Οι θιασώτες του Brexit για να καθησυχάσουν τους όποιους αντιρρησίες προέβαλαν το παράδειγμα της Νορβηγίας και της Ελβετίας και το μοντέλο μισοεντός-μισοεκτός Ευρωπαικής Ένωσης. Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της Ευρωπαϊκή Ένωσης αλλά ο κόσμος της μίλησε και εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση τους και να επικεντρωθούμε στο πως καλύτερα μπορούμε να διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα.
Μια βιώσιμη λύση είναι η Μεγάλη Βρετανία αφού επικαλεστεί το άρθρο 50 της συνθήκες της ΕΕ να αιτηθεί την παραμονή της ως μέλος της Ευρωπαϊκή Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), όπως είναι εξάλλου το Λιχτενστάιν, η συμπαθής Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία παρά το γεγονός ότι θα χάσει την ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκή ένωσης. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά της κίνησης εκατέρωθεν.
Τα θετικά στοιχεία για την Μ. Βρετανία ως μέλος της ΕΖΕΣ είναι η παραμονή της ως μέλος του οικονομικού και εμπορικού βραχίονα της Ε.Ε., ενώ θα αξιοποιήσει και όσες εμπορικές συμφωνίες διατηρεί η Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Επίσης θα μπορέσει να καθησυχάσει εν μέρει τις αποσχίστηκες τάσεις της Σκωτίας και Ιρλανδίας, οι οποίες είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής και ήδη απαιτούν νέο δημοψήφισμα αυτήν την φορά για την δική τους ανεξαρτησία. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το βασικό επιχείρημα στο τελευταίο δημοψήφισμα της Σκωτίας ήταν η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον τα θετικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η Μ. Βρετανία ως μέλος της ΕΖΕΣ δεν θα αποκολληθεί ολοκληρωτικά από το Ευρωπαικό της άρμα και θα οφείλη να τηρεί μια σειρά από σημαντικές υποχρεώσεις. Μια υποχρέωση είναι η ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και πολιτών της Ε.Ε. επιτρέποντας δηλαδή την συνέχιση του εμπορίου και της μετακίνησης και διαμονής των Ευρωπαίων πολιτών στην Μ. Βρετανία. Επίσης λόγω της συμμετοχής της στην Ελεύθερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών υποχρεούται να συμμετέχει οικονομικά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. με ένα ποσό που είναι αδύνατο να υπολογίσουμε αυτή την στιγμή αλλά με βάση της υπόλοιπες χώρες της ΕΖΕΣ διόλου ευκαταφρόνητο. Επιπλέον πολλά θέματα από την ατζέντα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που κωλυσιεργούσαν λόγω των ενδοιασμών της Μ. Βρετανίας θα μπορέσουν να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν.
Από την άλλη πλευρά τα αρνητικά στοιχεία για την Μ. Βρετανία είναι ότι πλέον δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων παρά το γεγονός ότι θα συνεισφέρει οικονομικά και πολλές αποφάσεις θα λαμβάνονται ερήμην της, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να τις ακολουθήσει. Θα πρέπει να συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό σε ένα προϋπολογισμό που δεν θα μπορεί να τον ορίσει ή να διαπραγματευτεί κάτι υπέρ της.
Επιπρόσθετα τα αρνητικά στοιχεία για Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δημιουργία κλίματος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην διάσπασή της, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές από την Γαλλία για δημοψήφισμα και στην χώρα τους με ένα παρόμοιο αίτημα, το Frexit. Σημαντική επίσης απώλεια θα αποτελέσει και η απώλεια ενός πολύ δυνατού σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά και πολιτικά εταίρου στην προσπάθεια της για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Δημήτρης Σολομωνίδης
Οικονομολόγος MBA, Msc