Άθλιες συνθήκες στη βιομηχανία κρέατος

Άθλιες συνθήκες στη βιομηχανία κρέατος Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που έφερε στην επιφάνεια τις κακές συνθήκες υγιεινής και εργασίας που επικρατούν στη βιομηχανία κρέατος. Συνδικάτα και ζωοφιλικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επί χρόνια.


Μόνο στη Γερμανία το 2019 σφαγιάστηκαν 59,7 εκατομμύρια χοίροι, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και άλογα. Συμπεριλαμβανομένων και των κοτόπουλων, οι επιχειρήσεις παράγουν περίπου οχτώ εκατομμύρια τόνους κρέατος το χρόνο.


Είναι μία χώρα όπου παράγεται πολύ περισσότερο κρέας από όσο καταναλώνεται. Οι κύριες χώρες, στις οποίες εξάγεται το κρέας, είναι η Ιταλία (17%( και ακολουθούν η Ολλανδία, η Κίνα και η Πολωνία (9% σε κάθε μία). Ο μέσος καταναλωτής στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης καταναλώνει κατά μέσο όρο 59,5 κιλά κρέας το χρόνο, ωστόσο η τάση είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια.

Το μεγαλύτερο σφαγείο της χώρας είναι το Tönnies, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας των εκατοντάδων κρουσμάτων κορωνοϊούπου εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους του. Και πριν την πανδημία όμως η βιομηχανία κρέατος είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής.


Γιατί μεταδίδεται εύκολα ο κορωνοϊός στα σφαγεία;

Η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε έχει ορισμένες εξηγήσεις. Καταρχάς οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.


Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε στενά καταλύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης το 2018 το 50% των εργαζομένων στα γερμανικά σφαγεία δεν είχαν γερμανικό διαβατήριο. Οι περισσότεροι είναι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έρχονται στη Γερμανία να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.


Συνθήκες εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους

Επισήμως υποτίθεται ότι παίρνουν τον κατώτατο μισθό που από το 2014 έχει καθιερωθεί στα 9,35 ευρώ την ώρα. Συνδικάτα όμως και διάφορες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τους γίνονται παρακρατήσεις για διάφορα κόστη όπως μεταφορικά, διαμονή και σπάνια καταφέρνουν να πάρουν το καθαρό ποσό που υπολόγιζαν.

«Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως η Γερμανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι κοινωνικό κράτος δικαίου, τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες» δηλώνει ο Άρμιν Βίζε, επικεφαλής του συνδικάτου τροφίμων Nahrung-Genuss-Gaststätten.


Οι εργαζόμενοι ανήκουν συχνά σε εταιρείες υπενοικίασης και οι επιχειρήσεις κρέατος δηλώνουν αναρμόδιες για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Συχνά κοιμούνται πολλά άτομα μαζί σε ένα φτωχικό δωμάτιο.


Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να απαγορεύσει τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στη βιομηχανία κρέατος και να καθιστά υπεύθυνες για τους εργαζομένους τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, τότε από τον Ιανουάριο του 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Εκτός αυτού θα επιβάλλονται πρόστιμα 30.000 ευρώ εάν οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται πάνω από δέκα ώρες την ημέρα.


Για τον Άρμιν Βίζε τα βήματα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως ακόμη δεσμευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πατέρας πέταξε το μωρό του από τον 11ο όροφο» - 66 οι νεκροί από τη φωτιά στην Τουρκία

Διεθνή / «Πατέρας πέταξε το μωρό του από τον 11ο όροφο» - 66 οι νεκροί από τη φωτιά στην Τουρκία

Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ξενοδοχείο στο Μπολού της Τουρκίας - Στους 66 οι νεκροί και 51 οι τραυματίες από τη φωτιά - Χωρίς έξοδο κινδύνου το ξενοδοχείο των 810 ευρώ τη βραδιά
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δύο αδέλφια οι πρώτοι κρατούμενοι της 6ης Ιανουαρίου που αποφυλακίστηκαν

Διεθνή / ΗΠΑ: Δύο αδέλφια οι πρώτοι κρατούμενοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο που αποφυλακίστηκαν με εντολή Τραμπ

Οι αδελφοί Βαλεντίν, οι οποίοι δεν εισήλθαν στο Καπιτώλιο αλλά συμμετείχαν σε συμπλοκές με αστυνομικούς, είχαν καταδικαστεί την προηγούμενη εβδομάδα σε ποινές φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υπέγραψε την παύση απαγόρευσης του TikTok για 75 ημέρες

Διεθνή / Ο Τραμπ υπέγραψε παύση απαγόρευσης του TikTok για 75 ημέρες

Το κινεζικό TikTok θα συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ για τους επόμενους δυόμιση μήνες - Στο διάταγμα Τραμπ αναφέρεται ότι «η προσωρινή παύση θα δώσει την ευκαιρία να καθοριστεί η κατάλληλη πορεία προς τα εμπρός»
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις τοξικές και γεμάτες E. coli οι μπάλες εξακολουθούν να ξεβράζονται σε παραλίες του Σίδνεϊ

Διεθνή / Μυστηριώδεις, τοξικές και γεμάτες E. coli μπάλες εξακολουθούν να ξεβράζονται σε παραλίες του Σίδνεϊ

Οι μυστηριώδεις τοξικές μπάλες που οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών παραλιών στο Σίδνεϊ περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, E. coli και βακτήρια κοπράνων, σύμφωνα με τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη αναζητά νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ: Ρεαλισμός, συνεργασία με Κίνα και άνοιγμα προς Ινδία

Διεθνή / Η Ευρώπη αναζητά νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ: Συνεργασία με Κίνα και άνοιγμα προς Ινδία

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των σχέσεων, η Ευρώπη είναι έτοιμη να «τείνει το χέρι» στην Κίνα, όπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στις σχέσεις μας με την Κίνα, σε πνεύμα δικαιοσύνης και αμοιβαιότητας»
LIFO NEWSROOM
«Ευχαριστούμε κύριε Τραμπ»: Οι υποστηρικτές της 6ης Ιανουαρίου γιορτάζουν τις απονομές χάριτος από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Διεθνή / «Ευχαριστούμε κύριε Τραμπ»: Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε χάρη σε 1.500 φυλακισμένους για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ αφορούσε την απονομή χάριτος στους υποστηρικτές που βρίσκονταν στη φυλακή καταδικασμένοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021
LIFO NEWSROOM
Γιατί ηλικιωμένες στην Ιαπωνία προσπαθούν να μπουν στη φυλακή

Διεθνή / Στην Ιαπωνία οι ηλικιωμένοι παλεύουν με τη μοναξιά - Για κάποιες γυναίκες η φυλακή είναι η λύση

Στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν δωρεάν περίθαλψη, φαγητό και παρέα - «Ντρέπομαι που κατέληξα έτσι» εξομολογείται η 81χρονη Ακίγιο, κρατούμενη στη φυλακή Tochigi
LIFO NEWSROOM