Άλλες θρησκείες, άλλες κηδείες

Άλλες θρησκείες, άλλες κηδείες Facebook Twitter
Μνημείο οικ. Τσομλεκδζόγλου, του Γιώργου Δημητριάδη του Αθηναίου. Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για τα ταφικά μνημεία του Α' Νεκροταφείου αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα www.glyptothiki.gr
0

 

[προηγούμενο: 8. Αποτέφρωση, εκταφή]

 

Όντως οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν αποδέχονται την εκταφή. Το Γ' Κοιμητήριο περιλαμβάνει τμήμα για τους πολίτες ιουδαϊκού θρησκεύματος, όχι όμως και για Μουσουλμάνους. Και στην Αθήνα, όπως καλά γνωρίζουμε, ζούνε πλέον χιλιάδες πιστοί του Ισλάμ. Ο Γιουνούς Μοχάμεντ είναι Αφγανός, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Εκπροσωπεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Ιράν, το Ιράκ και, τώρα, από τη Συρία. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά – μάλιστα, τα διδάσκει σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Μου εξηγεί ότι όταν ένας μουσουλμάνος πεθαίνει στην Ελλάδα, προσπαθούν να εντοπίσουν την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα του για να στείλει τα χρήματα ώστε να μεταφερθεί η σορός εκεί και να ταφεί σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση. «Συνεργαζόμαστε με γραφεία τελετών και αεροπορικές εταιρείες που από τα 3.500-6.000 ευρώ που είναι κανονικά το κόστος, μας το ρίχνουν στα 1.800, μεταφέροντας τη σορό μέσω Κατάρ ή Ντουμπάι και όχι μέσω Γερμανίας. Αν η οικογένεια δεν έχει, ως συνήθως, τα χρήματα, αναρτούμε ανακοινώσεις στα πολιτιστικά μας κέντρα στην Αθήνα για έρανο, αλλά μετά την κρίση είναι αδύνατον να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Οπότε, με χίλια ευρώ, πάμε τους ανθρώπους μας στη Θράκη».

 

Όταν μίλησα με τον Γιουνούς, μου είπε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα είχαν έναν θάνατο. «Αναρτήσαμε τη φωτογραφία του νεκρού και την ταυτότητά του στην ιστοσελίδα μας και την είδε ο αδελφός του που ζει στην Αυστραλία. Αυτός έβαλε τα λεφτά να σταλεί η σορός στην Καμπούλ». Όπως μου είπε, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι αταυτοποίητοι νεκροί, ιδίως όσοι πνίγονται προτού πατήσουν καν σε ελληνικό έδαφος. «Από τον Αύγουστο του 2012 έχουμε έναν νέο άνδρα στο ψυγείο του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης (το οποίο, οφείλω να πω, μας βοηθά πολύ) και αν δεν βρούμε ποιος είναι, θα καταλήξει στα αζήτητα».

 

[επόμενο: 10. Τα «αζήτητα»]

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ