Η ανατροπή με το «συγκινητικό κείμενο της Νατάσσας Καραμανλή που μιλάει για τη μάχη της με τον καρκίνο»

Η ανατροπή με το «συγκινητικό κείμενο της Νατάσσας Καραμανλή που μιλάει για τη μάχη της με τον καρκίνο» Facebook Twitter
5

Τις προάλλες κυκλοφόρησε ευρέως ένα κείμενο γραμμένο απ' την Νατάσσα Καραμανλή. Όταν το είδα δημοσιευμένο και στο περίφημο ELLINIKA HOAXES με την επιγραφή «καταρρίπτεται» νόμισα ότι κάποιος το επινόησε και το απέδωσε στην Νατάσσα Καραμανλή. 

Κι όμως, δεν είναι ψέμα κι ούτε είναι τυπογραφικό λάθος το όνομα της συντάκτριας του κειμένου. Η φωτογραφία είναι λάθος. 

Ας το διαβάσουμε πρώτα, και εξηγούμε αμέσως μετά:

“Ο καρκίνος μου έδωσε το δικό του μάθημα ζωής”

Της Νατάσσας Καραμανλή

Μια λέξη σκληρή, που καθορίζει τη ζωή, τις σχέσεις και την ανθρώπινη υπόσταση μας. Τίποτα στη ζωή αυτή, δεν μας προετοιμάζει επαρκώς, για να αντιμετωπίσουμε σε εμάς ή σε κάποιο δικό μας άτομο, μια τόσο σοβαρή κατάσταση όσο ο καρκίνος.

Ο ψυχίατρος Victor Frankl που επέζησε από 3,5 χρόνια εγκλεισμού στο Άουσβιτς, αναφέρει το εξής: «Αν η ζωή έχει νόημα στη χαρά, τότε έχει νόημα και στον πόνο και στην αρρώστια, αρκεί ο καθένας να βρει αυτό το νόημα για τον εαυτό του». Αυτό το νόημα, ανακάλυψε και επαναπροσδιόρισε πάλι από την αρχή, η Χριστίνα.

«Ένα black out, αυτό είναι μόνο», λέει και πίνει αργά το φρεσκοστυμμένο χυμό της.

Την κοιτάζω και απορώ με την ηρεμία που αποπνέει η μορφή της. Τα μάτια της αστράφτουν από αισιοδοξία και στα χείλη της βρίσκεται μόνιμα κρεμασμένο, ένα ολόφωτο χαμόγελο.

Αγωνίστηκε για καιρό, πάλεψε το σώμα της που την πολεμούσε και είναι σήμερα νικήτρια της ζωής.

-Θεωρούσα την ευημερία δεδομένη και ξαφνικά, σαν καταιγίδα στη μέση του πουθενά, με χτύπησε ο καρκίνος. Αισθάνθηκα την αβεβαιότητα που επιφέρει το άκουσμα αυτής της ασθένειας. Την αγωνία, την οργή. Κι ύστερα τον πόνο, τη φρίκη.

Που πάω τώρα, σκέφτηκα. Τι θα γίνει από δω και πέρα; Είμαι πολύ νέα για να είμαι μελλοθάνατη, κι όμως είμαι. Γιατί, Θεέ μου; Γιατί σε μένα, τώρα; Αυτό το αχανές γιατί, σερνόταν πάνω μου, μαύρο και απειλητικό, σφηνωμένο κάθε στιγμή στο μυαλό μου.

Ο καρκίνος είχε φτάσει σε 3ο στάδιο όταν αποφασίστηκε η μαστεκτομή.

Μήνες μετά την επέμβαση, δυσκολευόμουν ακόμα να συλλάβω τις αλλαγές στο σώμα μου. Δεν είχα χάσει μόνο το μαστό μου, αλλά και τη γυναίκα μέσα μου. Και φυσικά, ως παράπλευρες απώλειες, τα μαλλιά μου, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια μου.

Φοβόμουν τους ανθρώπους, τα αδιάκριτα βλέμματα, τους ψιθύρους. Ντρεπόμουν να ομολογήσω πως έπασχα, κρυβόμουν.

Η περίοδος των θεραπειών ήταν η κάθοδος στην κόλαση. Όταν άνοιγε η πόρτα της χημειοθεραπείας ένιωθα απέραντα μόνη. Απροστάτευτη. Έτσι κι αλλιώς εκεί δεν χωρούν άλλοι. Είναι αυτός που πονά και οι πόνοι του. Το φάρμακο περνούσε μέσα μου και έκαιγε τη φλέβα μου και εγώ φανταζόμουν τον καρκίνο σαν ένα τεράστιο κόκκινο φίδι, που με είχε πιασμένη από το λαιμό και με έσφιγγε δυνατά, μέχρι να σταματήσω να ανασαίνω.

Πως θα μπορούσα να του ξεφύγω;

Με είχε καταβάλει ο καρκίνος, αλλά πιο πολύ ο θρύλος που τον ακολουθεί. Η νοοτροπία μας απέναντι του, ο τρόπος που μάθαμε να τον φοβόμαστε, ακόμα και τα ονόματα που πλάσαμε για να τον καλύψουμε. Το θεριό, η κακιά αρρώστια, το σαράκι, η «επάρατη νόσος».

Τότε συνειδητοποίησα πως ο καρκίνος μπορεί να είναι μόνο ένα πρόβλημα και όπως όλα τα προβλήματα, έπρεπε πρώτα να το αποδεχτώ για να το λύσω.

Για να τον νικήσω, έπρεπε να τον ονοματίσω, να τον κοιτάξω κατάματα δίχως να τον αφήσω να με τρομοκρατήσει.

Όταν το κατάφερα αυτό, είχα ήδη τη μισή λύση. Παραδέχτηκα ότι έχω έναν εχθρό και ετοίμασα το οπλοστάσιο μου.

Και εκεί που λίγο καιρό πριν, δεν υπήρχαν αισθήματα, παρά μονάχα κενό, ένα πηχτό σκοτάδι, ένιωσα σα να βρέθηκα ξαφνικά στο φως του ήλιου.

Ο διακόπτης είχε ανάψει. To blackout είχε τελειώσει. Τέρμα στην άρνηση, στο πένθος, στην οργή. Όλα στο on. Οn στη ζωή, στις μικρές στιγμές που της δίνουν αξία, on στην αισιοδοξία και στη θετική σκέψη.

Είχα κηρύξει εγώ τώρα πόλεμο μαζί του. Μου είχε στερήσει ένα μαστό, δεν θα του επέτρεπα να μου πάρει τη ζωή μου.

Άλλαξα τα πάντα γύρω μου, εκτός από τους ανθρώπους που με αγαπούσαν. Έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή μου και ξεκίνησα να κάνω όλα αυτά που αμελούσα να κάνω για μένα, καθώς πίστευα πως θα έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου για να τα κάνω.

Ήταν λάθος αυτό το σκεπτικό και η εμπειρία μου με τον καρκίνο, με βοήθησε να καταλάβω τη σπουδαιότητα κάθε μέρας που κυλούσε. Έμαθα πως κάθε μέρα είναι πολύ σημαντική, για να την σπαταλώ σε ασήμαντα πράγματα και έπαψα να αγχώνομαι για καταστάσεις και ανθρώπους που δεν μπορούσα να αλλάξω. Κάθε μέρα είναι και μια νίκη ενάντια στο θάνατο, συνεπώς έμαθα να τη ζω σαν γιορτή.

Ο καρκίνος μου έδειξε επίσης, πόσοι και ποιοι με αγαπούν πραγματικά. Οι άνθρωποι που έμειναν δίπλα μου, είναι αυτοί που δε λύγισαν από την εικόνα μου, που δεν με κοίταξαν ποτέ με οίκτο. Αυτοί που μου κρατούσαν το χέρι όταν έκανα εμετό και άντεχαν τα ουρλιαχτά και τη θλίψη μου. Ήταν πολύ σκληρό να με βλέπουν να ξεφτιλίζομαι, γιατί ο καρκίνος έχει την ιδιότητα να σε ξεφτιλίζει, αλλά, όταν πίστεψα ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει, όταν είδα πως είχα τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων, τότε άντεχα κι εγώ μαζί τους. Αντλούσα δύναμη από την ενέργεια τους και έτσι το νίκησα, δε με νίκησε.

Η ζωή ποτέ δεν σταματά να μας δίνει μαθήματα και με τον καρκίνο, πήρα κι εγώ το δικό μου. Ευτυχώς ήταν μόνο ένα blackout.

**

 

Το άρθρο – κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί στις 6/6/2015 στο fylada.gr και η συντάκτρια λέγεται όντως Νατάσσα Καραμανλή, δεν έχει όμως καμία σχέση με την κ. Νατάσσα Παζαΐτη Καραμανλή πέραν μιας απλής συνωνυμίας και δεν χρησιμοποίησε ούτε τη φωτογραφία της κ. Νατάσσας Παζαΐτη που είδαμε στα ιστολόγια που αποφάσισαν να αναπαράγουν το άρθρο δίχως να το εξακριβώσουν.

Μάλιστα το σάιτ στο οποίο γράφει η συνονόματη Νατάσσα Καραμανλή, στο αρχικό άρθρο αναγκάστηκαν να συμπληρώσουν το εξής:

”Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες της fylada.gr, σας ενημερώνουμε ότι ορισμένα site έκαναν αναδημοσίευση το παρόν κείμενο της κειμενογράφου μας Νατάσσας Καραμανλή (ουδεμία σχέση με την σύζυγο του πρωην πρωθυπουργού) δίνοντας την λαθασμένη εντύπωση προς εσάς, πως αναφερόμαστε στην κα Νατάσα Καραμανλή, σύζυγο του κου Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος. Λυπούμαστε για οποιαδήποτε σύγχυση φέρουν τα συγκεκριμένα site, και ευελπιστούμε σύντομα να σταματήσουν τις αναδημοσιεύσεις αυτού του είδους.”

Σε διάψευση προχώρησε και η ίδια η κα Παζαΐτη μέσω της σελίδας της στο facebook, Κέντρο Μαστού Embio:

Η ανατροπή με το «συγκινητικό κείμενο της Νατάσσας Καραμανλή που μιλάει για τη μάχη της με τον καρκίνο» Facebook Twitter

Σήμερα αναρτήθηκε σε κάποια ιστοσελίδα άρθρο με τον τίτλο “Ο καρκίνος μου έδωσε το δικό του μάθημα ζωής”. Το άρθρο, το οποίο περιγράφει την προσωπική εμπειρία μιας γυναίκας που καταπολέμησε τη νόσο, υπογράφει συντάκτρια της ιστοσελίδας, με το όνομα Νατάσσα Καραμανλή. Η απλή συνωνυμία της συντάκτριας του άρθρου με εμένα, καθώς και ο τίτλος του που παραπέμπει στην επιστημονική μου ιδιότητα, οδήγησε στην ταύτιση της υπογράφουσας με εμένα και στη μαζική αναπαραγωγή του άρθρου από άλλα sites αλλά και ιδιώτες.

Το ενδιαφέρον όλων μας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού είναι δεδομένο. Το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων για την επιστημονική μου τοποθέτηση είναι συγκινητικό. Όμως αυτή ακριβώς η επιστημονική μου ιδιότητα επιβάλλει να αποφεύγονται ακόμα και οι καλοπροαίρετες παρεξηγήσεις που μου αποδίδουν κείμενα που δεν είναι δικά μου.

Αναστασία Παζαΐτη 
Γενική Χειρουργός – Χειρουργός Μαστού

 

 

 

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Ποτε προλαβε η Παζαϊτη να γίνει Γενικος Χειρουργος που γινεσαι στα 33 αμα ξεκινας σπουδες στα 18 και δεν χασεις ετος?????? Νηπιαγωγος δεν ήτανε? Στα 30 της δεν γνωρισε τον Καραμανλη??? Οτι να ναι σε αυτη τη χωρα....Ρεζιλι των σκυλιων και ξεφτιλες εχουμε γινει. Μα καλα, δεν ντρεπεται να λεει οτι ειναι και γιατρος? Απορω πραγματικα αν εχει δουλεια. Ειλικρινα, απορω
Ονομάζομαι Νατάσσα Καραμανλή και είμαι η συντάκτρια του κειμένου που πυροδότησε τον πανικό γύρω από το όνομα της γνωστής συνονόματης μου κυρίας. Το κειμενο αφορά μια γυναίκα, τη Χριστίνα, της οποίας το όνομα αναφέρεται μια φορά και ουδεμία σχέση είχε ποτέ, όπως σωστά σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, με την γνωστή κυρία. Αν τα λαγωνικά των ειδήσεων και των αναδημοσιεύσεων, έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά το κείμενο, θα το είχαν καταλάβει. Και φυσικά δεν θα παραπλανούσαν έτσι αψήφιστα και δίχως να διασταυρώσουν την είδηση. Έχω στείλει αμέτρητα mail και επεξηγηματικά κείμενα, εως και φωτογραφία μου αναγκάστηκε να ανεβάσει το fylada.gr στο αρχικό κείμενο, ώστε να πάψει η παραπληροφόρηση, μα δυστυχώς, ακόμα κυκλοφορούν σελίδες που το αναφέρουν με τον τρόπο που τους βόλευε εξ' αρχής. Λανθασμένα και με συνοδευτική φωτό της συμπαθεστάτης κας Καραμανλή. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Πήρε διδακτορικό δίπλωμα από την ιατρική με το πτυχίο νηπιαγωγού. Κι εμείς σκοτωνόμαστε να μας δεχτούν σε διδακτορικό σε τομέα σχετικό με το αντικείμενο σπουδών :(
Aπό το 2009 που ο Καραμανλής απέδρασε κάνοντας πρόωρες εκλογές, οι φίλοι του και οι αντίπαλοί του προσπαθώντας να δικαιολογήσουν ή να καταλάβουν αυτή την απόδραση έψαχναν να βρουν τις αιτίες. Έτσι κυκλοφόρησαν διάφορα παραμύθια, όπως ότι η γυναίκα του ήταν πολύ άρρωστη ή ότι είχαν αποπειραθεί να τον δολοφονήσουν. Οι "φυλλάδες" συνεχίζουν να γράφουν και ο χαζόκοσμος να πιστεύει ότι βλακεία διαβάσει.