Πολωνία: Ινστιτούτο ανακήρυξε τις γάτες «είδος εισβολέων» και πολλοί φιλόζωοι παρεξηγήθηκαν

Η Πολωνία ανακηρύσσει τις γάτες «είδος εισβολέα» Facebook Twitter
0

Ένα πολωνικό επιστημονικό ινστιτούτο πρόσθεσε tiw οικόσιτες γάτες στην εθνική του βάση δεδομένων για τα «ξενικά είδη εισβολέων», προκαλώντας στεναχώρια σε ορισμένους φιλόζωους που παρεξήγησαν την κατάσταση και έσπευσαν να υπερασπιστούν τα αγαπημένα τους κατοικίδια. 

Το Felis catus, η επιστημονική ονομασία για την κοινή οικιακή γάτα, προστέθηκε στη βάση δεδομένων πριν από περίπου μήνα. 

Όπως ανέφερε την Τρίτη η Associated Press, η βάση δεδομένων είχε ήδη άλλα 1.786 είδη καταχωρημένα.  

Η απόφαση να προστεθούν οι γάτες, αποδείχτηκε διχαστική και οδήγησε στην δημοσίευση μιας ανάρτησης από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, στην οποία αναφερόταν η «ζημιά» που προκαλούν οι γάτες στα πουλιά και σε άλλα ζώα. 

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των γατών ως «ξενικών», το ινστιτούτο σημείωσε ότι το «Felis catus» εξημερώθηκε πιθανότατα πριν από περίπου 10.000 χρόνια, στο λίκνο των μεγάλων πολιτισμών της αρχαίας Μέσης Ανατολής, καθιστώντας το είδος ξένο στην Ευρώπη. 

Το ινστιτούτο ξεκαθάρισε ότι «είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε σκληρότητα απέναντι στα ζώα». Υποστήριξε επίσης ότι η ένταξη του είδους στη βάση δεδομένων ήταν σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Wojciech Solarz, βιολόγος στο ινστιτούτο, σχολίασε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για την αντίδραση του κοινού, αλλά πιστεύει ότι ο σάλος μπορεί να προήλθε από κάποια δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που δημιούργησαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το ινστιτούτο ζητούσε ευθανασία άγριων και άλλων γατών. 

Παρά τη διαμάχη, η απόφαση του ινστιτούτου ελήφθη στο πλαίσιο μιας ολοένα και ευρύτερης επιστημονικής συναίνεσης ότι οι οικόσιτες γάτες έχουν επιβλαβή επίδραση στη βιοποικιλότητα, δεδομένου του αριθμού των πτηνών και των θηλαστικών που κυνηγούν και σκοτώνουν. 

Τα κριτήρια για τη συμπερίληψη της γάτας μεταξύ των ξενικών, χωροκατακτητικών ειδών, «πληρούνται στο 100%», είπε ο κ. Solarz, επισημαίνοντας ότι οι γάτες σκοτώνουν περίπου 140 εκατομμύρια πουλιά στην Πολωνία κάθε χρόνο. 

Το ινστιτούτο τόνισε επίσης ότι το μόνο που συνιστούσε ήταν στους ιδιοκτήτες γατών να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν τα κατοικίδια τους σε εξωτερικούς χώρους κατά την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών. 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM