Στα ίχνη των τελευταίων ναζί εγκληματιών

Στα ίχνη των τελευταίων ναζί εγκληματιών Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει 73 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί εγκληματίες ναζί, δεν λογοδότησαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τις πράξεις τους.

Η Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού, με έδρα το Λούντβιχσμπουργκ, επιδιώκει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους από αυτούς απέμειναν, έστω και σε πολύ προχωρημένη ηλικία πλέον.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών λειτουργίας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γενς Ρόμελ μίλησε στην DW. Όπως λέει, ακόμη και σήμερα ο όγκος εργασιών που καλούνται να διευθετήσουν είναι εξαιρετικά μεγάλος.

«Η προσέγγιση της νομολογίας έχει αλλάξει, τελευταία στη δίκη του Όσκαρ Γκρένινγκ, του λεγόμενου 'λογιστή του Άουσβιτς. Σήμερα μπορούμε να προβούμε σε δίωξη ατόμων ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτά τα άτομα κρατούσαν σε λειτουργία τη ναζιστική μηχανή εξόντωσης, για παράδειγμα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση διευρύνεται ο κύκλος των ατόμων στα οποία μπορούμε να εστιάσουμε. Δυστυχώς σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων διαπιστώνουμε ότι τα άτομα που εντοπίζουμε είτε δεν ζουν είτε δεν είναι ικανά να παραστούν και να συμμετάσχουν σε δίκη», επισημαίνει ο Γενς Ρόμελ.

«Ο χρόνος εξαντλείται»

Ακόμη και σήμερα η Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση Εγκλημάτων του Ναζισμού εξακολουθεί βάσει των ερευνών της να προωθεί υποθέσεις ύποπτων ατόμων στη δικαιοσύνη.

«Η υπηρεσία παρέδιδε τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο 30 υποθέσεις ετησίως στις εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για υποθέσεις όπου υφίσταται υπόνοια ανθρωποκτονίας ή συνέργειας σε ανθρωποκτονία και ο ύποπτος βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Εάν είναι ακόμη ικανός να παραστεί και να συμμετάσχει σε δίκη, πρέπει να το εξετάσει η εκάστοτε εισαγγελία», εξηγεί ο Γενς Ρόμελ.

Πάνω από επτά δεκαετίες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί εγκληματίες πολέμου και οι συνεργοί τους πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.

Ως εκ τούτου «ο χρόνος εξαντλείται», τονίζει ο Γενς Ρόμελ.

«Για τους συναδέλφους μου και εμένα είναι καμία φορά καταπιεστικό να βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να διαλευκάνουμε πλέον σήμερα πολλές υποθέσεις. Όμως δεν αντλούμε το κίνητρό μας από τον αριθμό των περιπτώσεων που είμαστε ακόμη σε θέση να διαλευκάνουμε, αλλά πιστεύουμε ότι και μόνον οι προσπάθειες που καταβάλλονται για διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων είναι μια αντίδραση απέναντι στα κρατικά μαζικά εγκλήματα (σ.σ. της ναζιστικής Γερμανίας) που έχει νόημα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM