Ένας Ρώσος ιερέας, ο οποίος αρνείται την ύπαρξη του κορωνοϊού, κατέλαβε διά της βίας γυναικεία μονή.
Ο πατήρ Σεργκέι Ρομανόφ μπήκε στο μοναστήρι Sredneuralsk, έξω από το Εκατερίνεμπουργκ την Τρίτη. Η ηγουμένη και αρκετές μοναχές έφυγαν και ένοπλοι φρουροί κάνουν περιπολίες στον χώρο. Ο ιερέας δήλωσε ότι οι εκκλησιαστικές αρχές «θα πρέπει να κάνουν έφοδο στο μοναστήρι», αν θέλουν να φύγει. Η αστυνομία πήγε εκεί την Τετάρτη, αλλά δεν έκανε συλλήψεις.
«Ψευδο-επιδημία ο κορωνοϊός»
Τον Απρίλιο απαγορεύθηκε στον αμφιλεγόμενο ιερέα να κηρύττει, ενώ ένα μήνα αργότερα του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να φορά σταυρό, επειδή ενθάρρυνε τους πιστούς να παρακούσουν τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο Σεργκέι Ρομανόφ έχει χαρακτηρίσει «ψευδο-επιδημία» τον κορωνοϊό, ενώ κατηγόρησε τους εκκλησιαστικούς ηγέτες ότι «συνεργάζονται με τους πρόδρομους του αντίχριστου», όταν έκλεισαν τις εκκλησίες στις 13 Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού.
Στη Ρωσία, τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 561.091, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν άλλες 7.790 νέες μολύνσεις. Πρόκειται για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι νεκροί στη χώρα από τον ιό ανέρχονται σε 7.660, αλλά πολλοί φοβούνται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.
Η δίκη του Ρομανόφ
Αφού τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Μάιο, η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία συγκρότησε εκκλησιαστικό δικαστήριο το οποίο θα κρίνει το μέλλον του Σεργκέι Ρομανόφ.
Τη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο ιερέας είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή και δήλωσε ότι θα πρέπει να τον διώξουν διά της βίας από το μοναστήρι. Την επόμενη ημέρα- την Τρίτη- πήγε στη μονή και ανέλαβε τον έλεγχό της. Πρόκειται για μοναστήρι που είχε ιδρύσει ο ίδιος, στις αρχές του 2000 και τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες πήγαιναν εκεί για να ακούσουν το κήρυγμά του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλοί από τους ενόπλους που φυλάνε τώρα τον χώρο είναι βετεράνοι των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους απαγορεύεται, αλλά ένας ρεπόρτερ της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta κατάφερε να μπει και να συναντήσει τον ιερέα.
«Η επισκοπή μου απαγορεύει να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, μου απαγορεύει να μιλήσω. Αλλά ευλογήθηκα να μιλώ», είπε στον δημοσιογράφο. Από την πλευρά της, η επισκοπή του Εκατερίνεμπουργκ ανακοίνωσε ότι η ηγουμένη Βαρβάρα- επικεφαλής της μονής από το 2005- αποχώρησε προσωρινά «για να αποφύγει μια αχρείαστη διαμάχη» και κάλεσε τον ιερέα να χρησιμοποιήσει το διάστημα μέχρι την επόμενη εμφάνιση στο δικαστήριο (στις 26/6) για «συμμόρφωση και μετάνοια».
Λάτρης του Τσάρου
Πρώην αστυνομικός, ο Σεργκέι Ρομανόφ πέρασε 13 χρόνια σε σωφρονιστική αποικία για δολοφονία, αλλά οι υποστηρικτές του αρνούνται ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Νομικά άλλαξε το όνομά του σε Νικολάι Ρομανόφ, στη μνήμη του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας. Θεωρείται το πρόσωπο του κινήματος των «πιστών στον τσάρο» εντός της εκκλησίας. Στο παρελθόν έχει διατυπώσει πολλούς αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι ο αντίχριστος σύντομα θα εμφανιστεί στη Ρωσία ως ισοδύναμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, έχει επικρίνει νόμους ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και τα αντισημιτικά κηρύγματα.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια