Αυστραλιανό δικαστήριο απαγόρευσε διαδήλωση για το Black Lives Matter στον απόηχο της δολοφονίας Φλόιντ, λόγω της ανησυχίας για διασπορά του κορωνοϊού.
Η διαδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ ενώ το αίτημα για την μη διεξαγωγή της διαδήλωσης υπέβαλε η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία (NSW).
Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονταν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση αλληλεγγύης προς τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προκειμένου να εκφράσουν τον θυμό τους για τους θανάτους που έχουν σημειωθεί σε αυτόχθονες υπό αστυνομική κράτηση στην Αυστραλία.
Οι διοργανωτές λένε ότι είναι αποφασισμένοι ωστόσο, να προχωρήσουν στη διαμαρτυρία.
Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, Αυστραλοί διαδήλωσαν εναντίον του δυσανάλογου αριθμού των θανάτων μαύρων στη φυλακή.
«Ο κόσμος έχει κάνει πολλές θυσίες για να νικήσει τον κορωνοϊό» δήλωσε ο δικαστής Desmond Fagan, κρίνοντας ότι οι ανησυχίες για την υγεία των πολιτών υπερέβαιναν το δικαίωμα διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Δεν είναι καιρός να αποσπάσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η Latona Dungay, της οποίας ο γιος Ντέιβιντ πέθανε στη φυλακή το 2015, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «Θα διαδηλώσουμε είτε τους αρέσει είτε όχι, γιατί αυτή είναι η χώρα μας και τίποτα δεν θα σταματήσει κανέναν από εμάς».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επέκρινε τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες την Παρασκευή, λέγοντας «Ας βρούμε έναν καλύτερο, έναν άλλο τρόπο να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα, αντί να θέσετε τη δική σας υγεία σε κίνδυνο, την υγεία των άλλων σε κίνδυνο».
Προ το παρόν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν, το Περθ και η Καμπέρα.
Η αστυνομία στη Μελβούρνη προέτρεψε τους ανθρώπους να μην παρευρεθούν σε μια προγραμματισμένη διαδήλωση εκεί, παρακαλώντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την εκδήλωση και απειλώντας ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για τους παραβάτες. Ωστόσο, στο Μπρίσμπεϊν και την Αδελαΐδα, οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει έγκριση από την αστυνομία.
Οι διαμαρτυρίες της Αυστραλίας έχουν επικεντρωθεί στην αστυνομική μεταχείριση των Αβορίγινων καθώς τουλάχιστον 432 Αυστραλοί Αβορίγινες έχουν πεθάνει ενώ ήταν υπό κράτηση από το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Guardian.
Με πληροφορίες του BBC/Guardian
σχόλια