Το σύμπαν δεν υπακούει σε συνωμοσίες του Κοέλιο***

Το σύμπαν δεν υπακούει σε συνωμοσίες του Κοέλιο*** Facebook Twitter
1
Το σύμπαν δεν υπακούει σε συνωμοσίες του Κοέλιο*** Facebook Twitter

«Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Πόσες σκέψεις εισχωρούν στο μυαλό του καθενός στο άκουσμα αυτής της φράσης; Πόσες ιδεολογίες έχουν αναπτυχθεί; Πώς ερμηνεύεται από τον καθένα στις διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής του; Πόσοι «Αλχημιστές» γεννήθηκαν; Πόσοι με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο έσπευσαν να ερμηνεύσουν τα σημάδια της μοίρας, να προβούν σε μία ενδοσκόπηση του 'είναι' τους, να αναθεωρήσουν θέληση, όνειρα, στόχους; Η φράση αποτέλεσε εφαλτήριο ενός ταξιδιού αυτοσυνειδησίας για πολλούς.


Φαίνεται ωστόσο ότι παρείσφρησε τόσο βαθιά στη συνείδηση των ανθρώπων που σε βάθος χρόνου τους κατέστησε αδρανείς. Άρχισαν να πιστεύουν πως η θέληση και τα όνειρα από μόνα τους αρκούν. Παρέμεναν θεατές στο έργο της ζωής τους...Όχι πρωταγωνιστές.

Το σύμπαν δεν υπακούει σε συνωμοσίες. Το ατέρμονο κυνήγι της ευτυχίας, η αέναη αναζήτηση των όσων νοηματοδοτούν τη ζωή τροφοδοτούν νου και καρδιά αλλά διαφέρουν από το κυνήγι χίμαιρας.

Δημιουργήθηκε η θεώρηση πως το σύμπαν θα αφουγκραστεί τις σκέψεις τους και ως δια μαγείας η ενέργειά του θα πραγματώσει τα θέλω τους δίχως οι ίδιοι να χρειαστεί να δράσουν. Λες και το σύμπαν είναι ένα μαγικό λυχνάρι που και αυτό αποτελεί ιδεατό χαρακτηριστικό σε ακόμα ένα παραμύθι. Καμία αντίδραση όμως δεν προκύπτει αν δεν υπάρχει δράση. Απαράβατος νόμος της φύσης. Έναυσμα της δημιουργίας καθίσταται η σκέψη, η υλοποίηση της όμως απαιτεί έργο. Απαιτεί κυνήγι τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε ρεαλιστικό επίπεδο.


Ακόμα και ο Κοέλιο, αν παρέμενε στην ιδέα και μόνο του Αλχημιστή δίχως να προέβαινε στη γραφή του, το βιβλίο θα αποτελούσε σήμερα γι' αυτόν ένα ακόμα ανολοκλήρωτο όνειρο. Ή μήπως οι κεραίες του δεν είχαν λάβει τη συμπαντική ενέργεια;


Το σύμπαν δεν υπακούει σε συνωμοσίες. Το ατέρμονο κυνήγι της ευτυχίας, η αέναη αναζήτηση των όσων νοηματοδοτούν τη ζωή τροφοδοτούν νου και καρδιά αλλά διαφέρουν από το κυνήγι χίμαιρας. Ο άνθρωπος είναι πνεύμα και σώμα. Όταν συνεργάζονται αυτά τα δύο τότε θεωρείται αυτόβουλη και ολοκληρωμένη οντότητα. Όταν όχι κάποιο κομμάτι λείπει από το παζλ. Είναι αδύνατο να εκλογικεύσεις τα πάντα. Είναι δυνατό όμως να τα προσαρμόσεις στην προσωπικότητα και τις ικανότητες σου.


Ο κόσμος δεν βελτιώνεται αν δεν τον ονειρευτείς πρώτα, ωστόσο αν το όνειρο δεν γίνει πράξη παραμένει ιδεατός και ο άνθρωπος στάσιμος. Δεν μπορεί καν να υφίσταται. Φτάνει λοιπόν με τις αλχημιστικές θεωρίες...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Κάποιες σκέψεις για τον αλχημιστή...Το σύμπαν μάλλον δεν υπακούει σε συνομωσίες και σίγουρα δεν φέρνει τίποτα σε κάποιον που κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας, όσο και αν αυτός επιθυμεί κάτι. Το ίδιο το βιβλίο όμως δεν λέει αυτό και μόνο. Η συγκεκριμένη φράση από μόνη της δεν δίνει όλο το νόημα του βιβλίου.Αντίθετα αναφέρει πως όταν κυνηγάς τα όνειρα σου μπορεί στην αρχή να υπάρχει τύχη (η τύχη του πρωτάρη), αλλά στη συνέχεια χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για να φθάσεις εκεί που θέλεις. Και πως η πιο δύσκολη ώρα είναι λίγο πριν την ανατολή, τότε που οι περισσότεροι εγκαταλείπουν. Το ίδιο το αγόρι σκέφτεται πολλές φορές στο βιβλίο να εγκαταλείψει, αλλά συνειδειτόποιεί πως πάντα θα το σκέφτεται αν δεν προσπαθήσει να φθάσει στο τέλος... Δίνει διάφορες κατηγορίες αλχημιστών και ουσιαστικά λέει πως πραγματικά ανήκει κάποιος σε αυτή την κατηγορίς, όταν κυνηγάει τα ονειρά του, και ταυτόχρονα προσπαθεί να ζήσει τη ζωή όπως του έρχεται, βιώνοντας τις στιγμές, χωρίς τα όνειρα να του γίνονται εμμονή ή να τον πνίγουν...Το ίδιο το βιβλίο έχει μία δόση ρομαντισμού, αποτελεί όμως και μία απλή ιστορία με πολλούς συμβολισμούς που στην εποχή μας ίσως είναι δύσκολο όλοι να καταλάβουμε. Δεν κάνουμε πια υπομονή και εγκαταλείπουμε εύκολα. Και όχι πως πρέπει να τρελλαθούμε ψάχνοντας, αλλά ίσως τελικα για όσους προσπαθούν και ονειρεύνται ταυτόχρονα, η ζωή τους δείχνει κάποια εύνοια!