ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Στοππάκιος Παπένγκους

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Στοππάκιος Παπένγκους Facebook Twitter
13


________________
1.


-Μας είπες να σκεφτούμε "πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να είμαστε μάρτυρες αυτής της μοναδικής, σπάνιας ιδιοτροπίας και τρέλας του απέραντου σύμπαντος που λέγεται έμβιο ον με νοημοσύνη πάνω σε έναν πλανήτη που το ον ονόμασε γη"....Εφόσον όμως αυτό το έμβιο ον αποτελεί μια παραδοξολογία του σύμπαντος χωρίς κανένα σκοπό, που καταστρέφεται για πάντα μετά από έναν σύντομο κύκλο και δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ πουθενά αλλού και θα πάνε χαμένα όσα έμαθε ή κέρδισε, μήπως δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου και το ίδιο το σύμπαν να αναλάβει να εξαλείψει αυτή την ανωμαλία που δημιουργήθηκε σε κάποιο σημείο του; -γούτσου

-Το σύμπαν αδιαφορεί για την ύπαρξή μας. Αυτό σημαίνει ότι αδιαφορεί και για το πώς και για το πότε και για το αν θα σταματήσουμε να υπάρχουμε.

________________
2.

-Έχω θέμα με το σώμα μου. Δεν θέλω να ακούγομαι σαν κομπλεξικό κοριτσάκι αλλά έτσι με έχουν καταντήσει. Είχα παραπάνω κιλά, είμαι 1,72 και στα 17 ήμουν 65 κιλά. Το σώμα μου έχει το σχήμα αχλαδιού οπότε τα κιλά τα είχα πάντα από τη μέση και κάτω. Ύστερα από διάφορες προσβολές αποφάσισα να κόψω τις ηλίθιες τροφές και έφτασα μετά από 3 χρόνια στα κιλά που είμαι τώρα, 53. Δεν έχω καθόλου στήθος και φαίνομαι ίσως κόκαλο, εμένα μου αρέσει το σώμα μου τώρα, στους άλλους δεν αρέσει και πάλι με προσβάλλουν. Τελικά υπάρχει μέση λύση? :( - blabla


- Δεν είναι η μέση λύση, είναι η μοναδική λύση: πέταξε όλα τα γυναικεία περιοδικά που έχεις στο σπίτι, ξεκρέμασε τις αφίσες από τους τοίχους, σταμάτα να κάνεις σχόλια στο facebook και άνοιξε κανένα βιβλίο.

________________
3.

-Αν το έχει φέρει η τύχη και νταραβερίζεσαι με συγγραφείς (επίδοξους και μη), πώς στο καλό λες ευπρεπώς όταν σου ζητάνε την γνώμη σου για το έργο τους ότι "μάπα το καρπούζι"?


- Αν είναι φίλοι σου, αποφεύγεις την ερώτηση όσο πιο πολύ γίνεται. Λες «πολύ καλό, μπράβο», τονίζεις κάτι που όντως σου άρεσε (ψάξε, ψάξε καλά) και μετά αλλάζεις θέμα. Είμαι απολύτως αντίθετη στην αφιλτράριστη ειλικρίνεια και πιστεύω ότι για τους φίλους πρέπει να είσαι πάντα θετικός και υποστηρικτικός. Στο κάτω κάτω, αν δεν σου άρεσε εσένα, δε σημαίνει ότι δεν θα αρέσει σε άλλους. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της: θα βρεθούν υπερβολικά πολλοί που θα του πουν την αλήθεια.
Αν δεν είναι φίλοι σου, κάνεις ακριβώς τα ίδια.

________________
4.


-Tι γνωρίζεις για τον Στοππάκιο Παπένγκους; Ζωή


- [Από το περιοδικό Η Λέξη, τεύχος 50]
Στοππάκιος Παπένγκους Ή Το Άλλο Πρόσωπο του Νίκου Καχτίτση
του Γιώργη Παυλόπουλου

«Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς γεννήθηκε στη φαντασία του Νίκου Καχτίτση η Γάνδη, πόλη διηνεκώς πολιορκημένη. Ίσως στα χρόνια της Κατοχής, ίσως λίγο μετά. Δεν αποκλείεται όμως η υπόθεση αυτή ν' αρχίζει ασυνειδήτως από κάπου βαθύτερα, στα παιδικά του χρόνια.
Τα πρώτα μοναχικά βήματα που ακούγονται στα κράσπεδα της Γάνδης, δισταχτικά κι απόμακρα στην αρχή, έπειτα εντονότερα κι ολοένα πιο βιαστικά, είναι τα βήματα κάποιου που έχει αντιληφθεί πια ότι τον παρακολουθούν, θέλει να τρέξει, να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά προσπαθεί να συγκρατηθεί για να μην τους δώσει την υποψία ότι φοβάται, πράγμα που θα φανέρωνε οπωσδήποτε κάποιαν ενοχή.
Αυτή η αμήχανη σκιά με το ψηλό καπέλο, μπαστούνι και μαύρο μανδύα, που περνάει γρήγορα και χάνεται στις μισοφωτισμένες με αεριόφως γωνιές των δρόμων, από στοά σε στοά κι από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, μέσα στην ομίχλη, δεν είναι άλλος από τον διαβόητο Στοππάκιο Παπένγκους. Φοβερό όνομα που κανείς δε μπορεί να το προφέρει χωρίς ν' ανατριχιάσει και που τελικά ο Καχτίτσης το υιοθετεί για τον ίδιο τον εαυτό του. Σε μια επιστολή του προς τον Γιώργο Σεφέρη αναφέρει ότι το «κατασκεύασε» επηρεασμένος από μια επιγραφή σε γερμανικό αντιαεροπορικό πυροβόλο που ανίχνευσε ένα απόγευμα σε κάτι εγκαταλειμμένες γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έξω από την Πάτρα, προς τον κολπίσκο του Αγίου Ανδρέου.»

________________
5.


- Πώς γίνεται κάποιος να παραμένει αισιόδοξος και να συνεχίζει να προσπαθεί στο μάταιο τούτο κόσμο; Ίσως πιστεύοντας σε κάποια θρησκεία; -True Lies


-Αυτό που ρωτάς στην ουσία είναι «πώς να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι θα πεθάνω;» Η απάντηση είναι: «απασχολώντας τον εαυτό σου όσο ζεις με όσο πιο διασκεδαστικά πράγματα γίνεται, ώστε να αποσπάς το μυαλό σου από αυτό που αποφεύγει να σκεφτεί.»

Η θρησκευτική πίστη δεν εμφανίζεται κατόπιν αποφάσεως, αυτό το έχεις ή δεν το έχεις. Δεν ξέρω πώς είναι να το έχεις, αλλά δεν πιστεύω ότι και οι πιστοί έχουν λύσει το θέμα του Τέλους: απλώς ελπίζουν ότι δεν θα είναι το Τέλος.

Μια είναι η απάντηση: η αγάπη. Η μόνη ανθρώπινη συναλλαγή που έχει νόημα. Φρόντισε να βρεις ανθρώπους να αγαπάς και αγάπα τους στ' αλήθεια. Η προσπάθειά σου να μην τους πληγώσεις, να είσαι τίμιος και δίκαιος απέναντί τους σε βγάζει από την ομφαλοσκόπησή σου και σε βάζει υπό καθημερινή επιτήρηση. Αυτός είναι ο καλύτερος αντιπερισπασμός.

________________
6.


-Το εξής: Στο γνωστό και έγκυρο site www.imdb.com γίνεται αναφορά σε κάποιο σημείο στο Αμερικανικό και Παγκόσμιο Box Office όλων των εποχών, όπου βλέπεις στην εικοσάδα να υπάρχουν ταινίες 20 ετών (Jurassic Park) ή 30 ετών (Jaws). Τα εισπραχθέντα χρήματα της κάθε ταινίας είναι τα πραγματικά ή μπαίνουν έχοντας πρώτα 'πληθωριστεί' για να είναι συγκρίσιμα με σύγχρονες ταινίες;; -Stergios Christou


-Λοιπόν, έχεις δίκιο, πρόκειται περί μεγάλης αδικίας. Συνήθως τα έσοδα υπολογίζονται με πωλήσεις εισιτηρίων, όπως εισπράχθηκαν όταν παίχτηκε η ταινία, χωρίς να έχει υπολογιστεί ο πληθωρισμός, έτσι το ρεκόρ σπάει συνεχώς – άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος.


Οι ταινίες που έχουν κάνει τις περισσότερες εισπράξεις στην πραγματικότητα, είναι σύμφωνα με διάφορες πηγές (που πάνω κάτω συμφωνούν μεταξύ τους, αν και όχι στη συγκεκριμένη σειρά), οι εξής:

1. "Gone With the Wind" (1939)$1.6 billion
2. "Star Wars Episode IV: A New Hope" (1977)$1.4 billion
3. "The Sound of Music" (1965)$1.1 billion
4. "E.T.: The Extra Terrestrial" (1982)$1.1 billion
5. "The Ten Commandments" (1956)$1.0 billion

Ο λόγος που η σειρά αμφισβητείται είναι ότι οι περισσότερες έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί , οπότε ο υπολογισμός είναι δυσκολότερος. Μολαταύτα υπάρχει η γενική συμφωνία ότι το «Όσα παίρνει ο Άνεμος» είναι η πιο πετυχημένη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου.

________________
7.


-Είμαι νονά. Μπορώ να έχω άποψη για την διαπαιδαγώγηση του χαρακτήρα του βαφτιστήρα μου ή επειδή δεν έχω γίνει μάνα είναι λάθος να έχω άποψη; -mpoufitsa


-Άποψη για τα ξένα παιδιά μπορεί να έχει όποιος θέλει, είτε είναι μάνα ή πατέρας ή άτεκνος – φτάνει να μην τη λέει στους γονείς, ειδικά όταν δεν έχουν ζητήσει συμβουλή. Μην ανησυχείς όμως, γιατί έχεις άλλες δουλειές: ο ρόλος της καλής νονάς είναι να κακομαθαίνει το βαφτιστήρι πίσω από τις πλάτες των γονιών του.

13

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
#5. «Να υποφέρεις δεινά που ακόμη και η ελπίδα τα θεωρεί ατέρμονα. Να αψηφάς την εξουσία που μοιάζει παντοδύναμη. Να αγαπάς και να επιμένεις. Να ελπίζεις, έως ότου η ελπίδα, μέσα από την ίδια την καταστροφή της, πραγματώσει τον σκοπό της. Να μην αλλάζεις, ούτε να διστάζεις, μήτε να μετανιώνεις. Εδώ είναι η δόξα σου Τιτάνα: καλοσύνη, μεγαλείο, ευτυχία, ομορφιά και ελευθερία» Shelley,Προμηθεύς λυόμενος
Απάντηση 7, νόμος απαράβατος. Παρακαλείσθε, μην δίνετε συμβουλές στους γονείς, ιδιαιτέρως όταν: α) σας είναι παντελώς άγνωστοι, β) το πιτσιρίκι τους βρίσκεται σε παροξυσμό τρέλας στη μέση του δρόμου και το μάτι τους έχει αρχίσει να θολώνει, και γ) όταν σας έρχεται η καταραμένη φράση "α, εμένα τα δικά μου ποτέ δεν..." (κτλ, κτλ). Εγγυημένα η πρακτική αυτή οδηγεί κόσμο στο εγκεφαλικό. Σας αφήνω τώρα και πάω.
Με αφορμή την σύνδεση θρησκευτικότητας και αισιοδοξίας στην #5 παραθέτω όσο θυμάμαι το παρακάτω:Στο ερώτημα πώς θα γίνει ο άνθρωπος πιο ηθικός απάντησαν:Ο Μακιαβέλι, με τον εξαναγκασμό του νόμου.Οι απαισιόδοξοι, με την βοήθεια της Θείας Χάριτος.Οι αισιόδοξοι, με την εκπαίδευση και την πρόοδο.Βέβαια, ίσως ταίριαζε περισσότερο σε σχέση με την χθεσινή #1 αυτή η τοποθέτηση.
#6. Και μη ξεχνάμε ότι το 1939, ο πληθυσμός της γης ήταν περίπου 2,3 δισ. Περίπου το 1/3 του σημερινού. Αυτό δείχνει ακόμη πιο έντονα πόσο τεράστια εισπρακτική επιτυχία υπήρξε το Gone With The Wind .
Ποιος είπε να το παίξει ψευτοκουλτούρα;Να διαβάζει βιβλία της είπε όχι να απομνημονεύσει τσιτάτα του Κοέλιο.Και προφανώς δεν ξυπνάς μια μέρα και αποφασίζεις να μη δίνεις σημασία στο τι θα πουν οι άλλοι,χρειάζεται μια άλφα συνειδητοποίηση και ένα χτίσιμο αυτοπεποίθησης πρώτα.Και την τελευταία φορά που τσέκαρα,η πνευματική καλλιέργεια και η αποχή από παράγοντες που ανατροφοδοτούν ηλίθια στερεότυπα ήταν μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
δεν νομίζω ότι η ψευτοκουλτούρα είναι τα τσιτάτα του κοέλιο, αυτά τα βρίσκεις και στο fb. αλλά αυτή η γενίκευση του τύπου "διάβαζε βιβλία, μην μπαίνεις στο fb" είναι λίγο αστεία. και ναι, είναι τόσο απλό, όπως το να κόβεις το κάπνισμα. είτε δεν θα νοιάζεσαι για το τι λένε οι άλλοι είτε θα νοιάζεσαι, ακόμα και αν έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία του κόσμου. μια χαρά ματαιόδοξος ήταν ο oscar, δεν τον λες και αμόρφωτο, άσε που δεν υπήρχε fb εκείνη την εποχή. team α,μπα εδώ πέρα, μην εξάπτεστε χρονιάρες μέρες. in α,μπα we trust και τα τοιαύτα.
Πόσο συμφωνώ με την απάντηση στο #5! Ανεξαρτήτως θρησκευτικών, ιδεολογικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων, η αγάπη είναι το μυστικό για μια ζωή γεμάτη νόημα. Η αγάπη είναι το δημοκρατικότερο και μαγικότερο αγαθό: όλοι τη διαθέτουν και όλοι μπορούν να τη μοιραστούν και όσο εκείνη μοιράζεται τόσο μεγαλώνει...Με μία σημαντική προϋπόθεση: να έχεις αγαπήσει πρώτα, εκτιμήσει και αποδεχτεί το γεγονός της ύπαρξής σου. Η αφετηρία είναι ο εαυτός και το τέρμα;το άπειρο!Χωρίς αγάπη όλα είναι μάταια. Τελείως!