Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο επίτροπος χαρακτήρισε «επιτυχή» την είσοδο της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αφού το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, επέτρεψε να μην περικοπούν οι συντάξεις, όπως προβλεπόταν για το 2019. «Η Επιτροπή και εγώ δεν θεωρούσαμε απαραίτητες τις περικοπές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, πέντε μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα δεν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αλλά διαφέρουν από τομέα σε τομέα».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλειας, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Είναι προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στη συμφωνία της 22ας Ιουνίου 2018 να εκπληρωθούν στην ώρα τους», υπογράμμισε καθώς, όπως είπε, «οι κίνδυνοι παραμένουν».
Εξηγώντας τους κινδύνους ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και στους νέους αγγίζει ακόμα και το 38%, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναστραφεί το brain drain, ενώ το τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο.
Τέλος σημείωσε ότι το επίπεδο των spreads στο δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται γεγονός που υποδηλώνει την ανησυχία των αγορών ως προς την τρωτότητα της οικονομίας.
Ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει 16 μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Ενόψει της δεύτερης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ότι οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες παραθέτοντας τέσσερις προκλήσεις.
Η πρώτη αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως τις συνθήκες επενδύσεων. Είναι ένα θέμα που, όπως τόνισε, συζήτησε σήμερα με πολλούς επιχειρηματίες.
Για να δοθεί νέο ξεκίνημα στις επενδύσεις επιβάλλεται η ολοκλήρωση της εφαρμογής του l'Asset Development Plan για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν νέους επενδυτές, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην πλήρη ανόρθωση του τραπεζικού κλάδου ώστε να διευκολύνουν τις πιστώσεις - και αυτό το θέμα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα με εκπροσώπους των τραπεζών. «Πρέπει να γίνουν πολλά στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επανέλαβε.
Το τρίτο σημείο που εστίασε ήταν ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος. Στο σημείο αυτό επέμεινε ότι η πρόοδος πρέπει να επικεντρωθεί στην «ποιότητα της διοίκησης». Κατά τον ίδιο, πρόκληση αποτελεί και η εξασφάλιση ότι η ανόρθωση της οικονομίας θα είναι επωφελής για όλους τους πολίτες.
Κλείνοντας ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε την απειλή του λαϊκισμού ενόψει των ευρωεκλογών, παρατηρώντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ηγεσία με όραμα: «ως σοσιαλδημοκράτης αυτό που με απασχολεί και πρέπει να απασχολήσει και τους υπέρμαχους της Ευρώπης είναι το πρόβλημα των ανισοτήτων».
σχόλια