Περισσότεροι από 140 επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησαν από το Facebook να μην επιτρέπει στον Ντοναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση «παραπληροφόρησης και εμπρηστικών δηλώσεων».
Ανάμεσα στους ερευνητές, που χρηματοδοτούνται από την Πρωτοβουλία Τσαν Ζούκερμπεργκ (του CEO του Facebook και της συζύγου του), είναι περισσότεροι από 60 καθηγητές σε κορυφαία αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα και ένας Νομπελίστας. Στην επιστολή που έστειλαν στον Ζούκερμπεργκ του ζητούν να εξετάσει «αυστηρότερες πολιτικές για την παραπληροφόρηση και την εμπρηστική ρητορική που βλάπτει τους ανθρώπους», ιδιαίτερα εν μέσω της αναταραχής που υπάρχει τώρα στις ΗΠΑ για τις φυλετικές διακρίσεις.
«Όπως πολλοί, είδαμε με ανησυχία ότι το Facebook δεν ακολούθησε τις ίδιες τις πολιτικές του σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να διαδώσει τόσο παραπληροφόρηση όσο και εμπρηστικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, η δήλωσή του "όταν αρχίζει η λεηλασία, αρχίζουν οι πυροβολισμοί", είναι μια ξεκάθαρη δήλωση υποκίνησης βίας», αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους.
Η ανάρτηση στην οποία αναφέρονται είναι εκείνη που «κάλυψε» το Twitter, επειδή παραβίασε τους κανόνες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για την υποκίνηση βίας. Όμως, το Facebook δεν έπραξε το ίδιο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και εντός της εταιρείας για τις επιλογές του Ζούκερμπεργκ, ενώ υπήρξαν και παραιτήσεις.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ακόμη στην επιστολή τους ότι «η εσκεμμένη παραπληροφόρηση και η διχαστική ρητορική» είναι σε αντίθεση με τους στόχους των ερευνητών για τη χρήση της τεχνολογίας για την πρόληψη και εξάλειψη ασθενειών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών και τη μεταρρύθμιση του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.
«Η αποστολή μας είναι σε αντίθεση με κάποιες από τις στάσεις που έχει υιοθετήσει το Facebook, οπότε τους ενθαρρύνουμε να είναι πιο πολύ στην πλευρά της αλήθειας και της σωστής πλευράς της ιστορίας, όπως αναφέραμε στην αποστολή», δήλωσε η Ντέμπορα Μαρκς της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, που μαζί με τους Μάρτιν Κάμπμαν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και Τζέισον Σέφερντ του πανεπιστημίου της Γιούτα οργάνωσαν αυτή την κίνηση.
Και οι τρεις τους χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Chan Zuckerberg δουλεύοντας στην πρόληψη και θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η επιστολή, αναφέρουν οι 3 καθηγητές, έχει πάνω από 160 υπογραφές. Σύμφωνα με τον Σέφερντ, το 10% αυτών που υπέγραψαν εργάζονται σε ιδρύματα του Ζούκερμπεργκ και της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν.
Σε ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία Τσαν Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι ο φιλανθρωπικός οργανισμός είναι διαχωρισμένος από το Facebook. «Είμαστε ευγνώμονες για τους εργαζομένους, εταίρους και τους αποδέκτες των επιχορηγήσεων. Σεβόμαστε το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τις πολιτικές του Facebook», ανέφερε η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από Guardian, Washington Post