Αν η Τουρκία δεν ρίξει τους τόνους της επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Politico.
«Είτε θα συμμορφωθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις για κάθε άλλη υποψήφια χώρα, ή δεν θα πρέπει να είναι υποψήφια ή να γίνει δεκτή», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου. «Είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προτιμάμε να έχουμε έναν Ευρωπαίο γείτονα αντί για μια επιθετική χώρα όπως φέρεται η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Μία από τις εναλλακτικές είναι να προστεθούν περισσότερα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ για τις γεωτρήσεις. Όμως, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως η ΕΕ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντιμετωπίσει συνολικά το φάσμα των σχέσεών της με την Τουρκία».
Η επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι μία λύση που πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης. «Είναι ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα μια ειρηνική λύση», δήλωσε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ξεκίνησαν το 2005 και πήραν νέα πνοή έπειτα από τη συμφωνία της Άγκυρας με την ΕΕ για το προφυγικό. Όμως, το 2018 ουσιαστικά «πάγωσαν», αν και η Άγκυρα έχει ακόμη πρόσβαση στα προενταξιακά κονδύλια, σημειώνει το Politico.
Κυπριακό και γεωτρήσεις
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως αν επανεκλεγεί ο Μουσταφά Ακιντζί τον Οκτώβριο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναξεκινήσουν.
Σημείωσε παράλληλα ότι έχει προτείνει έναν δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. «Είμαι έτοιμος να ανοίξω εγγυοδοτικό λογαριασμό υπέρ των Τουρκοκυπρίων με αναλογία πληθυσμού. Αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου, είμαι έτοιμος- ακόμη και χωρίς λύση στο Κυπριακό- να δώσω στους Τουρκοκύπριους το δικαίωμα να επωφεληθούν από τα όποια έσοδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», δήλωσε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στον ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη Λιβύη. «Από τη μία λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά την ίδια ώρα προκαλούν τόσο πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματά τους και το διεθνές δίκαιο. Αυτό περιλαμβάνει και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προγραμματίζοντας επέκταση των γεωτρήσεων σε άλλες περιοχές της Μεσογείου», ανέφερε σχετικά.