Η Ιαπωνία πρόκειται να αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) και να αρχίσει πάλι την εμπορική φαλαινοθηρία το επόμενο έτος, κίνηση που επέσυρε την καταδίκη από την Αυστραλία και άλλα έθνη.
Η Ιαπωνία θα ενημερώσει την IWC για την απόφασή της μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, μήνες μετά την απόρριψη της τελευταίας προσφοράς της για να επαναλάβει την εμπορική φαλαινοθηρία.
Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, λέγοντας ότι η Ιαπωνία θα εγκαταλείψει τις αμφιλεγόμενες και δαπανηρές αποστολές στον Νότιο Ωκεανό και αντίθετα θα επιτρέψει να λειτουργούν στόλοι φαλαινοθηρίας στα παράκτια ύδατά της και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλιείας διέψευσε τις πληροφορίες, επιμένοντας ότι δεν είχε ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αποσυρθεί από την IWC, η οποία απαγόρευσε την εμπορική φαλαινοθηρία το 1986.
Η Αυστραλία παροτρύνει την Ιαπωνία να παραμείνει στην IWC μετά την απόπειρά της να άρει την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας.
«Η επίσημη θέση της Ιαπωνίας, ότι θέλουμε να επαναλάβουμε την εμπορική φαλαινοθηρία το συντομότερο δυνατό, δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αξιωματούχος στον Guardian. «Αλλά οι αναφορές ότι θα εγκαταλείψουμε την IWC είναι λανθασμένες».
Η υπουργός περιβάλλοντος της Αυστραλίας Melissa Price δήλωσε ότι παραμένει αντίθετη σε όλες τις μορφές εμπορικής και λεγόμενης επιστημονικής φαλαινοθηρίας , προσθέτοντας: «Ενώ θα προτιμούσαμε η Ιαπωνία να παραμείνει μέρος της σύμβασης και μέλος της επιτροπής, η απόφαση απόσυρσης είναι θέμα δικό της».
Οι ακτιβιστές και οι ομάδες προστασίας των ωκεανών υποδέχτηκαν τα νέα με αντιδράσεις και κάνουν λόγο για ένα «έθνος πειρατών φαλαινοθηρίας».
Ο Darren Kindleysides, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Προστασίας Θαλάσσης, δήλωσε: «Η έξοδος της Ιαπωνίας από την IWC θα έθετε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις».
Η Ιαπωνία έχει απειλήσει προηγουμένως να εγκαταλείψει την IWC υποστηρίζοντας ότι το μορατόριουμ έπρεπε να είναι ένα προσωρινό μέτρο και κατηγορούσε την IWC ότι εγκατέλειψε τον αρχικό της σκοπό - τη διαχείριση της βιώσιμης χρήσης παγκόσμιων αποθεμάτων φαλαινών.
Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι πληθυσμοί ορισμένων τύπων φαλαινών έχουν ανακάμψει επαρκώς για να επιτρέψουν την επανάληψη του βιώσιμου κυνηγιού.
Η Ιαπωνία μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα στο μορατόριουμ της IWC, επιτρέποντάς της να διεξάγει «ερευνητικά» κυνήγια κάθε χρόνο και να πωλεί κρέας φάλαινας στην ανοικτή αγορά, αν και η κατανάλωση σημείωσε πτώση τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ιαπωνία αντιμετώπισε επίσης σκληρή κριτική νωρίτερα αυτό το έτος καθώς ο στόλος της σκότωσε 122 έγκυες φάλαινες κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού έρευνας στον Νότιο Ωκεανό τον περασμένο χειμώνα.
Από τις 333 φάλαινες που αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της τετράμηνης αποστολής, 181 ήταν γυναίκες - συμπεριλαμβανομένων 53 νεαρών.
Το 2014, το διεθνές δικαστήριο διέταξε την Ιαπωνία να σταματήσει το ετήσιο κυνήγι της στον Νότιο Ωκεανό, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διεξήχθη για επιστημονική έρευνα.