Το φαγητό μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια διπλωματών και πολιτικών, ενισχύοντας ή διαταράσσοντας τις διεθνείς σχέσεις. Ωστόσο, η γαστρονομία συχνά γίνεται αιτία εντάσεων, όπως αναφέρει το Politico σε ανάλυσή του.
Από «γκάφες» στο τραπέζι μέχρι συμβολικές κινήσεις, παρακάτω παρουσιάζονται έξι χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου το φαγητό έπαιξε τον ρόλο του στις διεθνείς σχέσεις.
Η «ρώσικη σαλάτα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022, οι Ισπανοί σέρβιραν την παραδοσιακή «Ρώσικη Σαλάτα» (Ensaladilla Rusa). Η επιλογή προκάλεσε αίσθηση, καθώς το κύριο θέμα της συνόδου ήταν η στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας. Παρά την πολιτική αμφισημία, το πιάτο εξαντλήθηκε γρήγορα και την επόμενη μέρα μετονομάστηκε σε «παραδοσιακή σαλάτα».
Η αποστροφή του Ζακ Σιράκ για τη βρετανική κουζίνα
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε δηλώσει ότι «δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα όσο οι Βρετανοί». Παρόλα αυτά, σε μια γαλλοβρετανική συνάντηση το 2019, είχε πει ότι «η βρετανική κουζίνα, αρχικά τη θεωρείς άσχημη, αλλά μετά σου λείπει».
Η «πίτσα Μπερλουσκόνι» των Φινλανδών
Όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι Φινλανδοί «τρώνε μόνο καπνιστό τάρανδο», οι Φινλανδοί δημιούργησαν την πίτσα «Μπερλουσκόνι», με καπνιστό τάρανδο, κρεμμύδια και μανιτάρια. Η πίτσα αυτή κέρδισε διεθνή βραβεία, εκθέτοντας τον Μπερλουσκόνι.
Η αδιαθεσία του Τζορτζ Μπους στην Ιαπωνία
Το 1992, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους λιποθύμησε και έκανε εμετό σε επίσημο δείπνο στην Ιαπωνία. Το περιστατικό δημιούργησε τον ιαπωνικό όρο «bushusuru», που σημαίνει «κάνω τον Μπους», δηλαδή λιποθυμώ ή κάνω εμετό.
Η διαφωνία Ολάντ-Ρουχανί για το Κρασί
Το 2016, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε δείπνο με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί επειδή ο τελευταίος ζήτησε να μην υπάρχει κρασί στο τραπέζι. Οι Γάλλοι πρότειναν πρωινό, αλλά οι Ιρανοί το θεώρησαν προσβλητικό.
Η πείνα του Λούλα
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παραπονέθηκε για τις μικρές μερίδες σε επίσημα δείπνα σε Παρίσι και Ρώμη, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να συνηθίσω αυτά τα λίγα που σου δίνουν».