Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού

Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι οδηγίες κατά της διασποράς του κορωνοϊού στη Βρετανία καθιστούν πλέον απαγορευτικό το σεξ για ζευγάρια που ζουν σε διαφορετικά σπίτια.

Οι Κανονισμοί Προστασίας της Δημόσιας Υγείας απαγόρευαν στο παρελθόν τα άτομα να εγκαταλείπουν το σπίτι τους χωρίς «εύλογη δικαιολογία», αλλά η διάταξη αντικαταστάθηκε από αυστηρούς περιορισμούς για το πού μπορούν οι άνθρωποι να κοιμηθούν και να συγκεντρωθούν.

Στις οδηγίες, που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο κοινοβούλιο, σημειώνεται πως «Συγκέντρωση υπάρχει όταν δύο ή περισσότερα άτομα παρευρίσκονται μαζί στο ίδιο μέρος για να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης ή να αναλάβουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».

Βάσει του ισχύοντος νόμου «κανένα άτομο δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια συγκέντρωση που πραγματοποιείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό εξωτερικό χώρο, και αποτελείται από περισσότερα από έξι άτομα, ή σε εσωτερικούς χώρους, και αποτελείται από δύο ή περισσότερα άτομα».

Ωστόσο, δεν έχει γίνει εξαίρεση για ζευγάρια που δεν ζουν μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν χρόνο μαζί σε εξωτερικό αλλά όχι εσωτερικό χώρο. Όμως, άτομα που κάνουν σεξ σε εξωτερικό χώρο μπορούν να τιμωρηθούν με προϋπάρχοντες νόμους σχετικά με την προσβολή δημόσιας αξιοπρέπειας και την άσεμνη έκθεση.

Μια ξεχωριστή διάταξη απαγορεύει τη διανυκτέρευση εκτός σπιτιού «χωρίς εύλογη δικαιολογία», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακόμιση στο σπίτι, την εργασία, την παρακολούθηση κηδείας, την παροχή φροντίδας και την αποφυγή σωματικής βλάβης.

Η αστυνομία μπορεί να συλλάβει ή να επιβάλει πρόστιμο σε άτομα για παράβαση του νόμου, με την προεπιλεγμένη ποινή να ανέρχεται στις 100 λίρες στην Αγγλία, αλλά δεν έχει την εξουσία να ελέγχει παραβιάσεις που τελούνται εντός ιδιωτικών χώρων.

Ο Adam Wagner, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Doughty Street Chambers, δήλωσε ότι το ζήτημα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού στη Βρετανία είχουν «περιορίσει αποτελεσματικά την συνηθισμένη επαφή ανθρώπων που έχουν σχέση αλλά δεν ζουν μαζί».

«Αυτός είναι ένας σημαντικός περιορισμός στα δικαιώματά μας στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, παρόλο που μπορεί να δικαιολογείται από τη σοβαρότητα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία», είπε στον Independent.

«Τώρα, καθώς τα έκτακτα μέτρα αίρονται, οι κανονισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλους ανθρώπους στο δικό μας σπίτι. Και ο ορισμός της «συγκέντρωσης» είναι τόσο ευρύς που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ.

Αυτό μπορεί να είναι μια ακούσια συνέπεια της αλλαγής, αλλά θα επηρεάσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους και η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να εξετάσει εάν πρέπει να γίνει εξαίρεση για τα ζευγάρια».

Στην αρχή της επιβολής των μέτρων, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απαγόρευαν ρητά στα ζευγάρια που δεν ζούσαν μαζί να συναντηθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Μαρτίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής στον τομέα της υγείας συνέστησε στα ζευγάρια να μετακομίσουν μαζί αν θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον.

Τον περασμένο μήνα, ο καθηγητής Neil Ferguson παραιτήθηκε από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τις  καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αφού παραδέχτηκε ότι «έκρινε εσφαλμένα»  όταν τον επισκέφτηκε στο σπίτι του η σύντροφός του.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε παραβεί τον νόμο τότε, παρόλο που η γυναίκα που τον επισκέφτηκε παραβίασε την καραντίνα.

Η κύρια διάταξη των Κανονισμών Προστασίας της Υγείας τότε έκανε λόγο για απαγόρευση εξόδου από το σπίτι «χωρίς εύλογη δικαιολογία», αλλά αντικαταστάθηκε με απαγόρευση διαμονής εκτός σπιτιού.

Ο νέος νόμος περιέχει έναν μακρύ κατάλογο εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των «ελίτ αθλητών» και των ομάδων τους που πρέπει να προπονηθούν αλλού και τα παιδιά των χωρισμένων ζευγαριών.

Οι νομικοί περιορισμοί στις συγκεντρώσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική οδηγία που σημαίνει ότι έως έξι άτομα μπορούν να συναντηθούν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

Νέες κατευθυντήριες γραμμές της αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν από το College of Policing τη Δευτέρα αναφέρουν ότι στην Βρετανία «ένα άτομο μπορεί τώρα να βγει και να παραμείνει έξω από τον χώρο όπου ζει για οποιονδήποτε λόγο, ωστόσο, απαιτείται να διανυκτερεύει στον χώρο όπου διαμένει».

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι μπορούν να συστήνουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να διαλύουν παράνομες συγκεντρώσεις σε ιδιωτικά σπίτια ή κήπους, αλλά δεν μπορούν να απομακρύνουν φυσικά τους ανθρώπους ή να χρησιμοποιήσουν βία, εκτός εάν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Πρόστιμα και συλλήψεις μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση εάν οι άνθρωποι παραβιάζουν το νόμο και αρνούνται να συμμορφωθούν εθελοντικά.

Σχεδόν 17.000 πρόστιμα είχαν εκδοθεί από την αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία έως τις 25 Μαΐου.

Μια επιστολή που εστάλη στον γραμματέα υγείας από μια ομάδα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε άμεσες αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν γίνονται διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων.

«Ο συνδυασμός της ολοένα και πιο ασαφούς δύναμης της αστυνομίας και των αυξημένων προστίμων μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πιο ολέθριο συνδυασμό», σημειώνεται στην επιστολή.

Με πληροφορίες του Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM