Όλοι γνωρίζουν πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Όμως, τι είναι καλύτερο, το βούρτσισμα πριν ή μετά το πρωινό γεύμα;
Η αλήθεια είναι πως λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με αυτό το ερώτημα και τα αποτελέσματα είναι μικτά και περιορισμένα, επομένως δεν υπάρχει οριστική απάντηση, επεσήμανε η δρ. Apoena de Aguiar Ribeiro, παιδοδοντίατρος και μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η ίδια και συνάδελφοί της, μιλώντας στους NewYork Times, εξήγησαν ότι και οι δύο επιλογές έχουν υπέρ και κατά.
Βούρτσισμα πριν από το πρωινό
Για πολλούς το πρωινό περιλαμβάνει υδατάνθρακες με ζάχαρη, επισημαίνει ο δρ. Carlos Gonzalez-Cabezas, οδοντίατρος και καθηγητής στο πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Τα δημητριακά, το ψωμί, τα μάφιν, τα πάνκεικ, περιλαμβάνουν ζυμώσιμους υδατάνθρακες, με τους οποίους λατρεύουν να τρέφονται τα βακτήρια. Και, όταν ξυπνάμε το πρωί, το επίπεδο των βακτηρίων στο στόμα είναι στο αποκορύφωμά του, επισήμανε η δρ. de Aguiar Ribeiro, για αυτό και έχουμε δύσοσμη αναπνοή.
Οπότε, ένα στόμα γεμάτο βακτήρια και ένα πρωινό με υδατάνθρακες με ζάχαρη είναι τέλειος συνδυασμός προκειμένου αυτά να πολλαπλασιαστούν. Όταν συμβαίνει αυτό, απελευθερώνουν οξέα που μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην τερηδόνα, εξήγησε η δρ. de Aguiar Ribeiro. Με το βούρτσισμα πριν από το πρωινό, απομακρύνονται τα βακτήρια και έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να τραφούν με το φαγητό μας.
Ένας άλλος λόγος υπέρ του βουρτσίσματος πριν από το πρωινό είναι για να «πάρει μπροστά» η παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά την ενίσχυση των δοντιών με την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων που τα βακτήρια μπορεί να έχουν «φάει» κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, εάν η οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο, θα κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα, ενισχύοντας το σμάλτο και εξουδετερώνοντας τα οξέα από το πρωινό.
Επιπλέον, βουρτσίζοντας τα δόντια μόλις ξυπνήσουμε διασφαλίζουμε ότι δεν το παραλείψουμε επειδή δεν προλαβαίνουμε ή επειδή το ξεχνάμε, σημείωσε η δρ. Rocio Quinonez, καθηγήτρια παιδοδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Το βούρτσισμα μετά το πρωινό
Από την άλλη, υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ του βουρτσίσματος των δοντιών μετά το πρωινό γεύμα.
«Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν βουρτσίζουν τόσο καλά», είπε ο δρ. Gonzalez-Cabezas. Οπότε, ακόμη κι αν πλύνετε τα δόντια σας ακριβώς πριν από το πρώτο γεύμα, πιθανότατα στο στόμα σας παραμένουν βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν οξέα κατά τη διάρκεια του πρωινού και της υπόλοιπης ημέρας.
Ακόμη, το φθόριο της οδοντόκρεμας θα λειτουργήσει καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν δεν εκτοπιστεί από το μάσημα του φαγητού που θα καταναλώσουμε αμέσως μετά το βούρτσισμα.
Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βουρτσίζοντας τα δόντια σας πολύ γρήγορα έπειτα από γεύμα- ιδιαίτερα αν αυτό περιλαμβάνει ροφήματα όπως καφές ή χυμός πορτοκαλιού- θα βλάψει το σμάλτο σας.
Αυτό είναι αλήθεια, δήλωσε ο δρ. Gonzalez-Cabezas, αλλά η ζημιά που θα μπορούσε να γίνει είναι τόσο μικρή, που δεν επηρεάζει πραγματικά την υγεία των δοντιών. Κατά την άποψή του τα οφέλη από το βούρτσισμα μετά το πρωινό υπερτερούν των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.
Η δρ. de Aguiar Ribeiro προτείνει- εάν μπορείτε- να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα για να πλύνετε τα δόντια σας. Εάν θέλετε να ξεφορτωθείτε νωρίτερα υπολείμματα τροφών από το πρωινό, προτείνει να πιείτε νερό ή να ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό.
Ενώ είναι αλήθεια ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σας αμέσως μετά το ξύπνημα θα «καταβροχθίσουν» το πρωινό σας και θα παράξουν βλαπτικά οξέα, ο δρ. Gonzalez-Cabezas σημείωσε ότι οι περισσότεροι τρώνε το πρωινό τους αρκετά γρήγορα, συνήθως μέσα σε 10-15 λεπτά. Αυτός ο χρόνος δεν είναι αρκετός για μεγάλη ζημιά, σημείωσε.
Οπότε πιστεύει ότι το βούρτσισμα μετά το πρωινό, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφών και να παραμείνει το φθόριο στα δόντια, υπερτερεί των αρνητικών επιπτώσεων από τα οξέα που θα παράξουν τα βακτήρια ενώ τρώτε.
Το συμπέρασμα
Η τελική απόφαση εξαρτάται από το τι βολεύει τον καθένα, επισήμανε η δρ. Aguiar Ribeiro.
Με αυτή την άποψη συμφωνεί η δρ. Quinonez. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, οπότε όλα τα επιχειρήματα είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικά. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολύ και τελικά μπορεί να μην κάνει σημαντική διαφορά», δήλωσε.
Στο τέλος, σημείωσε, η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι η εξής: Ποια συνήθεια είναι πιο πιθανό να με κάνει να βουρτσίζω τα δόντια μου με συνέπεια; Όταν βρείτε την απάντηση, υιοθετήστε τη συνήθεια και επιμείνετε σε αυτή.