ΚΙΝΗΣΗ

Πλουσιότερος Νότος ή ευρώ υπό αποδόμηση;

Πλουσιότερος Νότος ή ευρώ υπό αποδόμηση; Facebook Twitter
10

Τις τελευταίες μέρες η Γερμανία δονείται από τους μετασεισμούς που προκάλεσε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία η μέση γερμανική οικογένεια είναι κατά πολύ πτωχότερη της μέσης ισπανικής, ιταλικής, κυπριακής ακόμα και... ελληνικής οικογένειας. Τα πρωτοσέλιδα στον γερμανικό Τύπο βροντοφωνάζουν: «Οι πτωχοί Γερμανοί διασώζουν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τους πλούσιους Νοτιο-ευρωπαίους».

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ αυτά καθαυτά δεν είναι λανθασμένα, αν και είναι σαφώς πεπαλαιωμένα, καθώς αφορούν το 2009 και το 2010, δηλαδή την περίοδο πριν από την καθίζηση των τιμών ακινήτων στις χώρες του Νότου που μείωσε δραστικά τον πλούτο των οικογενειών των ελλειμματικών χωρών. Παρ' όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον ότι, πράγματι, η αξία των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας γερμανικής οικογένειας (που έλαβε υπόψη της η ΕΚΤ για τις χρονιές 2009/10) ανέρχεται στα 51.000 ευρώ για τη Γερμανία, στα 183.000 ευρώ για την Ισπανία, στα 267.000 ευρώ για την Κύπρο και στα 102.000 ευρώ χιλιάδες για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνω: τα στοιχεία της ΕΚΤ δεν είναι λανθασμένα. Λανθασμένη είναι η ερμηνεία των στοιχείων.

Η σωστή ερμηνεία τους είναι διττή:

 

(Α) Η πορεία προς τη νομισματική ενοποίηση δημιούργησε απεχθείς ανισότητες εντός της Γερμανίας, μειώνοντας συστηματικά το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών εργαζομένων και μικρομεσαίων, την ώρα που η χώρα, στο σύνολό της, πλούτιζε (σε πραγματικούς όρους) υπέρ, βεβαίως, των Γερμανών προνομιούχων.

(Β) Η νομισματική ένωση που επετεύχθη μέσω της διαδικασίας της μιζεροποίησης της ζωής της πλειονότητας των Γερμανών σήμερα έχει κατακερματιστεί τόσο που (αντί για τη σύγκλιση που ευαγγελίζονταν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2000) πλέον τελεί υπό καθεστώς διάσπασης.

Ας δούμε αυτά τα δύο φαινόμενα ξεχωριστά.

Η αβάσταχτη ανισότητα της ισχυρότερης ευρω-παϊκής οικονομίας:

Μετά τη γερμανική ενοποίηση, οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία υποχώρησαν ραγδαία, καθώς η υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας (ο αριθμός των Γερμανών ανέργων που έψαχναν για δουλειά) αυξήθηκε κατακόρυφα, επειδή στις τάξεις των ανέργων προστέθηκαν, σχεδόν εν μιά νυκτί, αρκετά εκατομμύρια Ανατολικογερμανών, των οποίων οι θέσεις εργασίας εξανεμίστηκαν. Παράλληλα, οι Γερμανοί εργοδότες απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά εκατομμύρια εργαζομένων διατεθειμένων να εργαστούν για ψίχουλα στις υπόλοιπες ανατολικές χώρες, των οποίων τη βαριά βιομηχανία (π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία της Τσεχίας και της Σλοβακίας) απορρόφησαν, και πάλι εν μιά νυκτί, γερμανικές πολυεθνικές. Λογικό ήταν οι πραγματικοί μισθοί στην τέως Δυτική Γερμανία να συρρικνωθούν.

Με το φάσμα της ανεργίας να μαστίζει τη χώρα, στα μέσα της δεκαετίας του '90, τα ισχυρά γερμανικά συνδικάτα αποφάσισαν να προχωρήσουν στον μεγάλο τους συμβιβασμό: με αντάλλαγμα την υπόσχεση προσλήψεων, αποδέχτηκαν νέα σημαντική μείωση τόσο στους μισθούς όσο και, γενικότερα, στο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος που καταλήγει στα χέρια των εργαζομένων συνολικά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανεργίας με αντίτιμο τον διπλασιασμό (στο 23% περίπου του πληθυσμού) του ποσοστού εργαζομένων που βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Αυτοί οι άνθρωποι πράγματι έχουν κάθε δίκιο όταν ακούν για τα δισ. που πάνε στις τράπεζες της χώρας τους, στις τράπεζες του Νότου, στα δημόσια ταμεία μας, να εξοργίζονται – με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα θύματα του κίτρινου Τύπου και των πιο μελανών εθνικιστικών αντιλήψεων.

Ο κατακερματισμός της ευρωζώνης

Το σκεπτικό της νομισματικής ένωσης ήταν ότι, «δένοντας» με ένα κοινό νόμισμα τις ανομοιογενείς μας οικονομίες, σιγά-σιγά θα ερχόταν η σύγκλιση των κοινωνικών μας «μοντέλων». Ότι, λίγο-λίγο, Βορράς και Νότος θα συνέκλιναν όχι μόνο ως προς τον πλούτο και τα εισοδήματα αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δυστυχώς, το αντίθετο διαφαίνεται μέσα από την έρευνα της ΕΚΤ.

Καταρχάς, ας σημειώσουμε ότι, αντίθετα από τον ευρωπαϊκό Νότο, στη Γερμανία η οικοδομή και τα ακίνητα δεν αποτελούν το αποκούμπι των «νοικοκυραίων» – δεν επενδύουν σε αυτά για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Ακόμα και ευκατάστατες οικογένειες προτιμούν να «μένουν στο νοίκι» και τα χρήματά τους να τα επενδύουν σε μετοχές, ομόλογα και άλλους τίτλους. Πράγματι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ενώ το 8% των ελληνικών εισοδημάτων από ιδιωτικές επενδύσεις προέρχονται από τέτοιους χάρτινους τίτλους, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 42%. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αναντιστοιχία μεταξύ της έρευνας της ΕΚΤ και της αίσθησης που όλοι έχουν ότι η μεσαία γερμανική οικογένεια όχι μόνο δεν είναι πτωχότερη της αντίστοιχης ελληνικής (κατά δύο τρίτα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ) αλλά είναι μάλλον πολύ πλουσιότερη: η εν λόγω έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι ο μέσος Γερμανός προσβλέπει σε σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις από αμοιβαία κεφάλαια, ασφάλειες ζωής, ομόλογα κ.λπ. (τα οποία η ΕΚΤ δεν προσμετρά στον πλούτο του), ενώ ο αντίστοιχος Έλληνας προσβλέπει σε μια σύνταξη πείνας, σε έξοδα υγείας πολλαπλάσια από αυτά του καλά ασφαλισμένου Γερμανού, σε φορο-επιδρομές του κράτους εναντίον των ακινήτων κ.λπ. Το γεγονός ότι προσμετριέται η αξία του σπιτιού στο οποίο ζει (και από το οποίο δεν έχει κάποιο εισόδημα) «φουσκώνει» τον υποτιθέμενο «πλούτο» του, δημιουργώντας αυτή την εικόνα «πλούσιων» Ελλήνων και «πτωχών» Γερμανών.

Πέραν όμως των ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά τη στατιστική ερμηνεία των στοιχείων λόγω της μεγάλης διαφοράς κοινωνικών μοντέλων Βορρά-Νότου, η κρίση του ευρώ έχει οξύνει αυτήν τη διαφορά με τρόπο απειλητικό για την ευρωζώνη. Για να το πω απλά: αν το τετραγωνικό μέτρο στη Στουτγάρδη το 2009 ήταν φθηνότερο από το τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχης ποιότητας διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς ήταν πλουσιότεροι από τους κατοίκους της Στουτγάρδης. Σημαίνει, αντίθετα, ότι το ελληνικό ευρώ αντιστοιχούσε σε λιγότερα τετραγωνικά απ' ότι το γερμανικό. Το γερμανικό ευρώ, για να το πω αλλιώς, είχε μεγαλύτερη αξία στη Στουτγάρδη παρά στη Θεσσαλονίκη. Άρα, από το 2009 κιόλας η νομισματική ένωση βρισκόταν υπό την πίεση μιας επελαύνουσας αποδόμησης.

Σήμερα που η Κύπρος άνοιξε το κουτί της Πανδώρας των περιορισμών εξαγωγής συναλλάγματος εντός της νομισματικής «ένωσης» και την προοπτική «ασύμμετρων κουρεμάτων καταθέσεων», η αποδόμηση βρίσκεται σε πραγματικά πολύ προχωρημένο στάδιο. Και, δυστυχώς, όλες οι κινήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας την επιταχύνουν.

10

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Διαφωνώ με τις διαπιστώσεις και των δύο πλευρών.Οι αριθμοί της έρευνας αποδεικνύουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα τα ακίνητα στην Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα πήραν υπερβολική αξία, μεγέθους φούσκας.Επίσης αποδεικνύουν ότι με την τεράστια φοροδιαφυγή, τους εξωφρενικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και την αθρόα είσοδο σε αυτές τις χώρες του Νότου κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά γης, ο πληθωρισμός της αξίας της γης και των ακινήτων ήταν αναπόφευκτος.Μόνο που αυτές οι επενδύσεις σπεκουλαρίσματος σε γη και ακίνητα είναι από τις πιο αναπαραγωγικές σε σχέση με τις επενδύσεις για την σταδιακή αύξηση της παραγωγής σε σημαντικούς εξαγωγικούς τομείς.Από την άλλη πλευρά το χρέος των χωρών του Νότου, ιδιωτικό ή κρατικό, που δανείσθηκαν άμεσα από το κράτος της Γερμανίας ή έμμεσα από την ΕΚΤ δεν υπολογίστηκε στην οικογενειακή περιουσία των Γερμανών αν και έπρεπε γιατί από την βαριά φορολογία τους δημιουργήθηκαν τα κεφάλαια για δανεισμό και στην χώρα τους θα επιστρέψουν τα δανεικά...αν επιστραφούν.
Καλήσπερα κε. Βαρουφάκη, Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα μακροοικονομικό φαινόμενο που έχω παρατηρήσει ότι συμβαίνει στην ΕΕ. Η Γερμανία, όπως και μερικές ακόμα χώρες της ΕΕ θεωρείται γενικά ενας ασφαλής προορισμός κεφαλαίων. Είναι επίσης γενικά αποδεκτό ότι όταν η αβεβαιότητα αυξάνεται στην οικονομία και στις αγορές κεφαλαίου, η επενδυτική κοινότητα έχει λιγότερη διάθεση για ρίσκο, παρατηρείται το φαίνομενο "Flight to quality". Δλδ αποεπένδυση απο πάσης φύσεως εταιρικών ομολόγων/μετοχών και μεταφορά κεφαλαίων σε καταθέσεις και ομολογα δημοσιου σε Γερμανία/ΗΠΑ/Ελβετία/Ιαπωνία κοκ. Αυτή την στιγμη η Γερμανία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας εδώ και 20χρόνια, αυτό πιστεύω ότι προκύπτει σε μεγάλο βαθμό απο φθηνότερες σε σχέση με πριν 5 χρόνια πιστώσεις και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την Γερμανική οικονομία. Εφόσον αποκατασταθεί η (επενδυτικη) εμπιστοσύνη και η επενδυτική κοινότητα δείχνει περισσότερη ανοχή στο ρίσκο συνεπάγεται ότι κεφάλαια θα επιστραφούν/επενδυθουν στον Νότο οι οικονομίες του Νότου θα μπουν ξανα σε ανοδική πορεία. Αυτό όμως δεν μπορει να έχει αρνητικές συνέπειες στην Γερμανική οικονομία ? Το ερωτημα μου είναι το εξής: μήπως δημιουργούνται δυο οικονομικά αντίβαρα στην ΕΕ? Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας ως προς αυτό το θέμα. ΕυχαριστώΚ.Μ.
Κύριε Βαρουφάκη α) πόσα άτομα περιλαμβάνει στον "ανα οικογενεια" δείκτη της έρευνας η μέση οικογένεια του Νότου και πόσα η αντίστοιχη του Βορρά? β) Ποιο είναι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των χωρών του Νότου και ποιο αυτό του Βορρά? γ) Η παραπάνω ιδιοκατοίκηση με τι πόρους χρηματοδοτήθηκε? δ)Το διαθέσιμο εισόδημα (αποταμιευμένο ή επενδεδυμένο) προσμετρήθηκε στην ανάλυση? ε) Μέχρι ποια ηλικία υποστηρίζουν τα παιδιά τους (φιλοξενούνται στους γονείς τους με άλλα λόγια) οι οικογένειες του Νότου και μέχρι ποια οι αυτές του Βορρά? το ερώτημα φυσικά λειτουργεί προσθετικά στο α) ερώτημα.. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη όσων τουλάχιστον γνωρίζουν αρχές Στατιστικής επιστήμης.
επειδη κανεις, ακομη και απο αυτους που ξερουν απο στατιστικη επιστημη, δεν καταλαβε ποια ακριβως ειναι η ενσταση σου μπορεις να μας την εξηγησεις λιγο;
αν οντως ξερεις απο Στ.Επιστημη, μπες και διαβασε στην μελετη και δες τι δεικτες χρησομποιει. Τοτε πες μας εσυ την αποψη σου αν η προσεγγιση ειναι "μηλα με μηλα".
Τι πάει να πει ο Γερμανός μένει στο νοίκι? Και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κάποιος άλλος Γερμανός δεν είναι? Ο μέσος όρος πάλι ίδιος είναι: ακίνητη περιουσία ανά άτομο = συνολική ακίνητη περιουσία / πληθυσμός. Το μόνο που ενδιαφέρει στη σύγκριση μεταξύ χωρών είναι οι τιμές των ακινήτων και πόσα άτομα κατοικούν ανα 100 τμ οικίας.Λυπάμαι αλλά τέτοιες διαφορές είναι δυσεξήγητες.
Ο ιδιοκτητης στην πλειοψηφια των περιπτωσεων δεν ειναι καποιος "γερμανος" που ως φυσικο προσωπο προσμετραται στην παραπανω ερευνα, αλλα καποιο νομικο προσωπο, οποτε οι σχετικες αξιες δεν λαμβανονται υποψη.
Γιατί δεν λαμβάνονται υπ'οψη τα νομικά πρόσωπα? Το νομικό πρόσωπο έχει μετόχους που τελικά είναι φυσικά πρόσωπα. Τι είδος συμπεράσματα βγάζεις από ένα τέτοιο νούμερο? Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να μετράει και η αξία των μετοχών του ιδιώτη αφού αποτελεί μέρος ενός νομικού προσώπου (εταιρίας)
Ενδιαφερον το σχολιο σας αν και προκειται οπως αναφερει ο τιτλος του περι ερμηνειας των στοιχειων. Εν ολιγοις οι πλουσιοι Γερμανοι( Βορειοι) εγιναν πλουσιοτεροι στις πλατες των πτωχων των χωρων τους και του Νοτου. Προκειται δηλαδη περι ταξικου προβληματος και η Ευρωπαικη νομισματικη ενωση με την εισαγωγη του ευρω εξυπηρετησε μονο το κεφαλαιο.Δεν θα ηθελα να αναφερθω σε ιδεολογικα ζητηματα καθως το θεμα ειναι τεραστιο αλλα επιτρεψτε μου καποιες επισημανσεις:Η Γερμανια και οι χωρες του Βορρα δεν προσελκυουν πλεον χαμηλου επιπεδου εργατικο δυναμικο (low skill) αλλα εξειδικευμενο προσωπικο. Οπως ισως να γνωριζετε η πολιτικη αυτη ευννοει τους χαμηλομοισθους γιατι κρατα χαμηλα τις τιμες στις αναλογες υπηρεσιες( γιατροι,δικηγοροι,μηχανικοι κλπ) αλλα και το κρατος διοτι δεν θα εχει να πληρωνει υψηλες ασφαλιστικες εισφορες και συνταξεις.( Συνηθως οι εργαζομενοι επιστρεφουν σε καποια φαση στη χωρα τους). Δυστυχως χωρες σαν την Ελλαδα προσελκυουν χαμηλου επιπεδου εργαζομενους πιεζοντας τις τιμες στις υπηρεσιες.Η πιεση στους χαμηλομοισθους δεν οφειλεται στη μεταναστευση ανθρωπινου δυναμικου ( εδω θα μπορουσαμε να μιλησουμε για ταξικο θεμα αλλα δεν ειναι της παρουσης) αλλα σε παγκομια ταση για μεταναστευση της παραγωγης μη εξειδικευμενων προιοντων σε χωρες χαμηλου κοστους( Κινα). Η μεταναστευση χαμηλου επιπεδου εργατικου δυναμικου σε χωρες υψηλου κοστους δεν εχει καμια λογικη. Η περιπτωση της Ανατολικης Γερμανιας ειναι ειδικη περιπτωση και δεν οφειλεται τοσο σε οικονομικα κινητρα αλλα κυριως σε πολιτικα.Το γερμανικο κεφαλαιο(οπως και αλλων χωρων του Βορρα) ευνοηθηκε απο την αγορα βιομηχανιων σε χωρες χαμηλου κοστους, οπως γραψατε παραπανω, εκσυχγρονιζοντας τες με αποτελεσμα οφελος για τους ιδιους αλλα και τις χωρες αυτες( Σκοντα,Ντατσια κλπ). Η Ελλαδα δυστυχως δεν πληρει τις προυποθεσεις για σοβαρες επενδυσεις λογω κοστους και διαφθορας.Οι Γερμανοι οπως και αλλοι Βορειοι( χωρις να θελω να μειωσω τις τραγικες συνεπειες της λιτοτητας στις χωρες του νοτου) ειχαν στο παρελθον χαμηλοτερο βιοτικο επιπεδο απο τους νοτιους. Χωρις να κουρασω με στοιχεια καποια απλα παραδειγματα. Εχετε δει τα προσωπα ξενων οταν Ελληνες περιγραφουν τα σπιτια και τα εξοχικα τους; Η μηπως δεν διαμαρτυρομαστε για τους μιζερους βορειους που δεν ξοδευουν στις διακοπες και τη βγαζουν με μια σαλατα στην ταβερνα; Γνωριζετε τι συνταξεις λαμβανουν οι δικαιουχοι στην Αγγλια και τη Γερμανια; Μηπως να θυμιθουμε την παγκοσμια ελληνικη πρωτοτυπια να δινουμε συνταξεις 90% μεχρι και 100% του μοισθου ( αλλες χωρες του Βορρα ειναι στο 60%).Χωρις να θελω να λαικιζω παρακαλω δειτε τα στοιχεια για την ανοδο των μοισθων στις χωρες του νοτου με τα την εισαγωγη του ευρω και συγκρινετε με τις αντιστοιχες χωρων του Βορρα. Οι επενδυτικες επιλογες βορειων και νοτιων στις οποιες αναφερεστε εχουν να κανουν με πολιτισμικες διαφορες αλλα και κοστος των επενδυσεων σε συγκριση με το εισοδημα. Ο βορειος παραδειγματος χαρη σπανιως θα βρει σπιτι απο κληρονομια. Το κρατος συνηθως πουλαει το σπιτι η οποια assets για να καλυψει κοστος διαμονης σε οικους ευγηριας κλπ( Ηνωμενο Βασιλειο). Αν παραδοξως εχει καποιο κληροδοτημα θα πρεπει να πληρωσει δυσβασταχτους φορους και συνηθως εξαναγκαζεται σε πωληση και ρευστοποιηση. Οταν συγκρινουμε περιουσιακα στοιχεια τα ακινητα συνυπολογιζονται ανεξαρτητα με το ποσο ευκολη η δυσκολη ειναι η ρευστοποιηση τους. Μετοχες και ομολογα μπορουν να χασουν την αξια τους πολυ γρηγοροτερα.Η Κυπρος δυτυχως αποτελει πολυ μικρο μεγεθος για να αποτελεσει προβλημα και σε συνδυασμο με τις απιστευτες επιπολαιοτητες του πολιτικου της κοσμου υφισταται τις συνεπειες. Απειλες του τυπου θα κρατησω την αναπνοη μου μεχρι να σκασω( ολοι γνωριζαν οτι η Ρωσια ουδολως ενδιαφερεται για το φυσικο αεριο επι του παροντος λογω ενεργειακης αυτονομιας(shale gas) της Αμερικης και πτωσης των τιμων) ειχαν τα γνωστα τραγικα αποτελεσματα για τον κύπριακο λαο. Δυστυχως η Κυπρος αποτελει παραδειγμα προς αποφυγη οχι πυξιδα για το μελλον. Λυπαμαι αν σας κουρασα η αν οι αποψεις μου δεν ειναι ευχαριστες για τους αναγνωστες σας και ευχαριστω για το χρονο σας.