Ιστορικό ρεκόρ επιστημονικών δημοσιεύσεων στον κόσμο το 2018- Οι χώρες που ξεχώρισαν

Ιστορικό ρεκόρ επιστημονικών δημοσιεύσεων στον κόσμο το 2018- Οι χώρες που ξεχώρισαν Facebook Twitter
0

Κατά 5% αυξήθηκαν το 2018, συγκριτικά με πέρυσι, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις στον κόσμο, που σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. 

Η διεθνής παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2018, με τις αναδυόμενες οικονομίες να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2017, γεγονός που δείχνει ότι σταδιακά ανοίγει το «παιχνίδι» του επιστημονικού ανταγωνισμού και μειώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ των μεγάλων χωρών και των πιο μικρών.

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας περίπου τα 1,62 εκατομμύρια στη βάση δεδομένων Web of Science, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Clarivate Analytics.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό δημοσιεύσεων πέτυχαν δύο μουσουλμανικές χώρες, η Αίγυπτος (21%) και το Πακιστάν (16%), χωρίς να είναι ακόμη σαφές πού οφείλεται αυτή η επιτυχία τους (πιθανώς στην αύξηση της επιστημονικής χρηματοδότησης και των διεθνών επιστημονικών συνεργασιών των δύο αυτών χωρών).

Η Κίνα, που συνεχώς πλησιάζει τις ΗΠΑ, σημείωσε αύξηση γύρω στο 15%, απέχοντας μόλις 35.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις από την Αμερική, για να την εκθρονίσει από την πρώτη θέση παγκοσμίως. Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Ινδία είχαν αυξήσεις άνω του 8% σε σχέση με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους το 2017, σύμφωνα με το Nature.

«Τα 1980 μόνο πέντε χώρες - ΗΠΑ-Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία- έκαναν το 90% όλων των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Σήμερα υπάρχουν πια 20 χώρες στην κορυφαία ομάδα των πιο παραγωγικών επιστημονικά χωρών», τόνισε η αναλύτρια θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας Καρολάιν Βάγκνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Η ανοδική τάση αναμένεται συνεχιστεί και το 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM