τη ζωή του όπως όλοι μας. Και δεν του δόθηκε ποτέ αυτή η ευκαιρία», εξηγεί η μητέρα του Τζούντι. «Το μόνο που πραγματικά άλλαξε μέσα στα χρόνια ήταν ότι καταφέραμε πλέον να μιλάμε ανοιχτά γι' αυτό που συνέβη στον Ματ και για θέματα και υποθέσεις που έμοιαζαν με τη δική του, καθώς και για όλες τις κοινότητες που υποφέρουν από ρατσισμό και περιθωριοποίηση», εξηγεί ο πατέρας του, Ντένις. 

«Ποτέ δεν θα είναι εύκολο. Ποτέ δεν χωνεύεις ότι έχασες ένα παιδί, επειδή κάποιοι το θεώρησαν διαφορετικό. Εκείνο που θέλω να θυμάται ο κόσμος και να το θυμάται ως κληρονομιά του Ματ είναι ότι ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα. Ότι είχε φόβους και χαρές και λύπες. Ότι μπορεί εμείς να χάσαμε τον Ματ, υπάρχουν όμως οικογένειες που τρέμουν για τα παιδιά τους και θέλουν να τα δουν να μεγαλώνουν», λέει η μητέρα του δολοφονημένου νεαρού. 

Κατά τους Σέπαρντς εδώ και πολύ καιρό παρατηρείται χαλάρωση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις μίσους, ενώ ξεκάθαρα ενισχύονται η ομοφοβία, η περιθωριοποίηση και οι διακρίσεις υπέρ των μειονοτήτων. «Τώρα είναι που πρέπει να επιμείνουμε εναντίον αυτών των τακτικών, τώρα που τα θύματα είναι περισσότερα απ' όσα καταγράφονται στις στατιστικές, γιατί ο κόσμος φοβάται, δεν καταγγέλλει αυτό που του συνέβη, δεν διεκδικεί το δίκιο του, γιατί φοβάται ότι οι ίδιοι οι νόμοι θα τον κάνουν θύμα ξανά;

»Σκεφτείτε το απλά: γιατί να καταγγείλεις το έγκλημα εναντίον ενός ομοφυλόφιλου, αν είσαι κινδυνεύεις ακόμη και να απολυθείς στην περίπτωση που είσαι ομοφυλόφιλος; Εκείνο που ζητάμε είναι πραγματική ισότητα δικαιωμάτων όλων των Αμερικανών πολιτών», καταλήγει ο πατέρας του αδικοχαμένου Σέπαρντ. 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ