Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» μέσα στο καλοκαίρι, με την Βρετανία, παρά τον υψηλό αριθμό μολύνσεων, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Τέτοιες διακρατικές συμφωνίες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, θα επέτρεπαν σε Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή τους, όπως προβλέπει το αυστηρό σύστημα της Βρετανίας.
«Όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις - συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από τη Βρετανία - με τυχαία τεστ στις αφίξεις», σημειώνουν οι FT. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αθήνας που μίλησε στην εφημερίδα «υπήρχε έντονος διάλογος με την Επιτροπή Εμπειρογνώμων για το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί σε Βρετανούς τουρίστες η είσοδος από 1η Ιουλίου, ή αν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μειωθούν οι μολύνσεις στη Βρετανία».
«Έχει αποφασιστεί να ανοίξουν για όλους την ίδια στιγμή και χωρίς διακρίσεις. Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Γερμανία», δήλωσε στους FT η ίδια πηγή. Πέρυσι, πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν από την Βρετανία στην Ελλάδα.
Για την ώρα, οι περισσότεροι επισκέπτες αλλά και όσοι Βρετανοί επιστρέφουν από το εξωτερικό, πρέπει να αυτο-απομονωθούν για δύο εβδομάδες. Αν και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε αυτή την εβδομάδα τους πολίτες να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούσαν την πιθανή εφαρμογή «ταξιδιωτικών διαδρόμων» με χώρες που έχουν χαμηλό δείκτη μετάδοσης του ιού.
Οι Financial Times επισημαίνουν τον διάχυτο σκεπτικισμό για το αν ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να υπογράψουν ταξιδιωτικές συμφωνίες με την Βρετανία, δεδομένου του ρυθμού επιμολύνσεων Covid-19 στη χώρα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα από τα μεγαλύτερο ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν συγκρίσιμα δεδομένα, σύμφωνα με ανάλυση των FT.
Αν επιτραπούν αυτοί οι «διάδρομοι», όσοι Βρετανοί πάνε διακοπές στα κράτη που θα υπογράψουν, δεν θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών όταν επιστρέψουν. Κατά τον Τζόνσον, αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί «όταν τα στοιχεία μας δείξουν ότι θα είναι ασφαλές να το πράξουμε».
Αξιωματούχοι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν σε συμφωνία ενόψει της σεζόν καλοκαιρινών διακοπών, «αντικατοπτρίζοντας τη σημασία των Βρετανών τουριστών για μεσογειακά καταλύματα», σχολιάζει η εφημερίδα.
Ο υπουργός τουρισμό της Ισπανίας, Ρέγιες Μαροτο, είπε ότι η χώρα θα αρχίσει τα πιλοτικά προγράμματα τουρισμού στις Βαλεαρίδες νήσους και τα Κανάρια νησιά, με βάση τέτοιους ταξιδιωτικούς διαδρόμους. Προς το παρόν γίνονται συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tui για τα σχέδια. Η Ισπανία θα χαλαρώσει τα μέτρα για 14ημερη καραντίνα από την 1η Ιουλίου. «Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δεχτούμε Βρετανούς τουρίστες».
Η Πορτογαλία ελπίζει πως τα σχετικά χαμηλά κρούσματα θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί μια «αεροπορική γέφυρα» με την Βρετανία, από την οποία προήλθαν τρία εκατομμύρια από τους συνολικά 16 εκατ. που επισκέφτηκαν την χώρα το 2019. Ο υπουργός εξωτερικών, Ογκούστο Σάντος Σίλβα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η Πορτογαλία σχεδιάζει να κάνει θερμομέτρηση στους επιβάτες κατά την άφιξή τους αλλά δεν θα τους επιβάλει καραντίνα.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τουρκία που πέρυσι δέχτηκε 2,6 εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στους FT πως μία συμφωνία ήταν κοντά, με την επανεκκίνηση των διακρατικών ταξιδιών Βρετανίας - Τουρκίας να τοποθετείται για την ώρα στις 15 Ιουλίου. «Οι δύο πλευρές επικοινωνούν στενά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς», τόνισε. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την καμπύλη των μολύνσεων στην Βρετανία, πρόσθεσε.
Η Βρετανία αρχικά είχε εξαιρέσει την Γαλλία από τα σχέδια αλλά όταν τελικά εφάρμοσε την καραντίνα, το Παρίσι «απάντησε» με υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έλλειψη βεβαιότητας για την καραντίνα και το κατά πόσο θα επιβληθεί, προκαλεί εκνευρισμό στην ταξιδιωτική βιομηχανία, με την εκτελεστική διευθύντρια της βρετανικής Ένωσης Αεροδρομίων Κάρεν Ντι να προειδοποιεί για «καταστροφικό αντίκτυπο».
«Το κόνσεπτ των αερογεφυρών θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως, ώστε να επιτρέψει τα ταξίδια σε χώρες χαμηλού ρίσκου, προστατεύοντας το κοινό από αφίξεις υψηλού κινδύνου».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair χαρακτήρισε την πολιτική της καραντίνας ήταν μία άσκοπη στάση. «Η Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη και επιβάλλει τώρα καραντίνα ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη προβαίνει σε άρση της».
Με πληροφορίες από Financial Times
σχόλια