Τι γίνεται όταν δεν μπορούμε ν' αντέξουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα μας στους άλλους;

Τι γίνεται όταν δεν μπορούμε ν' αντέξουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα μας στους άλλους; Facebook Twitter
1
Τι γίνεται όταν δεν μπορούμε ν' αντέξουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα μας στους άλλους; Facebook Twitter
©fionna fernandes

Πόσο ορθόδοξες θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις αν μπορούσαμε να κρίνουμε με την ίδια ελαφρότητα τις πράξεις των άλλων όπως πράττουμε με τις δικές μας.


Η απόλυτη(θεωρητική) γνώση του εαυτού μας γεννά την πεποίθηση πως οι πράξεις μας πληρούν όλες τις προδιαγραφές κοινωνικής ορθότητας. Τα γεγονότα που μας συμβαίνουν είναι τυχαία, αθώα και μη επιλήψιμα. Εν αντιθέσει με τις κινήσεις του συνανθρώπου μας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε συνήθως με μια υποβόσκουσα καχυποψία. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα διείσδυσης στον εγκέφαλό του, οπότε αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυθαίρετα και ανούσια συμπεράσματα τα οποία ταλανίζουν εμμονικά τις σκέψεις μας, πιθανότατα λόγω κακού προηγούμενου, ιδιαίτερου χαρακτήρα ή διότι αυτές οι συμπεριφορές θυμίζουν δικές μας παλαιότερες όταν είχαμε διαπράξει κάτι μεμπτό . Αποτέλεσμα αυτού είναι η ταλαιπωρία και η εξουθένωση της σχέσης, του εαυτού μας και του απέναντι. Εφαρμόζουμε πρακτικές προβληματικές και ακραίες για να απαγορεύσουμε στον άλλον να κινηθεί όπως νομίζει, ενώ την ίδια στιγμή εμείς ενεργούμε όπως επιθυμούμε, ¨Εμείς ξέρουμε¨.


Η παραπάνω παράγραφος μεταφράζεται ως φιλαυτία, κτητικότητα, ίσως κι ως ένδειξη δυσλειτουργικής αντίληψης της δομής του διαφορετικού διάφανου κόσμου. Νιώθουμε εσφαλμένα πως σκεπαζόμαστε από ένα μόνιμο σύννεφο δόλου κι εξαπάτησης απ' τους γύρω, το οποίο δεν μας αφήνει να δούμε πως υφίσταται και μια φωτεινή πλευρά στην ανθρώπινη φύση. Δεν είναι όλοι απατεώνες και κακόβουλοι. Υπάρχουν οντότητες που πλησιάζουν τον ευγενικό και δοτικό μας χαρακτήρα (αν είμαστε έτσι στην πραγματικότητα και δεν είναι φανταστικές ιδιότητες). Ίσως θα πρέπει να τους αφήσουμε να αναπνεύσουν εγκεφαλικά ένα κλικ παραπάνω απ' ότι τους επέτρεπε η συνείδησή μας μέχρι σήμερα, να είναι ο εαυτός τους χωρίς το άγχος της δικής μας βάναυσης κριτικής που τους κάνει να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Ας σκεφτούμε άλλωστε πως με την ελευθερία δεν ανακαλύπτεις μόνο την φωτεινή, αλλά και την σκοτεινή όψη των πραγμάτων. Ο χώρος ανοίγει όλες τις πόρτες για διερεύνηση και αξιοποίηση είτε θετικών είτε αρνητικών αποτελεσμάτων.

Το να υποπτευόμαστε ανοιχτά τους άλλους σημαίνει ότι κατηγορούμε, μυστικά, τον εαυτό μας.


Philip Sidney

Αλέξανδρος Παύλου

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Οι άνθρωποι είμαστε δυστυχώς αρκετά εγωκεντρικοί. Σε μία κοινωνία όπου ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί, να χειραγωγήσει και να κυριαρχήσει στον άλλον και στους άλλους πάντα θα συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Επειδή θεωρούμε τον εαυτό μας ανώτερο αφενός και αφετέρου επειδή έχουμε πληγωθεί από ακατάλληλους για εμάς ανθρώπους στο παρελθόν, καλλιεργώντας κατ αυτόν τον τρόπο καχυποψία και δυσπιστία απέναντι στους άλλους, για τους λόγους αυτούς θα στήνουμε στον τοίχο τους συνανθρώπους μας και θα τους λιθοβολούμε με το παραμικρό πταίσμα, ενώ για τον εαυτό μας ή θα λέμε ότι δεν κάνουμε λάθη και ατοπήματα ή πάντα θα βρίσκουμε δικαιολογίες για τη διάπραξή τους. Το γεγονός ότι κρίνουμε και τιμωρούμε αυστηρά τους άλλους με το παραμικρό είναι μία από τις αιτίες που λέμε ψέμματα (για να αποφύγουμε την κριτική και την τιμωρία) και που δε ζητάμε εύκολα συγνώμη (αφού πολλές φορές η συγνώμη δε γίνεται δεκτή ή δίνουμε στους άλλους το όπλο να μας πατήσουν χειρότερα, γιατί θα νομίζουν ότι πλέον έχουν τον απόλυτο έλεγχό μας). Από την άλλη εάν χαλαρώσουμε την αυστηρή κριτική και γίνουμε συγκαταβατικοί, οι άλλοι θα το θεωρήσουν ως αδυναμία και θα το εκμεταλλευτούν για το συμφέρον τους, πληγώνοντάς μας. Όπως προανέφερα: Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβληθούν, να χειραγωγήσουν και να κυριαρχήσουν στους άλλους ανθρώπους. Από εκεί πηγάζουν όλα.