Η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, που παρουσιάστηκε ως πρωτοποριακή λύση για τη διαχείριση των μεταναστών, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Αν και το σχέδιο προέβλεπε τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου 3.000 μεταναστών μηνιαίως στην Αλβανία, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική, με άδειες δομές, καταγγελίες για σπατάλη δημοσίων πόρων και έντονη πολιτική κριτική.
Δημοσιογράφοι της αλβανικής τηλεόρασης Piranjat, υποδυόμενοι τους τουρίστες, κατέγραψαν Ιταλούς αστυνομικούς να διαμένουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σενγκίν, την πόλη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου μεταναστών. «Ήρθαμε για δουλειά, είμαστε υπεύθυνοι ασφαλείας για το κέντρο μεταναστών... αλλά δεν υπάρχουν μετανάστες. Μας πληρώνουν να ζούμε σαν τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα πληρωμένα από την ιταλική κυβέρνηση», δήλωσαν οι αστυνομικοί.
The detention center in Gjadër (Albania): the most expensive waiting room ever. A visit made clear the Italy-Albania deal is nothing but a political scam. Meloni might flex her muscles, but her deal will bring zero solutions. A thread: pic.twitter.com/b46W9sEvbJ
— Anna Strolenberg (@annastrolenberg) November 22, 2024
Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.
Altro che "modello da seguire": i centri in Albania sono la storia di un fallimento per cui Giorgia Meloni dovrebbe provare imbarazzo. Sono arrivata oggi a Gjader dove due giorni fa sono stati portati 8 migranti, poi diventati 7 perché uno di loro era un soggetto fragile che non… pic.twitter.com/niWhT9wkXf
— Laura Boldrini (@lauraboldrini) November 10, 2024
Πολιτική και οικονομική κριτική
Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, που προβλέπει κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε πενταετή βάση, έχει χαρακτηριστεί «οικονομική καταστροφή» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία. Σε μια περίοδο περικοπών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, το κόστος μεταφοράς οκτώ μεταναστών στην Αλβανία με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο ανήλθε σε 250.000 ευρώ – δηλαδή πάνω από 31.000 ευρώ ανά άτομο.
«Γιατί να σπαταλάμε τα χρήματα των Ιταλών έτσι; Γιατί να αφήνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας σε διακοπές στην Αλβανία όταν χρειάζονται προσωπικό στις πόλεις μας;» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ματέο Ρέντσι, προτείνοντας να μεταφερθούν Αλβανοί κρατούμενοι από τις ιταλικές φυλακές στις εγκαταστάσεις στην Αλβανία.
I just visited the Italian asylum camp in Gjadër, Albania.
— Damian Boeselager (@d_boeselager) November 22, 2024
Here is why it’s completely useless and a EUR 60mn fake news propaganda dump👇🏽 /1 pic.twitter.com/tnCAsBzG34
Άδειες εγκαταστάσεις και φιλοξενία αδέσποτων σκύλων
Οι δομές κράτησης στη Γκιάτερ, μια άλλη περιοχή της Αλβανίας, έχουν καταληφθεί από αδέσποτους σκύλους, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Domani. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φροντίζουν τους σκύλους «με αγάπη και υπομονή», προσφέροντάς τους τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.
Η συμφωνία έχει εγείρει νομικές και ηθικές ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς, που την έχουν χαρακτηρίσει απάνθρωπη και πιθανώς παράνομη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι καμία χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής εάν δεν είναι ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να μένω εκεί κάθε βράδυ μέχρι το τέλος της θητείας μου».
Ωστόσο, η επιτυχία της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη, με την ιταλική κυβέρνηση να αναζητά λύσεις που συμμορφώνονται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους.
Με πληροφορίες από Guardian