To waitbutwhy.com έφτιαξε μία σειρά από δυνατά γραφικά που αναπαραριστούν με τον πιο απλό (και μάλλον αρκετά απλουστευτικό) τρόπο πόσο απίθανα μικρή είναι η ζωή μας, ακόμη και για εκείνους που θα καταφέρουν να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Μια ποσοτική ματιά στο σύνολο των στιγμών που μας απομένουν για να περάσουμε μαζί με την οικογένεια μας ή για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες, ίσως μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν μέχρι σήμερα το χρόνο.
1. Η ζωή ενός 90χρονου ανθρώπου μετρημένη σε χρόνια.
2. Σε μήνες.
3. Ή σε εβδομάδες.
4. Ακόμη και σε μέρες.
5. Ο συντάκτης του άρθρου είναι 34 ετών και βάση αυτού υπολόγισε τους χειμώνες που του απομένουν μέχρι τα 90.
6. Επίσης ζει στις ΗΠΑ, οπότε προσπαθεί να περιορίσει τα μπάνια που κάνει στον παγωμένο ωκεανό σε μόλις ένα το χρόνο. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πιο τυχεροί.
7. Διαβάζει κατά μέσο όρο 5 βιβλία το χρόνο άρα του μένουν μόλις 300 βιβλία να επιλέξει ανάμεσα στα εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον.
8. Τρώει ένα κομμάτι πίτσα το μήνα οπότε θα φάει ακόμη περίπου 700 κομμάτια μέχρι το τέλος της ζωής του. Ελπίζει να σταθεί πιο τυχερός με τα νταμπλίνκγς (σ.σ. κινέζικα ραβιόλια) τα οποία προτιμά δύο φορές κάθε μήνα.
9. Οι γονείς του διανύουν την έκτη δεκαετία της ζωής τους. Μέχρι τα 18 πέρασε μαζί τους περίπου το 90% των ημερών του. Από τη στιγμή που πήγε στο κολλέγιο και μετακόμισε στη Βοστόνη, τους βλέπει μόνο πέντε φορές το χρόνο, δύο μέρες κατά μέσο όρο κάθε φορά. Με πρόχειρους υπολογισμούς τους αφιερώνει μόλις το 3% του χρόνου του σε σχέση με τις ημέρες που περνούσε μαζί τους όταν ήταν μικρός. Υποθέτοντας πως και οι δύο γονείς του θα ζήσουν άλλα 30 χρόνια υπολογίζει πως ο κοινός χρόνος που τους απομένει είναι συνολικά 300 ημέρες.
Αφήνοντας στην άκρη τις ελπίδες για τις επαναστατικές τεχνολογικές εφευρέσεις του μέλλοντος που θα του επιτρέψουν να ζήσει μέχρι τα 700 του χρόνια, ο συντάκτης του άρθρου καταλήγει σε τρία απλά συμπεράσματα που ισχύουν για όλους μας:
1) Έχει σημασία να ζεις στο ίδιο μέρος με τους ανθρώπους που αγαπάς. Πιθανότατα θα περάσεις δεκαπλάσιο χρόνο με τους συμπολίτες και τους γείτονες σου απ' ότι με τα πιο κοντινά σου πρόσωπα.
2) Οι προτεραιότητες έχουν σημασία. Ο χρόνος που σου απομένει να ξοδέψεις με έναν άνθρωπο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη θέση που καταλαμβάνει στις προτεραιότητες σου. Βεβαιώσου ότι έχεις φτιάξει εσύ τη λίστα και όχι το αδρανές υποσυνείδητο σου.
3) Ο ποιοτικός χρόνος μετράει. Αν σου απομένει μόλις ένα 10% του κοινού χρόνου με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, έχε το κατά νου όταν βρίσκεσαι μαζί του και μάθε να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου όπως πραγματικά είναι: πολύτιμος.