Τα δοχεία πολλαπλών χρήσεων (επαναχρησιμοποιήσιμα) κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ασφαλή, λένε οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό την ώρα που η μάχη για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης χάνει έδαφος.
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες αναμένεται να δημοσιεύσουν μια υπογεγραμμένη δήλωση, διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Εν μέσω έντονης ανησυχίας, ότι η περιβαλλοντική μάχη για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης χάνει έδαφος λόγω του φόβου μόλυνσης από ιούς, οι 119 επιστήμονες από 18 χώρες λένε ότι τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία δεν αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης ιών.
Ορισμένα καφέ σταμάτησαν να δέχονται ποτήρια πολλαπλών χρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας φόβους ότι η ώθηση για χρήση βιώσιμων και επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών χάνει έδαφος.
Οι οργανώσεις κατηγόρησαν επίσης πρόσφατα την βιομηχανία των πλαστικών ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να ασκήσει πιέσεις κατά των απαγορεύσεων πλαστικών μίας χρήσης.
Η δήλωση των επιστημόνων, που περιλαμβάνει επιδημιολόγους, ιολόγους, βιολόγους, χημικούς και γιατρούς, λέει ότι με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες επιστήμες και τις οδηγίες από επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, τα δοχεία πολλαπλών χρήσεων μπορούν τηρώντας την βασική υγιεινή, να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.
Η Charlotte K Williams, καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μία από τους υπογράφοντες της δήλωσης σημείωσε πως «Ελπίζω ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση του Covid-19 πιο αποφασισμένοι από ποτέ για να λύσουμε τα ολέθρια προβλήματα που σχετίζονται με τα πλαστικά στο περιβάλλον.
Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης, ιδιαίτερα στον τομέα της συσκευασίας» πρόσθεσε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από την εισπνοή σταγονιδίων αερολύματος και όχι μέσω επαφής με επιφάνειες, λένε οι επιστήμονες.
Μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί ωστόσο, να παραμείνει μολυσματικός σε επιφάνειες για διάφορα χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το υλικό.
Οπότε, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση, όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές θα πρέπει να υποθέσουν ότι οποιαδήποτε επιφάνεια σε δημόσιο χώρο - επαναχρησιμοποιήσιμη ή αναλώσιμη - θα μπορούσε να μολυνθεί με τον ιό.
Η συμβουλή των επιστημόνων για τους καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή σαπούνι.
Η Nina Schrank, μέλος της εκστρατείας της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως «Όλο και περισσότεροι από εμάς έχουμε επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια και μπουκάλια για να σταματήσουμε να πετάμε πλαστικά και να προστατεύσουμε την άγρια ζωή, τις θάλασσες και τα ποτάμια μας.
Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε πολλές από τις ρουτίνες μας, οπότε είναι υπέροχο το γεγονός πως περισσότεροι από 100 ειδικοί μας διαβεβαίωσαν ότι τα επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία μπορούν να είναι ασφαλή για τρόφιμα, ποτά και άλλα είδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εάν πλυθούν σωστά».
Η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη το επόμενο έτος, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η βιομηχανία πλαστικών χρησιμοποιεί την πανδημία για να την αναστείλει.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) στη Βρετανία έχει μεταθέσει την απαγόρευση των πλαστικών ειδών μίας χρήσης για τον Οκτώβριο λόγω των προκλήσεων της πανδημίας, αλλά λέει ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να την εφαρμόσουν.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια