Αποστακτήριο χρησιμοποιεί καβούρια για να φτιάξει ουίσκι

Ένα αποστακτήριο χρησιμοποιεί καβούρια για να φτιάξει ουίσκι Facebook Twitter
0

Τα πράσινα καβούρια είναι παράσιτα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Βόρειας Αμερικής για περισσότερα από 200 χρόνια. Ένα αποστακτήριο του Νιού Χάμσαϊρ αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα για να παρασκευάσει ουίσκι με γεύση πράσινου καβουριού.  

Τα πράσινα καβούρια είναι τόσα πολλά που δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφανισμού του πληθυσμού τους εξαιτίας της παρασκευής του αλκοολούχου ποτού, αλλά ορισμένοι ελπίζουν ότι η ευαισθητοποίηση στο θέμα θα οδηγήσει σε δημιουργικές λύσεις. 

Το ουίσκι Crab Trapper της Tamworth Distilling παίρνει λίγη από τη γεύση του από πράσινα καβούρια που αλιεύονται στις ακτές του Νιου Χάμσαϊρ.  

Αυτό το είδος καβουριών εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1800, με πλοία που έφτασαν εκεί από την Ευρώπη. 

Ο Will Robinson, που είχε την ιδέα για το έργο, είπε ότι τα καβούρια καθαρίστηκαν και προετοιμάστηκαν όπως κάθε άλλο είδος καβουριού που μπορείς να παραγγείλεις σε ένα εστιατόριο. 

«Οι άνθρωποι θα ακούσουν ουίσκι από καβούρια και θα τολμούσα να πω ότι τα τρία τέταρτα από αυτούς θα πουν "Όχι, σίγουρα όχι"», είπε. «Αλλά αν πεισθούν να το γευτούν, αλλάζουν εντελώς γνώμη». 

Η διαδικασία παρασκευής είναι μάλλον απλή. Αρχικά, φτιάχνουν έναν ζωμό καβουριού. Στη συνέχεια το αποστάζουν χρησιμοποιώντας αποστακτήρα κενού – μια μηχανή γυαλιού που επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας. «Μοιάζει με τρελό εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο Robinson.  

Ο ζωμός αναμειγνύεται με μπαχαρικά, όπως σπόρους μουστάρδας, κόλιανδρο και κανέλα, και στη συνέχεια συνδυάζεται με μια βάση bourbon. 

Κάθε μπουκάλι ουίσκι χρησιμοποιεί περίπου μισό κιλό πράσινα καβούρια, αλλά ένα αποστακτήριο από μόνο του δεν πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον πληθυσμό των πράσινων καβουριών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός τους είναι εκτός ελέγχου, λέει η Δρ Γκαμπριέλα Μπραντ, θαλάσσια βιολόγος και ειδικός στην αλιεία, στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσαϊρ. 

«Είναι πιθανώς ένα από τα πιο επιτυχημένα “χωροκατακτητικά” είδη που έχουμε στη Βόρεια Αμερική, τουλάχιστον στον θαλάσσιο κόσμο», είπε. «Μόνο ένα καβούρι μπορεί να τρώει περίπου 40 μύδια την ημέρα». 

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών προσφέρουν πιο φιλόξενα περιβάλλοντα για να ευδοκιμήσει αυτό το καβούρι. 

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εμπορικό κίνητρο για τη συλλογή πράσινων καβουριών σε τέτοια κλίμακα ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, είπε. Ελπίζει όμως ότι νέα προϊόντα που χρησιμοποιούν το καβούρι –όπως δόλωμα ψαρέματος, ουίσκι, σάλτσα ψαριού και πολλά άλλα– θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ