Guardian: Πολύ καλή για να 'ναι αληθινή η προσφορά της Ελλάδας στους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα

Guardian: Πολύ καλή για να 'ναι αληθινή η προσφορά της Ελλάδας στους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

«Πολύ καλό για να είναι αληθινό» χαρακτηρίζει ο Guardian το κάλεσμα της Ελλάδας προς τους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού την προηγούμενη εβδομάδα, για τις χώρες από τις οποίες οι επισκέπτες θα μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, από τις 15 Ιουνίου. Μία λίστα που περιλαμβάνει και την Αυστραλία, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες χώρες. Όμως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε υγειονομικά ζητήματα στην Αυστραλία έσπευσαν να επισημάνουν ότι «η απόδραση εν μέσω της πανδημίας δεν ενέχει μόνο κινδύνους, αλλά είναι και παράνομη», αναφέρει ο Guardian.

«Ακόμη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γιώργος Παπακώστας, προειδοποίησε τους Αυστραλούς να μη δεχθούν την ταξιδιωτική προσφορά, αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν παράνομο, καθώς θα παραβίαζε τον κανόνα ότι οι Αυστραλοί δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα, εξαιτίας των περιορισμών για τον κορωνοϊό, εκτός αν έχουν ειδική εξαίρεση», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Επίσης αναγνώρισε ότι παρότι οι αφίξεις από τα αεροδρόμια της Αυστραλίας εξαιρούνται από την καραντίνα, αυτή η διαδρομή είναι τεχνικά αδύνατη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα και το απαραίτητο transit μέσω Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ασία- που είναι στη μαύρη λίστα των αεροδρομίων- θα ακυρώσει την προσφορά της Ελλάδας για απαλλαγή από την καραντίνα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όταν ρωτήθηκε για τους κανόνες που ισχύουν για τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι πολίτες μπορούν να βγουν από τη χώρα μόνο με ταξιδιωτική εξαίρεση, η οποία δεν περιλαμβάνει τον τουρισμό. Επίσης, οι Αυστραλοί που θα επιστρέφουν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, για 14 ημέρες.

Μιλώντας στον Guardian, ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι «οι Αυστραλοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να φύγουν από την Αυστραλία και να πάνε στην Ελλάδα για τουρισμό», αλλά σημείωσε ότι εξερευνά «κάποιου είδους διμερή συνεργασία με όποια χώρα μπορεί να διευκολύνει» το ταξίδι των Αυστραλών στην Ελλάδα, χωρίς καραντίνα, όταν αρθεί το κλείσιμο των συνόρων.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Κόλινιον, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Australian national University χαρακτήρισε πρόωρη την προσπάθεια της Ελλάδας για τον τουρισμό, επισημαίνοντας τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό αν οι Αυστραλοί παρακάμψουν το κλείσιμο των συνόρων και ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος επειδή το καθεστώς ελέγχων στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ισχυρός όσο στην Αυστραλία, σημείωσε ο καθηγητής. «Θα ανησυχούσα αν πήγαινα σε ένα μέρος που δεν έχει κάνει τον ίδιο αριθμό ελέγχων με την Αυστραλία. Χώρες που θεωρείται ότι περιορίζουν σχετικά καλά τον ιό, όπως η Γερμανία, έχουν ακόμη 600 κρούσματα την ημέρα», είπε, αναφερόμενος στους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επίσης θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM