Ισορροπία στη λιτότητα

Ισορροπία στη λιτότητα Facebook Twitter
0

Καλοζυγισμένο, αλλά δίχως εκπλήξεις, με δημοφιλή έργα κι αγαπημένους καλλιτέχνες του θεσμού που επιστρέφουν, είναι το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών σε ό,τι αφορά τις συναυλίες συμφωνικής μουσικής και τις παραστάσεις όπερας: από τον 17ο αιώνα ως και τα μέσα του 20ού, στις μόλις οκτώ βραδιές καλύπτεται αντιπροσωπευτικό φάσμα αισθητικής από το μπαρόκ έως τον μοντερνισμό.

Δεσπόζει, φυσικά, η διπλή επέτειος με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Τζουζέππε Βέρντι, το βάρος της οποίας σηκώνουν αποκλειστικά οι κρατικοί οργανισμοί. Την αυλαία υψώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο τον Ιπτάμενο Ολλανδό, τρίπρακτη ρομαντική όπερα, την οποία ο ίδιος ο Βάγκνερ αναγνώριζε ως αφετηρία του καινοτόμου δημιουργικού του έργου. Τα θέματα του καταραμένου, ο οποίος περιπλανιέται χωρίς πατρίδα στον χρόνο και στον χώρο, όπως και της λύτρωσής του χάρη στη δίχως όρους πίστη μιας γυναίκας ανήκουν στα βασικά στοιχεία όλης της δραματουργίας του συνθέτη. Τον μύθο θα παρουσιάσει μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο θέατρο –υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Αντουάν Βιτέζ– όσο και στην όπερα. Το κεντρικό ζευγάρι της όπερας θα υποδυθούν διάσημοι πρωταγωνιστές: τον Ολλανδό θα αναλάβουν εναλλάξ οι Γερμανοί βαρύτονοι Τόμας Μάγερ και Τόμας Γκατσέλι, ενώ τη Ζέντα θα υποδυθεί η Αμερικανίδα υψίφωνος Ζαν-Μισέλ Σαρμπονέ. Τη θυελλώδη, γεμάτη πάθος μουσική θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός (Ηρώδειο, 7, 9, 11, 13 Ιουνίου).

Ισορροπία στη λιτότητα Facebook Twitter
Μακέτες από τα σκηνικά που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κόκκος για την παράσταση «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός».

Γνώριμος στο φιλόμουσο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών είναι ο Θεόδωρος Κουρεντζής, μουσικός διευθυντής της Όπερας του Περμ στη Ρωσία. Επανέρχεται με το σύνολο MusicAeterna, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 2004. Θα παρουσιάσει δύο σημαντικά έργα του 20ού αιώνα, το συναρπαστικό Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ και το εντυπωσιακό 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ με σολίστα, όπως πέρσι, τον Αλεξάντερ Μέλνικοφ. Ο συνδυασμός του έντονα θεατρικού Έλληνα αρχιμουσικού και του πολύ καλού πιανίστα, οι οποίοι πέρσι είχαν ωθήσει το κοινό σε παροξυσμό ενθουσιασμού, υπόσχεται και φέτος μια εμπειρία ανάλογα δυνατών συγκινήσεων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 10 Ιουνίου).

Ένας ακόμα παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Αθηνών είναι ο Ζερεμί Ρορέρ, ο οποίος με το δικό του σύνολο, τον «Κύκλο της αρμονίας», θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή έργα Μότσαρτ: την εισαγωγή από την όπερα Ντον Τζοβάννι, τη Συμφωνία αρ. 41, του Διός και το κομψό 5ο Κοντσέρτο για βιολί, με τη χαριτωμένη «τουρκική» μουσική στο τέλος. Σολίστ θα είναι ο Ζυλιέν Σωβέν, συνδιευθυντής του «Κύκλου» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 23 Ιουλίου).

Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα φτάνουν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών δαφνοστεφείς: θα παρουσιάσουν εκ μεταγραφής από το ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου την όπερα Αλέξανδρος του Χαίντελ, η ηχογράφηση της οποίας σάρωσε φέτος διεθνώς τα δισκογραφικά βραβεία. Το έργο θα παιχτεί με τον ίδιο πρωταγωνιστή της ηχογράφησης, τον Κροάτη σταρ κόντρα-τενόρο Μαξ Εμάνουελ Τσέντσις και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Σπανό ως Κλέωνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η διάσημη Αμερικανίδα χορογράφος Λουσίντα Τσάιλντς. Πέτρου, Τσάιλντς και Τσέντσις είχαν συνεργαστεί το 2012 στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας με εξαιρετική επιτυχία την όπερα Φαρνάκης του Βιβάλντι (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 28 και 30 Ιουνίου).

Η βίαιη και λάγνα Ανατολή πάντοτε γοήτευε τη Δύση, που επένδυε στον ορθολογισμό. Η φαντασίωση δουλεύει μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Για τη φετινή του εμφάνιση στο Φεστιβάλ ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ανέλαβε να φέρει σε μουσικό διάλογο τους δύο κόσμους, ακολουθώντας τα μονοπάτια Άγγλων περιηγητών του 17ου αιώνα. Με αφηγητή, τραγουδιστές και δύο σύνολα, ένα παραδοσιακής μουσικής κι ένα με όργανα εποχής, η βραδιά θα κινηθεί ανάμεσα σε έργα του Τζον Ντάουλαντ και σε μουσική της αυλής των σουλτάνων στη Κωνσταντινούπολη (Πειραιώς 260, 23 Ιουνίου).

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ