Άλλοτε διάφανα, αυτόφωτα και ντελικάτα, άλλες φορές πάλι με εντυπωσιακούς χρωματισμούς και παράξενους μηχανισμούς άμυνας και επίθεσης, τα πλάσματα που βρίσκονται κρυμμένα στα απύθμενα βάθη των μεγάλων ωκεανών δεν παύουν ποτέ να μας γοητεύουν και να μας εκπλήσσουν. Οι πρόσφατες εικόνες που μοιράστηκε η Αμερικάνικη Ομάδα Ωκεανικής Εξερεύνησης από μια επιχείρησή της στα νερά του Πούερτο Ρίκο κοντά στις Παρθένες Νήσους, σε βάθος 8,800 μέτρων σε ακτίνα άνω των 800 χιλιομέτρων, ήταν μία ακόμα υπενθύμιση της άγνοιάς μας για την ζωή στα βάθη του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 95% των ωκεανών του πλανήτη μας παραμένουν ανεξερεύνητα μέχρι σήμερα. «Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει τα πραγματικά βάθη των ωκεανών», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Andrea Quattrini, ο επιστημονικός επικεφαλής της επιχείρησης στο περιοδικό Quartz.
Το βίντεο που ετοίμασαν κατά την επιχείρηση που διήρκεσε 52 ημέρες, προβλήθηκε ζωντανά σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούσαν ταυτόχρονα να σχολιάσουν μέσα από ειδική πλατφόρμα στο internet. «Υπάρχει ένας ειδικός στους αστερίες ή ένας ειδικός στις μέδουσας ή ένας ειδικός στα κοράλλια και όλοι δουλεύουν μαζί, κάτι που είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασε ο Andrea Quattrini, «σε άλλες επιστημονικές επιχειρήσεις έχεις μόνο έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων στο πλοίο οπότε μόλις 12 με 15 επιστήμονες μπορούν να υπάρξουν κάθε φορά».
Στις αναγνωριστικές καταδύσεις που έγιναν με ειδικό μηχάνημα, καταγράφηκαν αρκετά νέα είδη για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη ονομασία. Οι δώδεκα στο σύνολό τους καταδύσεις κατέγραψαν 100 είδη ψαριών, 50 είδη κοραλλιών και εκατοντάδες ασπόνδυλα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ ειδωθεί στο φυσικό τους περιβάλλον. Ενώ οι επιστήμονες ακόμα αναλύουν τα δεδομένα που συνέλεξαν, έχουν ήδη αναγνωρίσει δύο νέα είδη: ένας νέος τύπος ψαριού καθώς και ένα πλάσμα που θυμίζει μέδουσα και ονομάζεται ctenophore.
σχόλια