Ισραήλ: Οργή για τον 32χρονο με αυτισμό που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών - Πήγαινε στο σχολείο του

Ισραήλ: Οργή για τον 32χρονο με αυτισμό που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών - Πήγαινε στο σχολείο του Facebook Twitter
0

Δεν λέει να κοπάσει η οργή των Παλαιστινίων για τον θάνατο του Ιγιάντ Χαλάκ, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στον δρόμο του για να πάει στο σχολείο του στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Μεγαλόσωμος, με φαρδιές πλάτες και μαύρα μαλλιά, ο 32χρονος ήταν επιβλητικός σωματικά, έχοντας ωστόσο το μυαλό ενός παιδιού οκτώ ετών. Το Σάββατο, ο Ιγιάντ Χαλάκ, «ένα ευγενικό αγόρι, λάτρης της κηπουρικής και συλλέκτης αρωμάτων», σύμφωνα με τον θείο του, ετοιμαζόταν να πάει μαζί με τη δασκάλα του στο σχολείο Έλουιν αλ-Κοντς, που βρίσκεται κάτω από την πλατεία των Τζαμιών. 

Εδώ και έξι χρόνια, φοιτούσε σε αυτό το σχολείο της Ιερουσαλήμ που ασχολείται με ανθρώπους με συγγενή μειονεκτήματα. Όπως εξηγούν συγγενείς του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιγιάντ λάτρευε το σχολείο και κατά την κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού υπέφερε που δεν μπορούσε να πάει σ' αυτό. 

Το σπίτι της οικογένειας βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το σχολείο, με την μητέρα του, ΄λογω του αυτισμού, να τον συνοδεύει επί χρόνια μέχρι εκεί. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, η οικογένεια τού έμαθε να πηγαίνει μόνος του. «Παρακολουθούσα πάντα πού βρισκόταν, ήμασταν σε επαφή στο WhatsApp», λέει η μητέρα του.

Εκείνο το πρωί του Σαββάτου, μια δασκάλα έκανε τη διαδρομή με τον Ιγιάντ. Όμως μόλις έφθασαν στην Πύλη των Λεόντων, η κατάσταση πήρε άσχημη τροπή.

«Τον διέταξαν»

 

Ο Ιγιάντ έψαχνε στην τσέπη του για το τηλέφωνό του. Αστυνομικοί νόμισαν ότι έβγαζε όπλο, καθώς οι επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων είναι σχετικά συχνές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μέλη των δυνάμεων της τάξης «διέταξαν» τον Ιγιάντ να σταματήσει την κίνησή του, μετά «άρχισαν να τον ακολουθούν πεζή». «Στη διάρκεια αυτής της καταδίωξης, αξιωματικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του υπόπτου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η δασκάλα του είπε στους αστυνομικούς πως ήταν ανάπηρος και τους ζήτησε να ελέγξουν την ταυτότητά του, όμως την κράτησαν παράμερα και (...) πυροβόλησαν», λέει από την πλευρά του ο πατέρας του Ιγιάντ.

Ο 32χρονος σκοτώθηκε με δύο σφαίρες, σύμφωνα με την οικογένεια, η οποία πήρε τη σορό του μετά τη νεκροψία.


Αυτός που πυροβόλησε είχε στρατολογηθεί πρόσφατα στη μονάδα και «πίστευε πως βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο», σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Όμως ο Ιγιάντ δεν ήταν οπλισμένος.

Η οικογένεια, από την πλευρά της, θέλει να δει τις εικόνες, καθώς η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη κάμερες επιτήρησης. «Κάθε κολόνα έχει τρεις κάμερες, αν περάσει ένα κουνούπι, το ξέρουν πως πέρασε. Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα αυτές τις εικόνες;», λέει ο πατέρας του.

Όμως οι εικόνες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια έκρηξη, καθώς συγκρίνονται με εκείνες του Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολις και ο φόνος του έδωσε το έναυσμα για διαδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ζωή των Παλαιστινίων μετράει»

 

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αραβικό έδαφος που κατελήφθη το 1967 και προσαρτήθηκε από το Ισράηλ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους αργά το βράδυ της Κυριακής για την κηδεία του Ιγιάντ Χαλάκ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε ένα «έγκλημα πολέμου» και μια «εκτέλεση». Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ εξέφρασε τα «συλλυπητήριά» του στην οικογένεια και είπε πως θα πιέσει για τη διεξαγωγή μιας «ταχείας» έρευνας.

Στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag #PalestinianLivesMatter («Η ζωή των Παλαιστινίων μετράει») διασταυρώνεται με το #Blacklivesmatter, κίνημα και κραυγή αντιρατσιστικής συσπείρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ισραήλ: Οργή για τον 32χρονο με αυτισμό που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών - Πήγαινε στο σχολείο του Facebook Twitter

Στην περίπτωση του Ιγιάντ, «πρόκειται για κατοχή, όχι για φυλετικές διακρίσεις», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊμάν Όντεχ, επικεφαλής του «Ενωμένου Ψηφοδελτίου» των ισραηλινών αραβικών κομμάτων.

Καθώς οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ, τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια εξέφρασαν οι επικεφαλής του «Ενωμένου Ψηφοδελτίου». «Το μαρτύριο του Ιγιάντ αύξησε το επίπεδο του θυμού του πληθυσμού», λέει ο Όντεχ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ