Salsa και bachata, rumba και reggeaton. Η Αθήνα χορεύει latin σε διάφορους ρυθμούς. Από τα bar και τις σχολές χορού ως τα events που αυτό το καλοκαίρι καλούν τον κόσμο να αφεθεί στη μουσική που αγαπάει, οι επιλογές ποικίλουν, ακόμη και τις μέρες που ζούμε, υπό την απειλή του κορωνοϊού.
Για μια στιγμή, όλα: η επαφή, τα αγγίγματα και ο ερωτισμός έμοιαζαν δυσοίωνα για την πιο μαζική χορευτική τάση της νυχτερινής Αθήνας. Όμως το latin άντεξε στις παρέες, πέρασε μέσα από τις οθόνες και βγήκε αλλιώτικο, εξακολουθώντας να επηρεάζει τη διασκέδαση μας.
Ο Αντώνης και η Αλίκη, η Κατερίνα και η Σίντι ζουν το λάτιν με τον δικό τους τρόπο, από τα αγαπημένα τους στέκια –όπως το Addictiva, στο οποίο τους συναντήσαμε–, μέχρι τις πλατείες όπου χορεύουν ασταμάτητα. Πατάνε play και γεμίζουν με φιγούρες διάφορα σημεία της πόλης.
«Μπορεί να μας απαγόρεψαν να ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, με πλοίο, με λεωφορείο, σχεδόν ακόμα και με αμάξια, αλλά εμείς ταξιδεύουμε μέσα από τη μουσική και τον χορό μας» λέει η Σίντι. «Σίγουρα μας επηρέασε η κατάσταση γιατί ο χορός δεν είναι κάτι ατομικό, είναι η παρέα μας στην καθημερινότητα, οι φίλοι μας και όλα αυτά που νιώθουμε όταν χορεύουμε μαζί. Οπότε αυτό μας το στέρησαν λιγάκι. Παρόλα αυτά, όταν μπορούμε χορεύουμε όλοι μαζί και όταν δεν μπορούμε, απλά προπονούμαστε σπίτι μόνοι μας ή μέσω του zoom».
«Στην Αθήνα το λάτιν έχει φτάσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Πριν από κάποια χρόνια μπορεί να ήταν μόνο δύο τα γνωστά μαγαζιά, αλλά αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλά με σχετικές βραδιές. Και στις καινούριες μας παρέες, όλο και κάποιος χορεύει ή έχει χορέψει, ενώ παλιά αυτό δεν συνέβαινε».
Ο χορός είναι κυρίως μια καλή ψυχοθεραπεία. Με κάνει να αισθάνομαι πολύ χαρούμενη, βγάζω όλη την ένταση της ημέρας, βρίσκω φίλους μου.
Η Κατερίνα έχει μόλις βγει από την πίστα και έρχεται προς το μέρος μας. Η ίδια ξεκίνησε τον χορό όταν μια μέρα πέρασε τυχαία κάτω από μια σχολή. Μπήκε μέσα για να δοκιμάσει το latin και από τότε το ερωτεύτηκε.
«Το latin στην Αθήνα έχει γίνει trend αλλά για λάθος λόγους» λέει και γελάει. «Πολλοί ξεκινάνε για να βρουν κοπέλα ή σύντροφο. Πριν από δυο-τρία χρόνια είχαμε κάνει μια παράσταση που λέγονταν "Ο Γιάννης μπήκε στον χορό". Το θέμα του ήταν ότι κάποιος ξεκινάει τον χορό και βρίσκει κοπέλα. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να χορεύει latin πάρα πολύς κόσμος. Ο χορός είναι κυρίως μια καλή ψυχοθεραπεία. Με κάνει να αισθάνομαι πολύ χαρούμενη, βγάζω όλη την ένταση της ημέρας, βρίσκω φίλους μου. Είμαστε μια πολύ ωραία παρέα στη σχολή, είμαστε συνέχεια μαζί. Μία οικογένεια».
«Το λάτιν έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Έχει πολύ λιγότερο κόσμο. Αν τώρα ο κόσμος σου φαίνεται πολύς, δεν μπορείς να φανταστείς πώς ήταν στην προ-Covid εποχή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνέχεια μέσα στην τσάντα το αντισηπτικό μας. Όταν δηλαδή χορεύουμε με ανθρώπους που δεν ξέρουμε, απολυμαίνουμε τα χέρια μας, αλλά, γενικά, προτιμάμε να μη χορεύουμε με ανθρώπους εκτός ομάδας».
Η Αλίκη χορεύει latin εφτά χρόνια. Μπορείς πλέον να πεις ότι ο χορός έχει κεντρική θέση στη ζωή της. «Νιώθω πάρα πολύ όμορφα. Περνάω πολύ καλά, διασκεδάζω με φίλους, με απελευθερώνει, είναι μια εκτόνωση».
«Πριν από τον κορωνοϊό βγαίναμε 1-2 φορές την εβδομάδα, εκτός των μαθημάτων. Πλέον είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, προσπαθούμε να οργανωθούμε με μια μικρή παρέα, να βγούμε για να χορέψουμε είτε σε ένα πάρκο, είτε σε ένα μαγαζί. Επιλέγουμε καθημερινές που έχει λιγότερο κόσμο και όχι Σαββατοκύριακα. Φροντίζουμε να χορεύουμε με ανθρώπους που ξέρουμε ότι είναι υγιείς, ενώ έξω, σε μαγαζιά, χορεύουμε μόνο με την παρέα μας».
Όσο η υπόλοιπη παρέα χορεύει στην πλατεία της Πανόρμου, ο Αντώνης εξηγεί γιατί ξεκίνησε το latin.
«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, πιο πολύ το έκανα για την κοινωνικοποίηση. Μέσω του χορού γνωρίζεις πάρα πολύ κόσμο και βρίσκεις και έναν λόγο να βγεις. Δεν είναι μόνο το ποτό, βγαίνεις για να χορέψεις. Στην αρχή υπάρχει ένα άγχος. Πρέπει να μετράς, σκέφτεσαι τις φιγούρες, τα πάντα. Είναι σαν μαθηματικά. Μετά από ένα διάστημα αρχίζεις να απελευθερώνεσαι, ακούς τον ρυθμό και αυτό που λένε musicality. Προσπαθείς να καταλάβεις τι θέλει η μουσική να κάνεις. Μπορεί να είναι ένα χτύπημα στον θώρακα, μια κίνηση στους ώμους, και αρχίζεις να κάνεις πιο πολλά παιχνίδια. Αν είναι bachata, αρχίζεις και νιώθεις κάποια ερωτικά συναισθήματα, μπορεί να χορεύεις με μια κοπέλα και να μην πηγάζει από εκείνη ο ερωτισμός, αλλά να στον βγάζει ο χορός. Μετά την καραντίνα δεν αισθανόσουν άνετα να χορέψεις, γιατί είχε περάσει τόσος καιρός και ένιωθες διαφορετικά. Αλλά τώρα περνάει αυτό. Είναι η πέμπτη φορά που βγαίνω έξω για χορό και άρχισε να επιστρέφει η οικειότητα με τα άτομα που γνωρίζω...».
Latin clubs
Addictiva Athens bar, Δουκίσσης Πλακεντίας 84
Folie, Έσσλιν 2, Αμπελόκηποι
Fuego Summer Latin bar, Ακτή Βάρκιζας
Βραδιές latin
Bolivar beach bar, Ποσειδώνος, Καλαμάκι
Cuba Libre, Λεωφ. Κηφισίας 215, Μαρούσι
Alsos Lounge bar, Ευελπίδων & Μουστοξύδη - Πλ. Πρωτομαγιάς (Πεδίον Άρεως)
Escoba, Πατριάρχου Μαξίμου 1, Κηφισιά
Skyfall bar, Μάρκου Μουσούρου 1
Σχολές χορού για Latin
Cubania Dancehouse, Λεωφόρος Κηφισίας 1, Αμπελόκηποι
Danzarte, Φειδιππίδου 22, Αμπελόκηποι
Fever, Μεσογείων 282, Χολαργός
La Secta Dance Company, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 57
The Dance Club, Γαλάτσι, Κυψέλη, Αγία Παρασκευή, Δάφνη, Νέο Ηράκλειο, Αγίοι Ανάργυροι, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ίλιον, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Πετρούπολη, Σεπόλια, Άλιμος, Παλαιό Φάληρο
Galena's Dance Studios, Χολαργός, Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Αιγάλεω, Κηφισιά, Γλυφάδα, Πειραιάς
Latin4u, Περιστέρι, Αμπελόκηποι, Λεωφόρος Συγγρού 5, Δάφνη, Καλλιθέα
σχόλια