Η απομυθοποίηση της απομυθοποίησης

Η απομυθοποίηση της απομυθοποίησης Facebook Twitter
0

Η κλισέ ατάκα ¨έπεσε στα μάτια μου¨ θα πρέπει είτε να διαγραφεί από το λεξιλόγιο μας ή έστω να παραλλαχθεί με κάποιον τρόπο. Είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να δείξουμε πως κάποιος δεν άξιζε την προσοχή μας ή τα συναισθήματα μας διότι επέδειξε μια συμπεριφορά που μας πλήγωσε. Παρόλα αυτά ενδόμυχα κρύβεται ένα παράπονο προς τον εκάστοτε για την πτώση στα μάτια μας και όχι για τα ίδια μας τα μάτια.

Παρόλο που η φράση δεν απαιτεί σύνθετη ανάλυση, πίσω της κρύβει μια δεύτερη ερμηνεία και έναν εκνευρισμό για τον απέναντι που ήταν σκάρτος και όχι για τα μυωπικά μάτια μας. Σίγουρα η αυτοκριτική δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο διότι σπανίως κάποιος έχει την τόλμη να παραδεχτεί πως έκανε λάθος στο οτιδήποτε και έτσι πάντα καταλήγουμε στο άλλο κλισέ ¨φταίει ο άλλος¨, υπάρχει φυσικά και χειρότερη εκδοχή μας η οποία δεν μας επιτρέπει να δούμε που και πότε κάνουμε λάθος, αν κάποιος νοσεί από κάτι τέτοιο κάνει τεράστιο κακό και κουράζει τους γύρω του και όχι τον εαυτό του.

Ακατόρθωτο κομμάτι να ορθώσουμε την λογική μπροστά στην επικείμενη απάτη, τα μάτια κοιτούν αλλά δεν βλέπουν και έτσι η μειωμένη όραση συμπεριλαμβανομένου και του πάθους για το υποκείμενο οδηγούν σε ολέθρια και (αυτο)καταστροφικά αποτελέσματα. Στον αληθινό κόσμο όμως τίποτα δεν καταρρέει, απλώς δεν θέλαμε να το ψαχουλέψουμε παραπάνω μην τύχει και δούμε τα συντρίμμια του. Γκρεμισμένο ήταν πάντα, σε πέτρινο και σταθερό πύργο το μετέτρεπαν τα μάτια μας.

Τις περισσότερες φορές η δυστυχία πηγάζει από τις σκέψεις μας και όχι από την πραγματικότητα.

Σενέκας

Αλέξανδρος Παύλου 

Συγγραφέας

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ