Οι κρυμμένες (και παραμελημένες) ομορφιές της Θεσσαλονίκης

Facebook Twitter
1

Ο Πάνος Παρίσης έφτιαξε δύο εύχρηστους περιπατητικούς οδηγούς πόλης σε μορφή iOS εφαρμογών, έναν για την Αθήνα κι έναν για τη Θεσσαλονίκη.


Μπορείτε να δείτε περί τίνος πρόκειται, κατεβάζοντας δωρεάν τις trial εκδόσεις τους, “Περπατώντας την Αθήνα Lite” και “Περπατώντας τη Θεσσαλονίκη Lite”.

 

Του ζήτησα να διαλέξει μία απ' τις δύο πόλεις -όποια έχει ζήσει ο ίδιος περισσότερο- και να μου πει τα πράγματα που του αρέσουν σ' αυτήν. Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον: κάποιος που έχει συγκεντρώσει στα applications του τα πάντα για μια πόλη, να μας λέει ποια στ' αλήθεια απολαμβάνει πιο πολύ ο ίδιος... 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ 

 

Ο οδηγός γεννήθηκε ως ιδέα όταν έκανα μία βόλτα στην πόλη με κάποιους φίλους αθηναίους, τους οποίους φιλοξενούσα εκείνον τον καιρό. «Γυρίζοντάς» τους συνειδητοποίησα ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μεν αρκετές ομορφιές, αλλά και πολλά κρυμμένα ή παραμελημένα σημεία με αντικειμενική ιστορική σημασία που αν περπατάς χωρίς να πηγαίνεις κάπου συγκεκριμένα —κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω όταν επισκέπτομαι πόλεις στο εξωτερικό— μπορεί να περάσεις από δίπλα τους και να μην το καταλάβεις. Ξεκινώντας την έρευνα για τον οδηγό, σκέφτηκα ότι αυτό το κενό στην πληροφόρηση του επισκέπτη μάλλον απαντάται σε όλες τις ελληνικές πόλεις κι έτσι αποφάσισα να συμπεριλάβω την Αθήνα σ' αυτό το πρότζεκτ, μιας και τότε έμενα ήδη εκεί για έξι χρόνια και τη γνώριζα αρκετά καλά.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο να πω, ότι αγαπημένο μου μέρος για περιπάτους στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Απλώς, υπάρχει μεν το κέντρο της Λεωφόρου Νίκης και της Αριστοτέλους, πολύ όμορφο αναμφισβήτητα, αλλά υπάρχει και ένα άλλο κέντρο, σημεία που δεν περιμένεις να έχουν να σου πουν τόσο πολλά περισσότερα.

Υπάρχει, για παράδειγμα, η περιοχή γύρω απ' το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τις πανέμορφες μεσοπολεμικές Αρ Ντεκό πολυκατοικίες της, οι οποίες αντιστέκονται ακόμα στην αναδόμηση των χρόνων της μεταπολίτευσης. Στην περιοχή αυτή του κέντρου υπάρχουν επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά λουτρά, όπως και στην υπόλοιπη πόλη βεβαίως, μόνο που εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τον μοναδικό αρχαϊκό ναό που έχει βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 6ο π.Χ. αιώνα, 300 χρόνια δηλαδή πριν την ίδρυσή της. Σε περιοχές σαν κι αυτήν βρίσκεις και τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης ή έστω, εκείνα με τις πιο λογικές τιμές σε σχέση μ' αυτό που προσφέρουν.

Μία άλλη παρεξηγημένη περιοχή του ευρύτερου ιστορικού κέντρου που έχει να δώσει πολλά περισσότερα από την περιβόητη γραφικότητά της είναι η Άνω Πόλη. Πέρα από τα ομοιόμορφα σπιτάκια, τα οποία είναι πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καινούργια, μπορεί κάποιος να βρει πραγματικά αριστουργήματα της μακεδονίτικης και της οθωμανικής αρχιτεκτονικής των προηγούμενων αιώνων που, σε πολλές περιπτώσεις, κρύβουν ανάμεσά τους κάποιες από τις πιο όμορφες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης, αλλά και πολλές από τις παλιές της κρήνες, κάποιες απ' τις οποίες αναβλύζουν ακόμα και σήμερα νερό.

Μεγαλύτερο ατού της περιοχής βέβαια, δεν είναι άλλο απ' τα μικρά, κρυφά ανοίγματα που, μέσα στη δαιδαλώδη δόμηση, δημιουργούν πανέμορφες πλατεΐτσες ανεκτίμητης ηρεμίας και γαλήνης. Όλ' αυτά, σε συνδυασμό με τα παλιά τείχη της Θεσσαλονίκης που περικλείουν όλη την περιοχή της Άνω Πόλης και χαρακτηρίζονται απ' τις μικροσκοπικές, κρυφές πύλες που οδηγούν μέσα κι έξω απ' αυτήν, σχηματίζουν ένα μοναδικό σημείο περιπάτου, όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα.

Φεύγοντας απ' το κέντρο και τα προφανή σημεία ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη, με εξέπληξαν θετικά κατά την εξερεύνηση μου κάποιες περιοχές στα δυτικά της πόλης. Ένα τέτοιο μέρος είναι οι Συκιές με τις πάμπολλες όμορφες μονοκατοικίες της, χτισμένες την περίοδο του μεσοπολέμου, να διατηρούν ακόμα ζωντανό το άρωμα της παλιάς γειτονιάς, με το εκπληκτικό Άλσος Συκεών και με μοναδικά σημεία, όπως η Καλλιθέα που, διαθέτει εκπληκτική θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό.

Μια άλλη συνοικία στα δυτικά της πόλης που εντυπωσιάζει, ειδικά με την, σπάνια για την Θεσσαλονίκη, ρυμοτομία της και με την «άπλα» που χαρακτηρίζει τη δόμησή της είναι η Τερψιθέα στη Σταυρούπολη. Η «Μονή Λαζαριστών», πολιτιστικό κέντρο πλέον, σε συνδυασμό με τις πολλές κι ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά, παλιές καπναποθήκες της περιοχής την καθιστούν μοναδική στην πόλη. Αν προσθέσουμε και τη μεγαλύτερη νεκρόπολη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Εβραϊκά νεκροταφεία, τότε έχουμε ένα σύνολο εικόνων και σημείων ιστορικής μνήμης που αν δεν τα έχει δει κανείς, τότε δε μπορεί να γνωρίζει πραγματικά την Θεσσαλονίκη.

Ο οδηγός, όπως είναι φυσικό, απευθύνεται σε τουρίστες και ταξιδιώτες, μόνο που η λογική με την οποία δημιουργήθηκε είναι να ξεναγήσει στην πόλη ακόμα και τους ίδιους τους κατοίκους της, εκείνους που ενδιαφέρονται να την εξερευνήσουν και να τη γνωρίσουν καλύτερα, όπως έκανα κι εγώ για να υλοποιήσω την ιδέα μου. Γι' αυτό κι ενσωμάτωσα μέσα στο σύνολο των περιπάτων και βόλτες σε γειτονιές πιο απομακρυσμένες και παραμελημένες απ' τους τουριστικούς οδηγούς, που όμως αξίζει να περπατηθούν κι έχουν πολλά να μας πουν για την πόλη και την ιστορία της.

 

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια