Ο Κώστας Θεοδώρου ανακάλυψε κάτι τέλειο, και το μοιράστηκε στο σάιτ ενός ιντερνετικού σταθμού που αγαπώ πολύ, του MANSTA RADIO*
*που κλείνει δύο χρόνια, οπότε να και το πόστερ για τα δύο πάρτι του
Γράφει λοιπόν ο Θεοδώρου:
Kρίση. Oικονομική. Kρίση αξιών, θεσμών… Κρίση μέσης ηλικίας. “Θυματα της κρίσης, ακούστε…” Από ότι φαίνεται το “ελληνικό πρόβλημα” εμπνέει τους Ευρωπαίους. Και τους εμπνέει όχι σαρκαστικά η περιπαικτικά, αλλά με διάθεση να αφυπνιστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Για την Κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα. Και κάπου εκεί, μπαίνει το μπουζούκι.
Syrtaki με hip-hop; Kάπως έτσι χαρακτηρίζουν οι Βέλγοι το τραγούδι των Daan (μπάντα του ενός για την ακρίβεια) με τίτλο ‘La Crise’. Το τραγούδι που είναι μία από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίες στην χώρα της σοκολάτας και της μπύρας.
Γραμμένοι στα γαλλικά, αλλά με έντονη την τοπική αργκό, οι στίχοι του συνδυάζουν την υποκρισία της Δύσης με την εκμετάλευση της κρίσης από τραπεζίτες, ενώ βάζουν στο παιχνίδι και γνωστά στους Βέλγους ονόματα σε κρίση, όπως η αεροπορική εταιρία Sabena, η αγωνιστικά “πεσμένη “Σταντάρ Λιέγης και φυσικά η πρωταγωνίστρια του έργου, η Ελλάδα…
“Η κεντρική ιδέα είναι οι άνθρωποι να μην αποδέχονται τυφλά την κρίση και να υποφέρουν από αυτήν, ούτε να τους παίρνει από κάτω, αλλά να κρατάνε το κεφάλι τους ψηλά, ακόμη και αν χρειάζεται κάποια εξέγερση – ή έστω ενδοσκόπηση κατά καιρούς” λέει ο Daan Stuyven μιλώντας απο το Βέλγιο στο manstaradiο.gr, ενώ παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του που το ‘La Crise’ ακούγεται πια και στην Ελλάδα.
Ο διάσημος Ελληνοβέλγος Michel Hatzigeorgiou, γνωστός ως μπασίστας των Aka Moon, έφτιαξε την χαρακτηριστική εισαγωγή στο τραγούδι.
“O πατέρας του Μισέλ ήρθε στην Ευρώπη για να δουλέψει στα ορυχεία. Αυτές οι μνήμες της καθημερινότητας του, τον ενέπνευσαν και με το μπουζούκι και το μπαγλαμά του, έκανε μια εξαιρετική ρεμπέτικη ενορχήστρωση, η οποία ομολογώ πως εξυπηρετεί απόλυτα την πτυχή του κομματιού ως ένα “απαγορευμένο τραγούδι διαμαρτυρίας…”
“Το όνειρό μου αρχικά ήταν να βρεθεί κάποιος στην Ελλάδα που θα μπορούσε να τραγουδήσει το ‘La Crise’ και να ηχογραφήσει μια προσαρμοσμένη εκδοχή εκεί. Aν έχετε να μας προτείνετε κάποιον, πολύ ευχαρίστως” λέει ο Daan Stuyven και προσθέτει:“Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και σαν τοπικό διαγωνισμό ε;”
Υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν ακούγεται στην ηχογραφημένη μορφή του τραγουδιού, αλλά μόνο στο επίσημο βίντεοκλιπ του. Πέρα από τη μεσήλικη κυρία, πρώην αεροσυνοδό της Sabena, εμφανίζονται πιάτα. Πολλά πιάτα που ο ίδιος ο Daan σπάει με πάθος σαν άλλος Άντονι Κούιν στον ρόλο του Ωνάση…
“Συγνώμη αν σας φαίνεται κλισέ το ότι σπάμε τόσα πιάτα” λέει ο 44χρονος Βέλγος μουσικός, σαν να γνωρίζει ότι αυτή είναι μια κακή συνήθεια που ευτυχώς ανήκει στο παρελθόν. Δεν πειράζει Daan. Σπάσ’τα…
σχόλια