ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
6.6.2018 | 15:49

Γιατί τόση απέχθεια/αντιπάθεια;

Από κάποιους σερβιτόρους προς μάγειρες;Δουλεύω 5 χρόνια μαγείρισσα, οι σερβιτόροι κατηγορούν οποιαδήποτε αργοπορία ή λάθος στην κουζίνα, ενώ τις περισσότερες φορές οι ίδιοι έχουν κάνει λάθος το τραπέζι ή δεν έχουν πει ψήσιμο στο κρέας,αργούν να πάρουν τα πιάτα,ρωτάνε πάντα μα πάντα "Τι παίρνω; Πού πάει;" ενώ οι ίδιοι έχουν πάρει την παραγγελία και έχουν το χαρτί στο πάσσο τους,στην βάρδια είναι 5 άτομα (μαζί με τον μπαρτέντερ) και οι μάγειρες 2 ή 3, και αρνούνται να βάλουν το παγωτό ή να κόψουν το λεμόνι φέτες για τα ποτά τους,παίρνουν το φιλοδώρημα και ο μάγειρας όχι,δεν κουνάνε το μικρό τους δαχτυλάκι για να βοηθήσουν σε κάτι ελάχιστο την κουζίνα. Όχι στο μαγείρεμα εννοείται, ούτε καν στην προετοιμασία που πρέπει να κάνει ο μάγειρας, αλλά σε γελοία πράγματα όπως το να βάλει κέτσαπ σε ένα μπολάκι τα οποία κέτσαπ και μπολάκι βρίσκονται μπροστά τους.Και άλλα πολλά.Αντικειμενικά ποιος γαμ... στην ζέστη και στο τρέξιμο για να πάει ο σερβιτόρος σωστό, καθαρό, νόστιμο φαγητό στον πελάτη;Ποιος γαμ... να ετοιμάσει τις παραγγελίες που χτυπάνε κυριολεκτικά κάθε ένα λεπτό χωρίς σταματημό για ώρες, για να πάρει τελικά το φιλοδώρημα ο σερβιτόρος που δεν κάνει τίποτε άλλο απ' το να πάει το πιάτο και να το πάρει όταν τελειώσει το φαγητό κ να πάει τον λογαριασμό;Αν πει κανείς για τους πελάτες και τα παράπονα που έχει να αντιμετωπίσει ο σερβιτόρος, έχω να πω ότι τα περισσότερα παράπονα γίνονται για το ίδιο το σέρβις και πολύ σπάνια για την κουζίνα. Σκεφτείτε και μόνοι σας, όσες φορές έχετε πάει για φαγητό και έχει έρθει κρύο, για ποιον λόγο άραγε; Μήπως επειδή άργησε να το πάρει από την κουζίνα; Σκεφτείτε τι παράπονο έχετε και κατά πόσο σχετίζεται με τον μάγειρα.Ξέρω ότι πολλοί θα κράξετε του τύπου "Να διάλεγες άλλη δουλειά" και "Βγες έξω να σερβίρεις και μετά μίλα", αλλά επίσης ξέρω ότι όποιος το πει αυτό δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται μέσα στην κουζίνα.Είναι δύο διαφορετικές δουλειές, δεν υποτιμώ την δουλειά του σερβιτόρου, υποτιμώ τους σερβιτόρους που θεωρούν ότι το φιλοδώρημα δεν αξίζει στην κουζίνα και ότι οι μάγειρες είναι υπηρέτες τους.
4
 
 
 
 
σχόλια
Το μπαρ δεν ανήκει στους σερβιτόρους αλλά στο άτομο που είναι πίσω από το μπαρ. Κ όχι ο σερβιτόρος δεν θα βάλει κέτσαπ , ότι αφορά το φαι είναι θέμα της κουζίνας . Ο σερβιτόρος κρατά καθαρό το χώρο του , παίρνει παραγγελίες , πηγαίνει τα πιάτα ,ποτά , καθαρίζει τα τραπέζια κ αντέχει το πελάτη κάθε φορά με τις ιδιοτροπίες του κ όταν η κουζίνα κλείσει ,ο σερβιτόρος είναι αυτό ςπου κάθεται παραπάνω μέχρι να φύγουν οι τελευταίοι πελατες κ κλασσικά έχει κ τις τουαλέτες ,να γεμίσει τα ψυγεία με ποτά , να πλύνει ποτήρια κλπ . Το φιλοδώρημα πάει στο σερβιτόρο , γιατί με την ευγένεια του το παίρνει όχι λόγω του φαγητού ... Επίσης οι σερβιτόροι πληρώνονται πολύ λιγότερο από τη κουζίνα
Εκεί που δουλεύω εγώ, οι σερβιτόροι δεν πλένουν ποτήρια, τα πλένει η λάντζα εκτός ελαχίστων που πλένει ο μπαρτέντερ. Ούτε κάθονται μέχρι να φύγει ο τελευταίος πελάτης, καθώς η κουζίνα κλείνει στις 12 και μένει ο μπαρτέντερ μόνος του για άλλη μία ώρα με το περισσότερο 2 πελάτες (το ξέρω αυτό διότι το μέρος που δουλεύω δεν έχει κανένα τουριστικό ενδιαφέρον ούτε συγκοινωνίες, είναι στην μέση του πουθενά, εξυπηρετεί πελάτες για κάτι πολύ συγκεκριμένο).Όταν ο μάγειρας τρέχει σαν μαλ... να εκτελέσει τις παραγγελίες και να τους κουμαντάρει κιόλας γιατί δεν ξέρουν τι τους γίνεται (βλέπε πάσο) ε δεν θα πάθει κάτι ο σερβιτόρος να βάλει κέτσαπ που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του! Ή να κόψει το λεμόνι για τα ποτά του. Σιγά μην τους βάζουμε και τα ψωμιά στις ψωμιέρες, μιας και γράφεις "οτιδήποτε έχει σχέση με φαγητό"!Ξέρεις γιατί οι σερβιτόροι πληρώνονται λιγότερο από την κουζίνα; Γιατί τόσο κοστολογείται η δουλειά τους. Και ο μάγειρας πληρώνεται λιγότερο από τον αρχιτέκτονα και διάφορους άλλους, έτσι είναι οι δουλειές, τι δικαιολογία είναι αυτή;Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος έχει μείνει από τις αρχές του 20ου αιώνα, που οι σερβιτόροι ήταν σχεδόν κυριολεκτικά υπηρέτες- servants- servers, και δεν είχαν μισθό οπότε βασίζονταν στο "φιλοδώρημα" κάποιου πλούσιου.Πράγμα που δεν ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, γιατί μάντεψε, γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχουν μισθό!Έτσι είναι (είστε μήπως;) όμως, λεφτά να μπαίνουν στην τσέπη τους σε βάρος του μαλάκα του μάγειρα που κάνει την τριπλάσια δουλειά από τον σερβιτόρο, με κάτι δικαιολογίες σαν της αλλης από πάνω, "δεν συνηθίζεται να δίνουν στην κουζίνα φιλοδώρημα, τι να κάνουμε."
Έκανα την δουλειά αυτή για 4 χρόνια, τα 2 ήμουν σε εστιατόριο αλα καρτ. Με τους σερβιτόρους γινόταν ο ίδιος χαμός κάθε φορά. Τσακωνόμασταν για ίδια ζητήματα. Μέχρι και χυμούς ήθελαν να τους στίβουμε για το μπάρ. Χάναμε μια μάχη, κερδίζαμε την επόμενη.Όλο αυτό άλλαξε όταν ήρθε καινούργιος σεφ. Τους έβαλε στην κυριολεξία στην θέση τους. Χαμηλών τόνων, σοβαρός, μια ήρεμη δύναμη. Ο προηγούμενος από αυτόν ήταν λίγο καραγκιοζάκος. Όταν μου γυρνούσε εμένα το μυαλό, τους αγνοούσα. Την επόμενη φορά πες ένα ''Αν είναι να κάνω την δική σου δουλειά, πήγαινε και εσύ να πετάξεις μπιφτέκια στο γκρίλ'' και χέστους. Είσαι στην ομάδα της κουζίνας. Πολύ ευχαρίστως να γίνετε όλοι μαζί μια καλή ομάδα, αλλά αν είναι εφευρίσκουν δικαιολογίες της π....τσας, τότε δίνε σημασία μόνο στο δικό σου τιμ για να βγει η δουλειά.
Scroll to top icon