"Δε ξέρω το όνομά σου - όμως δε θα σε ξεχάσω ποτέ."
Έτσι κλείνει το μήνυμα του, ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και ίσως ο σημαντικότερος πολιτικός που δραστηριοποιείται σε ζητήματα φύλου στην Αμερική, Τζο Μπάιντεν, προς το θύμα του Μπροκ Τέρνερ, ο οποίος βίασε μία κοπέλα και δέχθηκε ποινή φυλάκισης (μόλις) έξι μηνών -τρεις, αν υποδείξει καλή συμπεριφορά- για σεξουαλική κακοποίηση, ούτε καν για βιασμό.
Ο δικαστής που πήρε την απόφαση προτίμησε να δει τον λευκό φοιτητή του Στάνφορντ, Μπροκ Τέρνερ.
Προτίμησε να δει τον μελλοντικό Ολυμπιονίκη Μπροκ Τέρνερ.
Δεν είδε τον βιαστή Μπροκ Τέρνερ.
Προτίμησε να πάρει το μέρος του πατέρα του φοιτητή, ο οποίος θεώρησε πως μία μεγαλύτερη ποινή θα ήταν άδικη, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στον Τέρνερ, ο οποίος θα στιγματιζόταν από "20 λεπτά υπόθεση".
Πως θα στιγματιζόταν; Όπως έχει στιγματιστεί το θύμα του; Θα ένοιωθε ποτέ όπως νοιώθει το θύμα του; Νοιώθει άραγε μετάνοια; Αν διαβάσει κάποιος την κατάθεσή του, θα θεωρήσει πως όχι, δε νοιώθει μετάνοια. Τα χρεώνει στο αλκοόλ. Υποστηρίζει πως είχε τη συναίνεση της κοπέλας (η οποία ήταν αναίσθητη!). Ας μάθει επιτέλους ο κόσμος - σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Και το αλκοόλ δε πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Όλοι μας έχουμε πιει παραπάνω - και εγώ έχω πιει, ίσως και εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Όμως δεν διαπράξαμε βιασμό.
Ο Μπροκ Τέρνερ στιγματίστηκε λοιπόν από τις επιλογές του. Η ποινή φυλάκισης θα παραδειγμάτιζε άλλους, θα σωφρόνιζε (;) τον ίδιο. Αν δεν τον σωφρόνιζε η φυλακή, θεωρώ πως ο αποκλεισμός του από το πανεπιστήμιο του αλλά και από την Ολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης, τον έχουν κάνει να ξανασκεφτεί τον αντίκτυπο των πράξεών του.
Όμως, το ξανασκέφτεται ΤΩΡΑ. Που η πράξη του επηρέασε τη δική του ζωή. Δε τον ένοιαξε πριν, όταν δεν είχε την αντίδραση του κόσμου.
Μεγαλώνουμε στην εποχή όπου ο βιασμός είναι κουλ. Αντί να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει λάθος ως κοινωνία, ώστε κάποιοι να θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να βιάζουν, αναρωτιόμαστε τι φορούσε το θύμα. Αναρωτιόμαστε αν το θύμα είχε πιει.
1 στους 2 βιασμούς δεν δηλώνεται ποτέ στην αστυνομία. Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη να μας προστατεύει, δε μας προστατεύει.
Όταν φυλακίστηκε ο γνωστός ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ, Άνταμ Τζόνσον, με την κατηγορία της σεξουαλικής πράξης με ανήλικη, τα σχόλια στα ενημερωτικά και αθλητικά σάιτ έσφυζαν από "ευστροφία". "Ποιος ξέρει τι θα φορούσε το π@@@ανάκι", "έτσι όπως ντύνονται δε τα καταλαβαίνεις", "ανοίγουν τα πόδια τους και μετά φταίει ο βιαστής", και άλλα τέτοια πολλά. Παρόμοιου επιπέδου είναι τα σχόλια και στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ενός 13χρονου από τη δασκάλα του: "Π@@στράκι θα ήταν για να την κατήγγειλε", "άρχοντας", "φορτωτής από μικρός" και άλλα τέτοια. Ο βιασμός γυναικών, λοιπόν, είναι ευθύνη των γυναικών, και ο βιασμός ανδρών δεν υπάρχει, και αν υπάρχει, δε δηλώνεται.
Πως θα βρει το θάρρος το θύμα να δηλώσει τον βιασμό του, αν ξέρει πως θα αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω;
Γιατί να μπει σε αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία, προκειμένου εν τέλει να μη βρει το δίκιο του;
Συμφωνώ λοιπόν με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν: "Δε ξέρω το όνομά σου - όμως δε θα σε ξεχάσω ποτέ". Γιατί βγήκες να μιλήσεις, όμως κράτησες την ανωνυμία σου, για να εκπροσωπήσεις πνευματικά κάθε θύμα βιασμού σε αυτόν τον κόσμο που δεν βρήκε και δε θα βρει ποτέ το δίκιο του - ειρωνικά, καθώς ούτε εσύ το βρήκες. Γιατί στις 18 Ιανουαρίου 2017, την "επέτειο" του βιασμού σου, ο Μπροκ Τέρνερ θα έχει αποφυλακιστεί. Και στις 18 Ιανουαρίου 2017, μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη στη θέση σου, και κάποιος άλλος στη θέση του Μπροκ Τέρνερ. Γιατί ο βιασμός είναι κουλ. Γιατί ο Μπροκ ήταν "άτυχος" επειδή τον είδανε να βιάζει, αλλά κάποιον άλλον δε θα τον δουν. Και μέχρι να πάψουμε να θεωρούμε πως ο βιασμός είναι στη μόδα, οι Μπροκ Τέρνερ του κόσμου θα βιάζουν, και όσους πιάνουν, θα τους βάζουν 6 μήνες φυλακή. Γιατί, για να δανειστώ τις λέξεις του πατέρα του ΒΙΑΣΤΗ, "τι είναι 20 λεπτά υπόθεση, μπροστά στα 20 χρόνια της ζωής ενός φοιτητή;".
Κι όμως, μέσα σε 20 λεπτά άλλαξε η ζωή της κοπέλας που ο Τέρνερ επέλεξε να βιάσει. Γιατί μπροστά στα 23 χρόνια της ζωής της, αυτά τα 20 λεπτά θα είναι αυτά που θα την σημαδέψουν. Θα σημαδέψουν και εκείνον - όμως εκείνος το διάλεξε. Εκείνη δεν επέλεξε να βιαστεί. Κανένα θύμα δεν επιλέγει να βιαστεί.
Το θύμα του Μπροκ Τέρνερ έγινε η τιμωρός του, αφού το διαταραγμένο Αμερικανικό νομικό σύστημα δε τα κατάφερε. Πείτε το κάρμα, πείτε το δικαιοσύνη. Είμαι περήφανος για αυτή τη κοπέλα, για την γενναιότητα που έχει δείξει, για την κατάθεση της που θα διαβαστεί ενώπιον του Κογκρέσου, και ίσως φέρει μία κάποια αλλαγή.
Μακάρι να μην έγραφε ποτέ αυτά τα λόγια, να μην είχε ποτέ αυτές τις αναμνήσεις. Είμαι περήφανός όμως, γιατί κάνει τα πάντα που μπορεί, ώστε να μη χρειαστεί να τα γράψει ή να τα ζήσει κάποια άλλη στη θέση της.
Δε χρειάζεται να έρθεις στη θέση της για να καταλάβεις πως είναι - δεν είναι δα και επιστήμη. Είναι μία απλή φράση που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.
Σόνια,
σχόλια