Βιοαισθητήρας ανιχνεύει τον κορωνοϊό μέσα σε 3' - Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Βιοαισθητήρας ανιχνεύει τον κορωνοϊό μέσα σε 3' - Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
0

Έναν νέο καινοτόμο κυτταρικό βιοαισθητήρα ανέπτυξαν ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υπερταχεία ανίχνευση του κορωνοϊού

Μια ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα καινοτόμο φορητό διαγνωστικό σύστημα -ένα κυτταρικό βιοαισθητήρα- για την ταχύτατη (μέσα σε τρία μόνο λεπτά), ευαίσθητη και μαζική ανίχνευση της προεξέχουσας επιφανειακής πρωτεΐνης S1 του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Sensors» (Αισθητήρες), επιτρέπει δυνητικά τον εντοπισμό του κορωνοϊού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, επιτρέποντας έτσι την ταυτοποίηση και ασυμπτωματικών φορέων στα πρώτα στάδια της μετάδοσης του ιού.

Ο βιοαισθητήρας βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών, τα οποία φέρουν ένα ανθρώπινο χιμαιρικό αντίσωμα κατά του αντιγόνου της προεξέχουσας πρωτεΐνης του κορωνοϊού. Η πρόσδεση της πρωτεΐνης S1 στα αντισώματα του βιοαισθητήρα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή στις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες του αισθητήρα, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης.

Ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, που περιλαμβάνει μια φορητή συσκευή και ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι η κλινική δοκιμή του διαγνωστικού αισθητήρα με τη χρήση δειγμάτων ασθενών και σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοριακά και ορολογικά τεστ.

Η ερευνητική ομάδα, την οποία αποτελούν ο καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωργία Μοσχοπούλου, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σοφία Μαυρίκου και ο Βασίλης Τσεκούρας, σκοπεύει να βελτιώσει περαιτέρω τη διαγνωστική μέθοδο επεκτείνοντας τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων τροποποιημένων κυττάρων, αλλά και να ερευνήσει τη χρησιμότητά της για την ανίχνευση επιφανειακών πρωτεϊνών άλλων κορωνοϊών.

Επίσης θα επιδιώξει τη βελτίωση της διεπαφής της συσκευής, με την ενσωμάτωση λογισμικού ικανού να παρουσιάζει με λειτουργικό τρόπο τα τελικά αποτελέσματα στο χρήστη.

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την οργάνωση κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, ενόψει και ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέμης Χασάμπης: Σε δοκιμές το φάρμακο που παρήχθη με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / Έρχεται το πρώτο φάρμακο από τεχνολογία AI, λέει ο Νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης

Μέχρι τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν δοκιμές του νέου φαρμάκου, είπε ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης της Isomorphic Labs αλλά δεν αποκάλυψε για ποια ασθένεια προορίζεται το φάρμακο
LIFO NEWSROOM
TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM