Υπάρχει ακόμη χρόνος για να σώσουμε τους ωκεανούς, λέει ο εγγονός του Κουστώ

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να σώσουμε τους ωκεανούς, λέει ο εγγονός του Κουστώ Facebook Twitter
EPA
0

Ακόμη δεν είναι αργά για τη διάσωση των ωκεανών από την καταστροφή, τονίζει ο εγγονός του Ζακ Υβ Κουστώ.

Τα μέσα για να σώσουμε τους ωκεανούς είναι γνωστά, το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση τόνισε ο Φιλίπ Κουστώ Τζούνιορ, ωκεανογράφος και ο ίδιος, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η κατάσταση των ωκεανών σήμερα, σε σύγκριση με αυτά που είχε δει ο παππούς του, Ζακ Υβ Κουστώ, απάντησε: «Μπορεί κανείς να δει το υλικό από τον "Σιωπηλό κόσμο" που έφτιαξε τη δεκαετία του '50, βουτώντας ανοιχτά της νότιας Γαλλίας. Και θα δείτε ύφαλους και άφθονα ψάρια. Βουτάω στα ίδια μέρη. Και σε μεγάλο βαθμό η Μεσόγειος σήμερα είναι ουσιαστικά νεκρή».

Ο Φιλίπ Κουστώ χαρακτήρισε σοκαριστική αυτή την εξέλιξη. «Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε μια βιομηχανική "έκρηξη" και αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που άρχισε να έχει πραγματικό αντίκτυπο σε αυτά τα οικοσυστήματα». Για να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση, το έθεσε ως εξής: «Όσο ζω- και μόλις έγινα 40 ετών- η βιοποικιλότητα σε αυτό τον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 50%».

Δεν είναι μόνο τα τροπικά δάση σημαντικά

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προστασία των ωκεανών; Ο Κουστώ απαντά ότι αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι ότι ζούμε σε «ένα σύστημα που διασυνδέεται», ενώ σημείωσε ότι υποτιμούνται οι ωκεανοί, καθώς είναι λιγότερο ορατοί.

«Οι άνθρωποι μιλούν για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Και είναι εκπληκτικά και πρέπει να προστατευθούν με κάθε προσπάθεια. Αλλά η πλειονότητα του οξυγόνου της Γης δεν προέρχεται από τα τροπικά δάση, αλλά από τον πλαγκτόν στον ωκεανό», υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε τα τροπικά δάση, αυτά τα οικοσυστήματα με την απίστευτη βιοποικιλότητα. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη ποικιλομορφία έχουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Και πάνω από το 50% τους έχει εξαφανιστεί», εξήγησε.

Έως τα τέλη του αιώνα, μπορεί να έχουν ουσιαστικά χαθεί όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι οποίοι «υποστηρίζουν την πλειονότητα των θαλασσινών που όχι μόνο τρέφουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στη Γη, αλλά και αποτελούν την απασχόληση δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων», επεσήμανε.

«Έχουμε τα εργαλεία»

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τονίζει ο Φιλίπ Κουστώ.

«Μόνο περίπου το 5% των ωκεανών προστατεύονται πραγματικά. Υπάρχει ένα κίνημα που ενισχύεται για να προστατεύεται το 30% έως το 2030. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα κοστίσει περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια», σημείωσε.

«Αυτό είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που επένδυσε η παγκόσμια οικονομία για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Οπότε τα χρήματα υπάρχουν. Τώρα χρειαζόμαστε απλά την πολιτική βούληση για να συμβεί», συμπλήρωσε.

Το όφελος αυτής της επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι από 500 έως 900 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η προστασία του 30% των ωκεανών θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά περίπου 600% της βιομάζας των θαλασσινών. Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, περισσότερες ευκαιρίες να τραφούν άνθρωποι. Οπότε, η προστασία των ωκεανών είναι κάτι καλό για όλους», υπογράμμισε.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM