Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους

Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους Facebook Twitter
0

Ο πληθυσμός των άγριων ταράνδων της Αρκτικής, γνωστών και ως καριμπού, έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Σε έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών Ερευνών για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον αρκτικό κύκλο, σημειώνεται ότι ο αριθμός των ταράνδων έχει μειωθεί από τα 5 εκατομμύρια στα 2,1. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μετεωρολογικά μοτίβα και οι αλλαγές στην βλάστηση μετατρέπουν την τούνδρα σε ένα πράσινο μεν αλλά όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον για τους ταράνδους.  Τα πιο ανησυχητικά προβλήματα καταγράφονται στην Αλάσκα και στον Καναδά, όπου ορισμένα από τα κοπάδια έχουν συρρικνωθεί κατά 90%. 

Ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Χάουαρντ Έπσταϊν, παρατηρεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. «Πέρα από την ανομβρία σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί και σε αλλαγή της χλωρίδας» ακόμα και στις περιοχές που η βλάστηση αυξάνεται, από το λιώσιμο των πάγων, εξηγεί.

Έτσι ο αρκτικός κύκλος μπορεί να «πρασινίζει» σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό δεν είναι για το καλό των ταράνδων: Οι λειχήνες που τρώνε τα καριμπού είναι πολύ χαμηλή βλάστηση και η υψηλότερη θερμοκρασία οδηγεί σε υψηλότερη βλάστηση που εξαφανίζει την τροφή τους. 

«Θερμότερα κλίματα σημαίνει και περισσότερα έντομα στην Αρκτική», λέει ο Έπσταϊν. «Όπως λένε, μια καλή μέρα για τους ανθρώπους είναι μία κακή μέρα για τα καριμπού»

«Η ζέστη σε συνδυασμό με την απουσία δυνατών ανέμων ευνοεί τα έντομα, προκαλώντας προβλήματα στους ταράνδους που ξοδεύουν πάρα πολύ ενέργεια για να τα διώξουν από πάνω τους ή να βρουν ένα μέρος να κρυφτούν». 


Ακόμα και οι βροχές είναι πρόβλημα: Όταν το νερό πέφτει πάνω στο χιονισμένο έδαφος δημιουργεί ένα σκληρό, παγωμένο στρώμα που καλύπτει την τούνδρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τάρανδοι να μην μπορούν να σπρώξουν με την μύτη τους το χιόνι και να τραφούν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε «αχαρτογράφητα νερά» το οικοσύστημα, με απρόβλεπτες αλλά οπωσδήποτε δυσμενείς συνέπειες για τα καριμπού. 


Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ