Σάλος έχει ξεσπάσει απ' το πρωί με τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας πως το επιβαλλόμενο ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία (φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών, σχολεία) είναι «πενταροδεκάρες».
«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%» είπε ο Υπουργός χωρίς να κάνει ταυτόχρονα τίποτα για να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, και ξεχνώντας φυσικά και τις πενταροδεκάρες του 23% που ήθελε να βάλει, ενώ προεκλογικά υποσχόταν ισοδύναμα.
Δεν ήταν ο μόνος ψηλομύτης του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Υπήρχε και χειρότερος.
Να τος:
Ο κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω», είπε ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης μιλώντας σήμερα στο Mega.
Δεν έχω παιδιά (μόνο δυο γατιά που δεν πάνε ακόμα σχολείο, ούτε ιδιωτικό ούτε δημόσιο) αλλά επιτρέψτε μου να πω πως εξοργίστηκα απ' τον βουλευτή που λέει πως «το τάδε μέτρο δεν πλήττει τους ψηφοφόρους μας, άρα κανένα πρόβλημα».
Υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις φροντίζουν για όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο για τους ψηφοφόρους τους.
Τέλος υπάρχει κι άλλος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να παίξει με τον πόνο μας:
Οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν ήταν η επίπτωση όσο σοβαρή φοβόμασταν», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016.
Την ίδια ώρα ο υπουργός κ. Χουλιαράκης είπε ότι υπολογίζει πως τα capital controls θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2016, χωρίς να γίνεται και πολύ πειστικός ότι το πρόβλημα θα λυθεί τόσο νωρίς.
***
Δήλωση Υπ.Παιδείας Νίκου Φιλη : Τελική απόφαση ο ΦΠΑ – Δεν θα κριθούμε στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13% #Φιλης pic.twitter.com/DOFscUVwfO
— ΤρομοΚράτος (@KratosTromo) October 21, 2015
*Ο τίτλος του άρθρου είναι εμπνευσμένος απ' τον Νίκο Ζαχαριάδη που έγραψε:
Η σχέση του Φίλη με τα χρήματα, θυμίζει την ηρωίδα του Γιώργου Καπουτζίδη, που ξεχώριζε τα χαρτονομίσματα σε «μπλέ», «μωβ», «πορτοκαλί» και «πράσινα»
Πρώτα ήταν εκείνη η αποστροφή, στον Ενικό του Νίκου Χατζηνικολάου, τον Μάιο του '15. Ο Νίκος – Ντάλια – Φίλης, απαντώντας σε κάποιο νεαρό από το ακροατήριο που του εξέφρασε τις ανησυχίες του, μισόκλεισε τα μάτια, πήρε ένα ύφος αηδίας για να τονίσει ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα του απέναντι στους μικροαστικούς φόβους του ιδιωτικού υπαλλήλου και τον κατακεραύνωσε: «Τι φοβάστε ακριβώς; Μη χάσετε τα 300 ευρώ»;
Ήταν μια κομβική στιγμή. Η πρώτη φορά που η έννοια «πενταροδεκάρες» ήρθε στο προσκήνιο. Ο Νίκος Φίλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έριχνε τα προσχήματα. Ο ίδιος άνθρωπος που σαν μανιάτισσα μοιρολογήστρα αντιδρούσε σε κάθε οικονομική μεταβολή στους μισθούς του Δημοσίου, θεωρούσε τα «έξι πορτοκαλί χαρτονομίσματα» (300 ευρώ), του ιδιωτικού υπαλλήλου, αμελητέα ποσότητα.
Μετά, ήταν τα μακαρόνια. Και τα 6 λεπτά άυξηση, λόγω της συζητούμενης μεταβολής του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, από 13% σε 23%. Τότε ο (ακόμα) κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που έγινε κυβέρνηση καταγγέλοντας την «φτωχοποίηση του λαού» από τους ανάλγητους προκατόχους του, μίλησε με περιφρόνηση για την επιβάρυνση των 6 λεπτών (ή των τριών κερμάτων στο χρώμα του χαλκού) ανά πακέτο. Αύξηση 10% στα βασικά είδη σήμαινε αύξηση 10% στο κόστος ζωής. Και όχι 6 λεπτά. Αλλά και πάλι δεν είχε σημασία για τον Νίκο Φίλη. Στο κάτω-κάτω, ας έκοβαν το κρέας και ας τρέφονταν αποκλειστικά με μακαρόνια, αφού σιγά μη συζητάμε για τις πενταροδεκάρες των 6 λεπτών ανά πακέτο.
Και σήμερα ήρθαν οι κανονικές «πενταροδεκάρες». Της αύξησης στα δίδακτρα. Τα επτά πράσινα και ένα πορτοκαλί (ή τα 750 ευρώ) που θα επβαρυνθεί ετησίως μια μέση οικογένεια.
Την πρώτη φορά, μπορεί να ήταν τυχαίο. Τη δεύτερη μπορεί να ήταν μια ατυχής διατύπωση. Την τρίτη είναι πλέον κανονικότητα. Δηλαδή, η σχέση του Νίκου Φίλη με τα χρήματα, ιδιαίτερα με τα χρήματα των άλλων (αυτών που δεν βλέπουν τον μισθό να μπαίνει σίγουρα στην τράπεζα κάθε μήνα, ως αμοιβή για κομματικές υπηρεσίες), μοιάζει οριστικά προβληματική.
Ο υπουργός Παιδείας, αντιμετωπίζει τα χρήματα των άλλων, σαν χαρτονομίσματα της monopoly. Από αυτά που μαζεύονται και σκορπίζονται σαν παιχνίδι. Του οποίο παιχνιδιού τους κανόνες, γράφει ο ίδιος. Σαν μια ξένοιαστη «Ντάλια» που βρίσκει βαρετές τις συζητήσεις για τα λεφτά και προτιμάει να βλέπει τις αγαπημένες της σαπουνόπερες. Που στην περίπτωση του Νίκου Φίλη, μπορεί να ονομάζονται και «αταξική κοινωνία».
Πενταροδεκάρες το 23% λέει ο Φίλης. Μάλλον το μέτρο σύγκρισης του είναι τα ξεχασμένα μύρια ορισμένων συντρόφων του.
— aris mazarakis (@ArisMazarakis) October 21, 2015