Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία

2

 ADVERTORIAL

Είναι σαν χτες αλλά έχουν περάσει 30 χρόνια. Ήμουν παιδί όταν πήγαμε, με τους γονείς μου, να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι, μια σταλιά θυμάμαι, κάπου στο κέντρο. Δεν θα ξεχάσω την αγωνία μου, όταν πήγαμε σε ένα δωμάτιο που θα παραλαμβάναμε το νέο μέλος της οικογένειας. Θυμάμαι να χώνομαι μπροστά από τους δικούς μου για να τη δω, με μια λαχτάρα όπως ειλικρινά και αβίαστα έχουν συνήθως τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά με τα ζώα έχουν μία άλλη σχέση, αφιλτράριστη από πρέπει και μόδες, αληθινή και ζωντανή, παρούσα και παιχνιδιάρικη. Εκεί λοιπόν, εμφανίστηκε, 25 ημερών, η μικρή τριχωτή κανελιά μας θεά, το Πιγκιό μας. Μεγάλωσα μαζί της. Τον πρώτο καιρό ήμασταν και συγκάτοικοι στο παιδικό μου κρεβάτι. Θυμάμαι όλο μου το μαθητικό βιος μαζί της. Θυμάμαι κάθε πρωί τις χαρές της, τα κουνήματά της που νόμιζες ότι χορεύει σε ένα φανταστικό χούλα χουπ και όλα αυτά για να μας πει την καλημέρα της. Θυμάμαι όταν γέννησε, που έφερε το πρώτο της μωρό στο στόμα και το παρέδωσε στη μητέρα μου, στη μητέρα της. Θυμάμαι να περνάει όλο το σχολείο για να δει τα κουτάβια της, που τα αποχωριζόταν με αγάπη και λίγη αγωνία στα χάδια όλων αυτών των παιδιών που σφύζανε από χαρά στην εικόνα της νέας τετράποδης ζωής. Θυμάμαι να με περιμένει κάθε μέρα στα σκαλιά όταν γύριζα από το πανεπιστήμιο. Θυμάμαι τη μέρα που χτύπησε το τηλέφωνο για να μάθω ότι την χάσαμε, κοντά στα 15 χρόνια, χτυπημένη από ασθένεια που δεν την άντεξε. Θυμάμαι το κλάμα. Γιατί η Πίγκυ μας, ήταν μέλος της οικογένειας, ήταν εκεί παρούσα σε ό,τι μας έκανε να γελάσουμε και να κλάψουμε και θα είναι για πάντα η τετράποδη παντοτινή αγάπη μας.

Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία Facebook Twitter

Όταν βλέπω εγκαταλελειμμένα ζώα, πονάει η καρδιά μου. Γιατί σε κάθε ένα από αυτά βλέπω την δικιά μου, μόνη της στους δρόμους, να προσπαθεί να καταλάβει γιατί βρέθηκε εκεί, γιατί την εγκατέλειψαν, πώς θα τα καταφέρει σε ένα τόσο άγριο περιβάλλον να επιβιώσει.

Η υιοθεσία ενός ζώου, δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι χρόνος και χρήμα. Δεν είναι όμως όλος ο χρόνος, ούτε όλο το χρήμα. Όσο για την χαρά, δεν περιγράφεται και σίγουρα δεν μπαίνει σε μετρήσιμα σχεδιαγράμματα γιατί απλά όσο δίνεις και είσαι ανοιχτός θα πάρεις και με το παραπάνω. Αλλά η υιοθεσία είναι δέσμευση. Δεν είναι ρούχο, που δεν μου κάνει και το αλλάξω, θα το αφήσω στην άκρη, θα το βάλω σε μία σακούλα και όποιος περαστικός ας το μαζέψει.

Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία Facebook Twitter

Η υιοθεσία απαιτεί από σένα, αγάπη και ότι αυτό συνεπάγεται. Γιατί αγάπη σημαίνει δίνω ένα κομμάτι από μένα, δίνω κομμάτι από τον χρόνο μου, από την σκέψη μου, από τη ζωή μου. Και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, που μας φέρνει πιο κοντά στην φύση μας, σε αυτό που είμαστε και που κάποιοι έχουν απολέσει με τα χρόνια.

Δυστυχώς στην χώρα μας, το φαινόμενο των αδέσποτων είναι ένα κομμάτι της πραγματικότητάς μας, αυτής που δεν μας πολυαρέσει. Αυτή την στιγμή στην χώρα μας, υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια αδέσποτα. 3 εκατομμύρια αδέσποτα επαναλαμβάνω...

Την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός φιλόζωων και ανθρώπων που εθελοντικά οργανώνονται σε φιλοζωικά σωματεία και ομάδες, την ίδια στιγμή βλέπουμε τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων ζώων να αυξάνεται. Η οικονομική κρίση δεν βοηθάει σίγουρα στην κατάσταση αλλά μάλλον αποτελεί μια καλή δικαιολογία στην ανικανότητα και αδυναμία κάποιων. 

Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία Facebook Twitter

Βλέπουμε ζώα να κακοποιούνται και ευτυχώς ο νόμος άλλαξε μήπως και θυμίσει σε κάποιους τι σημαίνει και τι όχι να είσαι άνθρωπος. Βλέπουμε σκυλιά σε μπαλκόνια να τα τρώει το κρύο, ο ήλιος και η βροχή αλλά και εδώ πρόσφατα ήρθε ο νομοθέτης να βάλει μια τάξη. 

Βλέπουμε ανθρώπους να αντιδρούν στο θέμα της στείρωσης, επικαλούμενοι την ανθρώπινη επέμβαση στη φύση των ζώων όταν την ίδια στιγμή η στείρωση -πέρα του ότι βοηθάει τον περιορισμό των αδέσποτων- προστατεύει το ζώο από καρκίνους καθώς και αφροδίσια νοσήματα που μεταδίδονται με το ζευγάρωμα αλλά ακόμα και από ψευδοκυήσεις. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το σκυλί δεν θα μελαγχολήσει αν του στερήσουμε την τεκνοποίηση. Δεν σκέφτονται σαν εμάς, δεν είμαστε εμείς. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι σε μια μικρή χώρα, τα 3 εκατομμύρια αδέσποτα κάνουν την στείρωση αναγκαία επιλογή.

Το κυριότερο όλων όμως τώρα είναι η σωστή ενημέρωση. Είναι καιρός ο κόσμος να μάθει τι σημαίνει στην πράξη έχω ένα κατοικίδιο. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου, ποια τα ωφελήματά μου. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν από όλους τους φορείς, από το σπίτι και επιτακτικά πλέον, από το σχολείο.

Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία Facebook Twitter

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι χαρά. Η υποστήριξη όλων αυτών των προσπαθειών επίσης. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι χρόνια συνοδοιπόροι μας. Είναι κομμάτι της ζωής μας και της κοινωνίας μας. Μια επίσκεψη σε μια φιλοζωική θα σας πείσει. Εκεί οι εθελοντές θα σας μιλήσουν για αυτά τα πλάσματα, τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε και από κοντά και ποιος ξέρει μπορεί να ζήσετε και έναν έρωτα στιγμιαίο με κάποια μάτια που θα σας κοιτάνε στα μάτια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, η PURINA ενισχύει το έργο της με την καμπάνια «We Are Better With Pets»  και τη διάδοση του μηνύματος «Καλύτερα Μαζί». Στόχος της καμπάνιας είναι η μείωση του φαινομένου της εγκατάλειψης των κατοικίδιων, γιατί είναι υπέροχο να είμαστε με τα κατοικίδια μας, που μας βγάζουν τον καλύτερο μας εαυτό.

Λέμε ΝΑΙ στην υπεύθυνη υιοθεσία Facebook Twitter

Ας μοιραστούμε το μήνυμα και ίσως καταφέρουμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα να βρουν κι αυτά τον άνθρωπό τους. Για πάντα. Γιατί όλοι ξέρουμε πως είμαστε καλύτερα όταν είμαστε μαζί τους.

#WeAreBetterWithPets #Purina

It's Viral
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

It's Viral / «Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

Η έκθεση του Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία για μολύνσεις από «τα μικροπλαστικά νεραϊδόσκονης» και τη «συμβίωση με ένα τέρας» έχει κατακλύσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συμφωνώ με το άρθρο. Πριν από 3 χρόνια βρήκα στο δρόμο, 4 κουτάβια 40 ημερών ολόιδια παρατημένα μέσα σε μια κούτα. Αμεσως τα μάζεψα, τα πήγα στο γιατρό, τα ταισα και εβαλα αφισες ώστε να δωθούν. Δεν μου είχε περάσει η ιδέα να κρατήσω κάποιο. Ημουν φοιτήτρια μακριά από το σπίτι μου και η ζωή ενός φοιτητή και τα ωράρια ακόμα και το χαρτζιλίκι καταλαβαίνετε δεν επαρκούν για ένα κουτάβι. Πόσο μάλλον όταν θες να εκπαιδεύσεις και να ζεις στο ίδιο σπίτι με ενα σκυλάκο. Μτέ από κάποιες μέρες, που είχαν αρχίσει να βλέπει ο κόσμος τα σκυλάκια, ενα κουτάβι από αυτά δεν ξεκόλλαγε από πάνω μου όσο τα φρόντιζα. Όταν ερχόντουσαν να τα δουν, αυτό κρυβόταν, είτε κάτω από το κρεβάτι είτε χωνόταν στην αγκαλία μου. Εεε τελικά το κράτησα το ένα, και τα άλλα υιοθετήθηκαν. Ισως σας κούρασα με τις λεπτομέρειες, αλλά θέλω να καταλήξω στο ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες... Και χρόνο βρήκα και λεφτά και ήταν απίστευτη εμπειρία να το εκπαιδεύσω μόνη μου, να ακούει ότι της λέω και να είναι υπάκουη. Βέβαια με αγάπη και υπομονή. Ξόδεψα και χρόνο και χρήμα δεν αντιλέγω αλλά η αγάπη και αυτό που εισπράττεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ είναι μοναδικό. Με καταλαβαίνει πάντα, πότε είμαι καλά και πότε όχιΣήμερα είναι 3 χρονών κορίτσαρος και είναι η χαρά μου!!
Πολύ καλό το άρθρο και συμφωνώ με όλα όσα αναφέρει. Τρεις παρατηρήσεις μόνο, σαν συμπλήρωμα στα σωστά του άρθρου.1) Την έννοια της αγάπης δεν έχουμε καταφέρει να την ξεδιαλύνουμε ούτε ανάμεσα στους ανθρώπους, πόσο μάλλον ανάμεσα σε άνθρωπο και ζώο.Ακόμα και αν ξέραμε τι είναι αγάπη, θέλω να συγκατοικώ με ζώα επειδή έτσι γίνεται η δική μου ζωή καλύτερη. Όχι επειδή περιμένω κάποιου είδους ανταπόδωση της "αγάπης" (όπως και να την εννοούμε).2) Δεν αρκεί να θέλουμε να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στο κατοικίδιο μας, πρέπει και να μπορούμε. Πολύ θα ήθελα να πηγαίνω 3Χ την ημέρα με τον σκύλο μου στο πάρκο (όπως είναι το σωστό μίνιμουμ). Όταν όμως το πλησιέστερο πάρκο απέχει 45' με αυτοκίνητο από το σπίτι μου, τα πράγματα είναι δύσκολα.Οταν τα πεζοδρόμια της περιοχής μου είναι κατειλημμένα από μηχανάκια και στο δρόμο τα αυτοκίνητα αδιαφορούν γιά μένα (πόσο μάλλον γιά τον σκύλο) , που θα πάω βόλτα;Όταν το καλοκαίρι μου απαγορεύεται να κολυμπήσω με τον σκύλο μου στην θάλασσα - μια από τις βλακωδέστερες ελληνικές κατινιές - που θα τον αφήσω;3) Για την στείρωση και την "επέμβαση στην φύση". Ανθρωποι που κάθονται σε καρέκλες, φοράνε ρούχα και χρησιμοποιούν υπολογιστές δεν μπορούν να μιλάνε γιά "φύση". Αν ακολουθούσαμε την "φύση" θα έπρεπε όλοι να κάναμε το πρώτο μας παιδί στα 13 μας χρόνια.Όσοι είναι βιολογικά ικανοί να κάνουν παιδιά και αποφασίζουν να μην κάνουν γιά οποιονδήποτε λόγο, (αυτο)στειρώνονται. Αυτό δεν είναι επέμβαση στην φύση; Και μάλιστα στείρωση του εαυτού μας. Γιατί το ίδιο πράγμα μας ενοχλεί όταν γίνεται σε έναν σκύλο ή μια γάτα;