Με αφορμή τα 20 χρόνια της Μέριμνας [Εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο] μίλησα με την κα Άννα Κασάπογλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Μέριμνας και της ζήτησα να μου αφηγηθεί την ιστορία αλλά και τους σκοπούς της εταιρίας.
Ποιά είναι η ΜΕΡΙΜΝΑ
Το 1995 εννέα επιστήμονες-καθηγητές του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Διευθυντές Παιδιατρικών Μονάδων και έμπειροι κλινικοί επιστήμονες- ιδρύσανε τη Μέριμνα με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου τους προσώπου.
Οι βασικοί στόχοι της Μέριμνας είναι:
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και ενηλίκων.
- Εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες υγείας και παιδείας προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν κατάλληλα παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν την εμπειρία μιας απώλειας.
- Παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια, στο παιδί που πενθεί το θάνατο οικείου του προσώπου καθώς και στο παιδί που έχει βιώσει μια τραυματική απώλεια. Παράλληλα παρέχεται στήριξη στα μέλη της οικογένειάς του και σε όσους παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται δωρεάν στα δύο Συμβουλευτικά Κέντρα της Μέριμνας που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στελεχώνεται από ειδικευμένους ψυχολόγους.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013, έπειτα από μια μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα στήριξης οικογενειών και σχολικών μονάδων από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την περιφέρεια (από τη Θεσσαλία έως και τον Έβρο).
Τον Ιανουάριο του 2010, η Μέριμνα ίδρυσε την πρώτη στην Ελλάδα Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι.
Κύριος στόχος της Υπηρεσίας αυτής είναι η παροχή κατ' οίκον ανακουφιστικής φροντίδας σε νεογνά, παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, που πάσχουν από μια μη θεραπεύσιμη ασθένεια για την οποία δεν υφίσταται προοπτική ίασης με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα.
Η Υπηρεσία στελεχώνεται από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας (παιδίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μουσικοθεραπευτές και ψυχοπαιδαγωγοί), που συνεργάζονται με άλλους ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.
Για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, η Μέριμνα συνεργάζεται με Παιδιατρικά Νοσοκομεία, Τμήματα Νεογνών και Νοσοκομεία ενηλίκων, στα οποία νοσηλεύονται παιδιά και έφηβοι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή χρόνιες και εξελικτικές ασθένειες.
Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε Καταστροφές
Πέραν των υπηρεσιών στα παιδιά και τους εφήβους και τις οικογένειές τους, καθώς και της επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας και παιδείας, η Μέριμνα έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην κοινότητα . Το 2004, μετά το δυστύχημα στο Πέταλο του Μαλλιακού όπου 7 μαθητές από το Γενικό Λύκειο Φαρκαδόνας σκοτώθηκαν, το Υπουργείο Παιδείας ανέθεσε στη Μέριμνα το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας τρίχρονης παρέμβασης στις 9 σχολικές κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας, παρέχοντας υπηρεσίες σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής. Το 2007 μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η Μέριμνα μετέβη στην περιοχή για να υλοποιήσει μία δίχρονη ψυχοκοινωνική παρέμβαση σε 120 σχολεία των πυρόπληκτων Δήμων Πύργου και Αμαλιάδας ύστερα από ανάθεση από το υπουργείο παιδείας και υγείας.
Συνολικά, από τότε που ιδρύθηκε η Μέριμνα
• προσέφερε υπηρεσίες σε περισσότερα από 50.000 παιδιά
• οργάνωσε 5 πανελλήνια συνέδρια και 331 ημερίδες και σεμινάρια σε όλη τη χώρα και
• επιμόρφωσε 325 επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς μέσω ετήσιων προγραμμάτων
Όλα αυτά τα κατάφερε με τη συνδρομή όλων όσοι εργάζονται στη Μέριμνα, όσοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο σωματείο «Οι Φίλοι της Μέριμνας» (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και με την οικονομική συνδρομή διαφόρων φορέων, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων αλλά και απλών πολιτών, που πίστεψαν στη σημαντικότητα του έργου της Μέριμνας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δέχονται δωρεάν τις υπηρεσίες για όσο διάστημα το χρειάζονται.
Φιλοσοφία της ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Η Μέριμνα, αναγνωρίζοντας πως ο θάνατος και η σοβαρή αρρώστια επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των παιδιών και των εφήβων, υιοθετεί μια υποστηρικτική και όχι προστατευτική στάση απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους. Στόχος δεν είναι να τους απαλλάξουν από τον πόνο της απώλειας ενός οικείου προσώπου, αλλά να τους βοηθήσουν να μάθουν να ζουν με τις εμπειρίες αυτές και να διευκολύνει την προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη να κατανοήσουν τί τους συμβαίνει, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και βρουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους που θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες τους.
«20 χρόνια ΜΕΡΙΜΝΑΣ, 20 αξίες ζωής»
Για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Μέριμνας, το Συμβουλευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στην περίοδο κρίσης που διανύουμε τίθενται σε αμφισβήτηση και συγχρόνως αναζητούνται ανθρώπινες αξίες που δίνουν νόημα στη ΖΩΗ και δυνητικά μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγές στήριξης για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία δράση με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και εφήβων.
Η συγκεκριμένη δράση ονομάζεται «20 χρόνια Μέριμνα, 20 αξίες ζωής». Αποτελεί ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων πάνω σε 20 συγκεκριμένες αξίες ζωής (π.χ. σεβασμός, ισότητα, διάλογος, φιλία, κ.α.). Στη δράση αυτή συμμετέχουν φορείς (πλαίσια ή/και δομές από όπου εξυπηρετούνται κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες δράσης) και σχολεία, όπου καλούνται να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν ένα ή περισσότερα έργα που θα αναπαριστούν μία συγκεκριμένη αξία κάθε φορά, με τελικό επιστέγασμα μια εκδήλωση, όπου και θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών και εφήβων που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη δράση (16 Μαΐου 2015).
Παράλληλα έχουμε απευθυνθεί σε 20 αναγνωρίσιμους ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους (π.χ. επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό κτλ), κατά βάση από τη Θεσσαλονίκη, ή με δράση που να σχετίζεται με την πόλη μας, και που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γενιές., οι οποίοι θα φωτογραφηθούν φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι πάνω στο οποίο προηγουμένως ο/η καθένας/καθεμία θα εμπνευστεί και θα αναλάβει να αναπαραστήσει μία από τις 20 αξίες. ΟΙ φωτογραφίες τους θα αξιοποιηθούν για να εκδοθεί ένα ημερολόγιο του 2016. Τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου θα διατεθούν για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει κάθε παιδί τη στήριξη που δικαιούται και χρειάζεται
Επίσης, την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις και στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «200 ΚΙΘΑΡΕΣ» των Βαγγέλη Μπουντούνη και Μάρως Ραζή, με τους «String Demons» και τους «Κιθαριστές». 200 παιδιά-νέοι, 200 κιθάρες με τις ευαίσθητες χορδές τους, έπαιξαν μουσική και τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν για την ενίσχυση του έργου της Μέριμνας ώστε οι υπηρεσίες της ανακουφιστικής παιδιατρικής φροντίδας να φθάσουν σε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η δράση «Ασπίδες της Ψυχής μας» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες ζωγράφισαν τις δικές τους ασπίδες αναγνωρίζοντας όλα όσα τους κάνουν να νιώθουν πιο δυνατοί και φωτίζουν την καρδιά τους, όσα είναι σημαντικά και δεν τα βλέπουν επειδή τα θεωρούν δεδομένα και όσα απαλύνουν την οδύνη και τους γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία.
σχόλια