Τέλος εποχής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τέλος εποχής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Facebook Twitter
0

Σταθόπουλος Βασίλης

(Νομικός – Διεθνολόγος) 

Κλείνει οριστικά τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με απόφαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς τα χαράματα. Μετά από ολονύχτιες θυελλώδεις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, με λιποθυμίες και ισχαιμικά επεισόδια στην αίθουσα των συνεδριάσεων, οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ένωσης αποφάσισαν να παύσουν τη λειτουργία του δημοκρατικότερου ευρωπαϊκού οργάνου ως «μη ανταποκρινόμενου στις προκλήσεις και τα διακυβεύματα της νέας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης».


Ως αντιστάθμισμα λοιπόν του παρωχημένου θεσμού των ευρωεκλογών, οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν αυτοδίκαια – με βάση την ίδια απόφαση – δικαίωμα άμεσης ψήφου στις επόμενες γερμανικές εκλογές για ανάδειξη Καγκελαρίου, μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της περίφημης Bundestag. «Η άμεση εκλογή Καγκελαρίου και μελών της γερμανικής Βουλής από ένα πανευρωπαϊκό εκλογικό σώμα θα φέρει τον Ευρωπαίο πολίτη πιο κοντά στα αληθινά κέντρα των αποφάσεων, μειώνοντας έτσι το θεμελειώδες έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη» επισημαίνει κορυφαίος πολιτικός αναλυτής και προσθέτει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εξελιχθεί χρόνια τώρα σε έναν περιπλανώμενο θίασο χωρίς πολιτικές εξουσίες, που κόστιζε ακριβά στον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Ήταν λοιπόν αυτονόητη κίνηση πολιτικού ρεαλισμού η αυτοκατάργησή του».


Μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του πως θα επισπεύσει το ευρω-δημοψήφισμα ώστε η χώρα του να αποχωρήσει άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τον Γάλλο Πρόεδρο, φήμες αναφέρουν πως μετά από διπλωματικό μαραθώνιο πέτυχε τη δέσμευση της Γερμανίας για επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στις αποδοχές των βουλευτών της επόμενης γερμανικής Βουλής, μη εξαιρουμένης της ίδιας της Καγκελαρίου.


Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να καταποντίζεται στην πλειονότητα των κρατών μελών, με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 15% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι φανερό πως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την προσέγγισή μας απέναντι στους ψηφοφόρους» αναφέρουν πηγές από το πολιτικό επιτελείο του κόμματος και εξηγούν: «Μέχρι τώρα λογοδοτούσαμε για την εφαρμοζόμενη ευρωπαϊκή πολιτική αποκλειστικά και μόνο στον γερμανικό λαό. Πλέον οφείλουμε να απευθυνθούμε στο σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και να εξηγήσουμε με σαφή πολιτικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους μια Γερμανική Ευρώπη είναι προς όφελος όλων».


Στην αντίπερα όχθη, το νεοσύστατο γερμανικό κόμμα «Ευρωπαϊκή Γερμανία» έχει ήδη εκτοξεύσει τα ποσοστά του άνω του 40%, με συντριπτική αποδοχή σε χώρες του Νότου και διείσδυση σε μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων όπως φτωχοί και άνεργοι. Στην ιδρυτική του διακήρυξη, το νέο κόμμα αναφέρει ως κεντρικούς άξονες της ευρωπαϊκής του πολιτικής την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την έκδοση ευρωομολόγου και την εφαρμογή ενός αληθινού σχεδίου Μάρσαλ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Έχουμε ιστορικό χρέος να αναλάβουμε σαν Γερμανία την ευθύνη σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω στοχοποίησης λαών. Όταν πέφτει μια γέφυρα, την ξανασχεδιάζεις με νέο αρχιτέκτονα και νέα υλικά, δεν κατηγορείς τα τελευταία οχήματα που την διέσχιζαν...» αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις ο Πρόεδρος του νέου κόμματος.


Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για το υπάρχον προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο τίθεται στο σύνολό του σε διαθεσιμότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι μεταφραστές και οι διερμηνείς, οι οποίοι μετατίθενται μόνιμα στο Βερολίνο, όπου θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μεταφράζοντας τις συνεδριάσεις και τα νομοσχέδια της Bundestag σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τα κτίρια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, όπου στεγάζονταν μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μεν πρώτο θα μετατραπεί σε μουσείο σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, ενώ το δεύτερο θα επεκταθεί για να γίνει ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο.


«Με την ιστορική αυτή απόφαση η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία αποκτά επιτέλους Δήμο», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής και καταλήγει: «Το διακύβευμα λοιπόν των επόμενων γερμανικών εκλογών είναι οντολογικό. Ο Ευρωπαϊκός αυτός Δήμος θα κληθεί, για πρώτη φορά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να πάρει θέση στο προαιώνιο και ενίοτε σχιζοφρενικό δίλημμα της Γηραιάς Ηπείρου: Θέλουμε τελικά μια Γερμανική Ευρώπη ή μια Ευρωπαϊκή Γερμανία;».

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ