Γαλλία: Σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορωνοϊό σε μασχάλες φορέων

Γαλλία: Σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορωνοϊό σε μασχάλες φορέων Facebook Twitter
0

Βελγικοί ποιμενικοί σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν με τη μυρωδιά στοιχεία του κορωνοϊού σε φορείς.

Τα σκυλιά, ράτσας Μαλινουά, ενδέχεται να μπορούν να «μυρίσουν» τον Covid-19 σε μολυσμένους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, από την Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort, «προκάλεσαν» οκτώ Βέλγους ποιμενικούς να εντοπίσουν ασθενείς με κορωνοϊό από δείγματα οσμής, που ελήφθησαν από τις μασχάλες περισσότερων από 360 ατόμων, τόσο υγιείς όσο και πάσχοντες από τον Covid-19.

Το ποσοστό επιτυχίας των σκύλων κυμάνθηκε από 83 έως 100%, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Biorxiv.org, έναν ιστότοπο που περιλαμβάνει μελέτες που δεν έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες αρχές.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Dominique Grandjean, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, η μύτη ενός σκύλου είναι περίπου 100 εκατομμύρια φορές πιο ευαίσθητη από ό, τι η ανθρώπινη και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητά τους να μυρίζουν σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ορισμένων καρκίνων.

Η ομάδα του Grandjean επέλεξε τα σκυλιά από τμήματα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι και την Κορσική και από ένα κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Όλα τα ζώα είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί ε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, ανίχνευσης εκρηκτικών ή σε ιατρικές αποστολές για να εντοπίσουν με την οσμή τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα οσμών μασχάλης επειδή περιείχαν ένα ισχυρό χημικό στοιχείο, που υποδεικνύει πιθανό παθογόνο στο σώμα, αλλά όχι τον ίδιο τον ιό, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ζώων.

Δεν έχουν ανιχνευθεί ζωντανά στελέχη ή ιικά γονίδια σε δείγματα ιδρώτα των ασθενών Covid-19.

«Η πιθανότητα μολυσματικής μετάδοσης ήταν ελάχιστη ή ανύπαρκτη», δήλωσε ο Grandjean. Πριν από το πείραμα, τα σκυλιά εξοικειώθηκαν με τη μυρωδιά του Covid-19 και εκπαιδεύτηκαν να στέκονται όταν τον εντοπίζουν.

Στην ίδια τη δοκιμή, τέσσερα από τα ζώα πέτυχαν την τέλεια βαθμολογία, ενώ τα άλλα πέτυχαν ποσοστό ακρίβειας μεταξύ 83 και 94%, ανέφερε η έκθεση.

Σε δύο περιπτώσεις, δύο από τα σκυλιά έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για δείγματα που είχαν πει στους επιστήμονες ότι προέρχονταν από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με την κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Telegraph και South China Morning Pοst

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM